In contextul tranzitiei energetice si al integrarii in Sistemul Electroenergetic National a energiei produse din surse regenerabile, CNTEE Transelectrica SA deruleaza investitii masive pentru consolidarea Retelei Electrice Transport si adaptarea acesteia pentru atingerea obiectivelor europene. O axa importanta a acestei strategii investitionale este intarirea infrastructurii energetice din zona Moldovei, care contribuie la evacuarea energiei regenerabile din Dobrogea. In prezent, in aceasta parte a tarii, se afla in proces de modernizare si retehnologizare statii importante precum: Stalpu, Focsani Vest, Smardan, Munteni, Bacau Sud si Roman Nord, investitii insumate de peste 270 de milioane de lei.
„Sistemul de transport al energiei electrice joaca un rol esential in tranzitia catre o economie bazata pe energie curata, cu emisii scazute de carbon. Planurile noastre de dezvoltare sunt aliniate si in curs de aliniere cu obiectivele de stat asumate de Romania la nivel european in acest sens. Transelectrica are in derulare un amplu program investitional pentru pregatirea retelei in vederea integrarii cat mai multor surse de energie curata, in conditii de siguranta si de continuitate in alimentare a consumatorilor. Una dintre directiile principale de dezvoltare in acest sens este consolidarea retelei electrice de transport din zona Moldovei, unde avem mai multe investitii in curs, o parte dintre ele urmand sa fie incheiate pana la sfarsitul anului. Monitorizam in permanenta si indeaproape progresele din santiere si avem o colaborare continua cu toti contractorii care s-au angajat sa realizeze aceste lucrari extrem de importante pentru viitorul sectorului energetic, motiv pentru care nu ne permitem intarzieri sau blocaje in executarea lucrarilor“, sustine Catalin Nitu, presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, dupa o vizita de lucru in teren pentru verificarea stadiului lucrarilor derulate in statiile Stalpu, Focsani Vest, Smardan si Munteni.
Modernizarea si retehnologizarea statiilor din zona Moldovei este coordonata cu proiecte de construire a unor noi linii electrice aeriene de inalta tensiune, precum LEA 400 kV Cernavoda – Stalpu, proiect cu o cofinantare europeana de peste 27 de milioane de euro, si LEA 400 kV Gutinas – Smardan, o investitie cu finantare europeana prin POIM de peste 33 de milioane de euro care va securiza alimentarea zonei Moldovei prin cresterea capacitatii de transport a energiei dinspre Dobrogea.
Obiectivul de investitii „Statia Electrica 400 kV Stalpu“ face parte din clusterul „Linia Interna dintre Cernavoda si Stalpu” si include construirea unei noi statii de 400 kV prin care se va asigura conectarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Cernavoda-Stalpu. Lucrarile derulate in Statia Stalpu au o valoare de peste 58 de milioane de lei, urmand a fi incheiate in cursul anului viitor.
Totodata, Statia 400/110/20 kV Smardan va asigura racordarea noii Linii Electrice Aeriene de 400 kV dintre Gutinas si Smardan. Proiectul de retehnologizare are o valoare de peste 107 milioane de lei si urmeaza sa fie finalizat in cursul anului 2024. In acelasi timp, modernizarea Statiilor Bacau Sud si Roman Nord, o investitie de peste 38 de milioane de lei ce va fi finalizata in cursul acestui an, completeaza proiectul major al Axului 400 kV Moldova.
O alta lucrare importanta pentru cresterea sigurantei in alimentare a consumatorilor din zona de sud a Moldovei, care are termen contractual de finalizare partea a doua a acestui an, este modernizarea Statiei Focsani Vest, o investitie de peste 22 de milioane de lei. Tot in acest an, urmeaza sa fie incheiate si lucrarile de retehnologizare a Statiei Munteni, o investitie de peste 45 de milioane de lei care va contribui la crearea conditiilor de acces la reteaua de transport al energiei electrice atat a unor noi producatori de energie regenerabila, cat si a unor noi mari consumatori din zona Moldovei centrale.