Antreprenorul general specializat Inspet SA, din Ploiesti, a castigat recent un contract cu o valoare de atribuire de 303.785.350 lei - acordat de Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias - ce prevede executia unor lucrari specifice in cadrul proiectului denumit „Consolidarea sistemului de transport in Romania, intre Onesti - Isaccea si inversarea fluxului la Isaccea” – faza 2 (Interconectarea Sistemului National de Transport cu Sistemul International si reverse flow la Isaccea - faza 2): modernizarea Statiei de comprimare Onesti si modernizarea Statiei de comprimare Silistea”.
In principiu, obiectivul contractului, cu o durata de 23 de luni (atribuit si semnat la 5 iulie a.c.), il reprezinta realizarea unor lucrari de constructii de instalatii de suprafata, valoarea acestuia, exprimata in moneda europeana, fiind stabilita la 64,3 milioane de euro, desi initial proiectul a fost evaluat de Transgaz SA la peste 266 milioane de euro (fara TVA).
Dupa cum informeaza autoritatea contractanta, criteriul de atribuire a fost constituit de cel mai bun raport calitate-pret, componenta financiara avand o pondere de 85%, in timp ce, ca procedura, achizitia de lucrari intra sub incidenta acordului privind achizitiile publice.
Oficialii Transgaz SA subliniaza ca acest contract este fundamental pentru implementarea proiectului „Interconectarea sistemului national de transport cu cel al gazoductelor internationale si inversarea fluxului la Isaccea (RO)”, care va permite crearea unui culoar de transport intre pietele din Grecia, Bulgaria, Romania si Ucraina, in conditiile in care se realizeaza si noua interconectare intre Grecia si Bulgaria. Proiectul este necesar si in contextul preluarii in sistemul romanesc de transport a gazelor naturale recent descoperite in Marea Neagra, pentru valorificarea acestora pe piata romaneasca si pe pietele regionale. Astfel, realizarea proiectului creeaza posibilitatea valorificarii potentialului conductelor Tranzit 1 si respectiv, Onesti – Sendreni – Isaccea – Tranzit 1 in vehicularea gazelor din Marea Neagra, in cazul in care importul de gaze din Federatia Rusa este sistat. Prin implementarea proiectului, gazele din SNT pot fi dirijate spre destinatii de consum noi sau spre destinatii de consum vechi, dar ale caror surse consacrate nu mai sunt fezabile.
Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA reaminteste ca este unicul operator al Sistemului National de Transport gaze naturale din tara noastra. In Romania, sistemul de transport gaze naturale este in proprietatea statului roman, iar Transgaz opereaza acest sistem in baza unui acord de concesiune pe termen lung. Pentru informatii suplimentare, click aici!