RO EN
Coșul este gol

PNIESC: Investitii de aproape 23 miliarde euro necesare in sectorul energetic

Romania are nevoie de investitii totale de 22,6 miliarde euro in sectorul energetic in perioada 2021-2030 pentru a-si indeplini obiectivul cu privire la atingerea unei ponderi a energiei din surse regenerabile (SRE) de 30,7% din totalul consumului de energie in anul 2030, stabilit si asumat prin Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC) 2021-2030. Planul a fost elaborat la solicitarea Comisiei Europene, care a recomandat tuturor statelor membre sa elaboreze strategii pentru atingerea tintelor UE privind schimbarile climatice. PNIESC a fost publicat in dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) in vederea evaluarii de mediu. Din totalul celor 22,6 miliarde euro, investitii de 9,8 miliarde euro sunt necesare pe segmentul retelelor electrice, 12 miliarde euro pentru constructia de centrale electrice si 0,8 miliarde euro in domeniul boilerelor de abur.
Pentru realizarea investitiilor necesare, documentul inventariaza si posibilele surse de finantare ale unor proiecte cu impact in domeniul energiei, printre acestea fiind mentionate inclusiv fondurile structurale (FEDR, Fondul de Coeziune) ce vor fi disponibile prin urmatoarea perioada de programare a proiectelor europene (2021-2027). In acest cadru, pentru sectorul energetic, "OP2 - O Europa mai verde" este cel mai relevant, pentru care este alocata o suma de 4,32 miliarde euro, din care 3,46 miliarde euro pentru mobilitate, consolidare, regenerare urbana, transport urban (trenuri metropolitane in Bucuresti, Timis, Cluj, Iasi, Sibiu si Brasov) si 857,13 milioane de euro pentru eficienta energetica a cladirilor din localitatile urbane ce folosesc combustibil solid.
Prin Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD), in viitoarea perioada de programare Romania va beneficia, pentru sectorul energetic, de 571,5 milioane de euro pentru investitiile in mediu, de 142,8 milioane de euro pentru deseuri, 4,26 miliarde euro pentru proiecte de apa si canalizare, de 71,5 milioane de euro pentru biodiversitate si de 71,5 milioane de euro pentru situri contaminate.
Programul Operational Crestere Inteligenta si Digitalizare (POCID) va dispune de o alocare financiara totala de 2,14 miliarde euro, propunerea de alocare pentru domeniile legate de PNIESC fiind de un miliard de euro pentru specializare inteligenta (sinergii Horizon, internationalizare, tranzitie industriala, nanotehnologii, robotica, infrastructura CDI), de 571,5 milioane de euro pentru e-Guvernare, digitalizare, interoperabilitate si cyber-security, dar si de 71,5 milioane de euro pentru eficienta energetica.
Alte fonduri vor fi alocate prin intermediul programelor InvestEU, ce prevede o garantie de la bugetul UE in valoare de 38 miliarde euro pentru mobilizarea capitalului si atingerea unei tinte de investitii estimata la 650 miliarde euro in perioada 2021-2027, din Fondul pentru o tranzitie echilibrata (FTJ - Just Transition Fund), cu o propunere de 757 milioane de euro pentru Romania, dar si din alte fonduri, precum Fondul de Monetizare (FM), imprumuturi BEI si de la bugetul de stat.
 
Constructia unui bloc energetic si a trei parcuri fotovoltaice, la CE Oltenia
In contextul politicilor europene actuale de decarbonare, care au drept rezultat utilizarea tot mai redusa a combustibililor fosili si, mai ales, a carbunelui, CE Oltenia are in vedere implementarea unui plan de dezvoltare si decarbonare care sa ii permita o tranzitie cat mai realista si sustenabila catre o productie de energie electrica cu emisii cat mai reduse de carbon.
Pana in anul 2030, in cadrul CE Oltenia, se are in vedere constructia a trei parcuri fotovoltaice, cu o putere instalata totala de circa 300 MW pe depozitele de zgura si cenusa inchise (aferente termocentralelor Rovinari, Turceni si Isalnita). Lucrarile vor incepe din anul 2023, iar punerea in functiune se va realiza in 2024 (150 MW), respectiv 2025 (150 MW suplimentar).
Planurile includ, de asemenea, constructia unui bloc energetic nou, in cogenerare, de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova, care va inlocui, incepand din anul 2024, capacitatile actuale de 2x150 MW pe lignit.
In cadrul SE Turceni este planificata constructia unui bloc energetic de 400 MW pe gaz natural, care va inlocui, incepand din anul 2026, o capacitate existenta de 330 MW pe lignit.
O alta investitie vizeaza constructia a doua blocuri energetice de 400 MW (putere totala instalata suplimentar 800 MW) pe gaz natural la SE Isalnita, care vor inlocui, incepand din anul 2024, blocul 8 de 315 MW pe lignit, si din 2025 blocul 7 de 315 MW pe lignit.
 
Crestere a capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale
Incurajarea initiativelor de modernizare a capacitatilor de inmagazinare de gaz natural existente in vederea atingerii unui grad sporit de flexibilitate prin utilizarea in regim de multiciclu a capacitatilor de inmagazinare, este un alt obiectiv ce prevede asigurarea securitatii energetice a Romaniei, in urmatorul deceniu. Proiecte incluse la acest capitol vizeaza cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale, prin promovarea proiectelor respective ca investitii de interes comun; majorarea capacitatii de inmagazinare subterana a gazelor naturale in depozitul Sarmasel (cluster 6.20.6), dar si modernizarea depozitului de inmagazinare a gazelor naturale Depomures (cluster 6.20.4).
 
Dezvoltarea unitatilor in regim de cogenerare pentru productia de energie termica
La acest capitol sunt incluse o serie de proiecte ce prevad implementarea unitatilor de cogenerare sau reabilitarea celor existente, realizarea acestora reprezentand o prioritate pentru o serie de comunitati locale din Romania. Investitiile vizate includ...
Varianta integrala a articolului este inclusa in editia Mai a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter