In cadrul programelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii, la nivelul judetului Valcea au fost semnate 147 contracte de finantare in valoare cumulata de aproximativ 1,6 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Valoarea totala a platilor efectuate catre beneficiari este de aproximativ 283 milioane de lei. Suplimentar, in cadrul anumitor Programe Operationale sunt semnate alte contracte de finantare care se implementeaza la nivel regional sau national si de care beneficiaza si locuitorii judetului Valcea.
Circa 216 milioane de euro pentru retelele de apa si canalizare
Un proiect de reabilitare si extindere a retelelor de apa si canalizare din judetul Valcea, in valoare totala de 216 milioane de euro, se afla in etapa de analiza si urmeaza a fi implementat in perioada urmatoare. Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), in urma implementarii acestuia, 101.343 de locuitori vor beneficia de servicii de canalizare (28% din populatia judetului) si 64.402 de apa curenta (18%) in cele 39 de unitati administrativ-teritoriale.
"Civilizatia incepe cu accesul la apa! Este inuman dezinteresul unora dintre autoritati fata de gasirea unor solutii in vederea deblocarii situatiei, acolo unde blocajele treneaza de ani de zile", a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene, cu prilejul unei vizite de lucru in judetul Valcea.
Oficialul spune ca, in cele opt luni de mandat, a deblocat 57 de proiecte dedicate cresterii nivelului de civilizatie a romanilor, el facand referire la acte normative emise si la contractele semnate:
- OUG 60/2020 privind suplimentarea cu 355 de milioane de lei pentru implementarea proiectelor de infrastructura fazate din perioada de programare 2007-2013, finantate din fondurile aferente actualei perioade. Fara aceasta suplimentare proiectele nu ar fi putut fi finalizate, Romania riscand sa returneze toti banii investiti intre timp.
- HG 379/2020 pentru aprobarea metodologiei de ajustare a preturilor devizelor proiectelor de infrastructura publica, fapt care a permis actualizarea la nivelul anilor 2014-2018. Fondurile devenisera insuficiente ca urmare a evolutiei indicilor INS in perioada data, ducand la blocarea proiectelor.
- OUG 40/2015 ce aduce modificari HG 677/2017, permitand astfel determinarea nivelului de cofinantare a UE pentru proiectele generatoare de venit prin aplicarea unei rate forfetare de 6%.
- OUG 88/2020 care creaza cadrul legal pentru finantarea pregatirii proiectelor din viitorul exercitiu financiar 2021-2027 prin utilizarea banilor aflati acum la dispozitia Romaniei, o premiera in tara noastra.
"Din prima zi a mandatului am urmarit trei principii: banii europeni trebuie investiti, nu cheltuiti; transparentizarea si debirocratizarea fondurilor in ciuda reticentei sistemului; si pregatirea cadrului legal astfel incat Romania sa fie pregatita sa lanseze proiecte generatoare de absorbtie inca de la inceputul exercitiului 2021-2027, fara sa mai repetam greselile anterioare cand se pierdeau ani de zile pana cand demarau proiectele", a mai spus ministrul Fondurilor Europene.
Investitii de 23 milioane de euro in cercetare
Vizita de vineri din judetul Valcea a continuat la platforma Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI), in contextul in care sunt in proces de semnare doua proiecte strategice pentru dezvoltarea infrastructurii mari de cercetare din Romania, in valoare de 93,8 milioane de lei (circa de 23 milioane de euro):
· 23 milioane de lei pentru solutii de stocare a energiei pe baza de hidrogen si pentru dezvoltarea de parteneriate si colaborari care faciliteaza transpunerea tehnologiei de laborator in mediul comercial.
· 82 milioane de lei pentru extinderea infrastructurii nationale pentru separarea tritiului si deuteriului astfel incat ICSI sa isi intareasca rolul de centru de excelenta in energie, iar prin rezultatele activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare sa contribuie la dezvoltari in domeniul tritiului.
"Cu cele doua proiecte pe care le semnam digital pe 6 iulie, ICSI Ramnicu Valcea face un pas mare pentru consolidarea capacitatii de cercetare, dezvoltare si inovare, care ne aduce si mai aproape de concretizarea Centrului National pentru utilizarea hidrogenului in scopuri energetice. In acest fel, Romania se inscrie pe drumul ireversibil al energiei curate", a precizat Marcel Bolos.