RO EN
Coșul este gol

ARACO: Dinamica pietei constructiilor a fost mult mai scazuta decat in 2009

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a acumulat datorii (arierate) in valoare de 14 milioane de euro catre firmele care au executat lucrari in cadrul programului privind reabilitarea termica a cladirilor multietajate. Restantele vizeaza obiective incepute anul trecut, potrivit oficialilor Guvernului. Referindu-se la acest subiect, Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) condamna atitudinea executivului, care ia masuri numai la nivel declarativ.
 
Laurentiu Plosceanu, presedinte al ARACO: "Daca reactiile oficialilor sunt pozitive la nivel declarativ, din perspectiva asigurarii resurselor financiare sunt probleme. Cu unele exceptii, cum ar fi sectorul 1 din Bucuresti, unde primaria asigura integral reabilitarea tuturor blocurilor, situatia s-a inrautatit anul acesta. Multe lucrari sunt intrerupte, iar dinamica a fost mult mai scazuta decat anul trecut. O mare parte dintre firmele de constructii incearca sa supravietuiasca pe o piata cu o scadere estimata la 30% pentru anul acesta. Pana si creantele pe care le au de incasat de la stat intarzie, iar fara o dinamizare a investitiilor publice si private, firmele raman anemice. De asemenea, este vital ca programul de reabilitare a blocurilor de locuinte sa fie implementat si din perspectiva noii directive privind performanta energetica a cladirilor (EPBD), adoptata de Parlamentul European. Directiva - pe care trebuie sa o transpuna si Romania in legislatia nationala - prevede ca, in urmatorii zece ani, toate cladirile noi, publice sau private, trebuie sa produca energie din surse regenerabile mai multa decat cea consumata din surse de energie fosile. Eficienta energetica reprezinta un obiectiv la nivel global si in intreaga Europa, astfel ca ar trebui luata in serios problema respectiva si pe plan local".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter