RO EN
Coșul este gol

PMB pregateste investitii de circa 650 milioane de euro

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) pregateste investitii evaluate la circa 643,2 milioane de euro in anii urmatori, obiective ce vor fi demarate din bugetul pentru anul 2017 si continuate, in perspectiva. Conform proiectului de buget prezentat recent de autoritatile locale, fondurile pentru investitii ce vor include lucrari de constructii si amenajari din acest an cumuleaza 272,2 milioane de euro. In acest an, municipalitatea mizeaza pe venituri totale de 1,1 miliarde euro.
In linii mari, PMB vizeaza demararea procedurilor pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern de 300 milioane de euro, realizarea studiilor de fezabilitate pentru realizarea a circa 12.000 de locuinte sociale in toate cele sase sectoare ale Capitalei, precum si alte investitii importante in infrastructura de transport, parcari, consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat si alte lucrari de reparatii la marile parcuri ale Bucurestiului.
Astfel, din bugetul de investitii al PMB pentru anul 2017 s-au prevazut sumele necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investitie de circa 300 milioane de euro. Conform primarului general, Gabriela Firea, noul spital va cuprinde sectii pentru care in Bucuresti se inregistreaza un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala, mari arsi etc.
Tot in zona investitiilor medicale, s-au prevazut 57 milioane de euro, din care 24 milioane de euro se vor utiliza pentru finalizarea lucrarilor de constructii la spitalele Gomoiu si Foisor.
 
Planuri pentru constructia a circa 12.000 de locuinte sociale
Conform datelor PMB, au fost identificate, pana in prezent, 11 potentiale amplasamente, in toate cele 6 sectoare ale Capitalei, pentru constructia unor ansambluri de locuinte sociale, de serviciu si pentru tineri, care ar cuprinde circa 12.000 de unitati locative. In prezent, se afla in derulare proceduri de analiza cost-beneficiu, iar in bugetul pe 2017 al Directiei de Investitii au fost incluse sumele necesare pentru intocmirea studiilor de fezabilitate si a documentatiilor de urbanism. Edilii nu indica, insa, valoarea acestor fonduri.
Tot din bugetul de investitii pentru 2017 al PMB s-au alocat 1,3 milioane de euro pentru finantarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea a 42 de unitati de invatamant (scoli, gradinite, unitati de tip afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea a 14 unitati de invatamant foarte aglomerate. De asemenea, vor fi alocati 5,7 milioane de euro pentru expertize si dotari in vederea obtinerii autorizatiilor ISU pentru cele 47 de scoli incluse in proiectul derulat cu BEI, care inca nu au aceste autorizari.
 
Circa 30 milioane de euro pentru investitii la RATB si RADET
Conform datelor primariei, pentru functionarea RATB s-au prevazut fonduri bugetare de 121 milioane de euro, reprezentand subventia pentru diferenta de pret la transportul de calatori si 11 milioane de euro pentru investitii. La aceste sume se adauga 7 milioane de euro alocati Directiei de Transporturi a Primariei pentru achizitia de mijloace noi de transport in cadrul programului aprobat, in valoare de 492 milioane de euro, care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze si 100 de tramvaie.
Pentru RADET s-au alocat 125 milioane de euro, din care 106 milioane de euro reprezinta subventia pentru energia termica livrata populatiei, iar 19 milioane de euro se vor utiliza investitii in retele.
 
Fonduri de 80 milioane de euro, pentru lucrari de infrastructura
Pentru lucrari de infrastructura din categoria poduri, pasaje si parcari s-au alocat aproximativ 80 milioane euro.
Astfel, pentru continuarea lucrarilor de constructie la proiectul Penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti-Pitesti vor fi disponibile, in acest an, fonduri de 37 milioane de euro, iar pentru finalizarea lucrarilor la Sos. Pantelimon, respectiv pentru reabilitarea sistemului rutier si a liniilor de tramvai, va fi disponibil un buget de 15,4 milioane de euro.
Au mai fost alocate fonduri importante pentru continuarea lucrarilor la penetratia Prelungirea Ghencea - Domnesti, strapungerea Buzesti - Berzei - Uranus, precum si pentru modernizarea infrastructurii si pasajul pietonal din Piata Eroii Revolutiei.
Fonduri de 11 milioane de euro s-au alocat pentru demararea lucrarilor (proiectare si executie) la parcari ce vor cumula 3.100 de locuri, respectiv in executia de parcari subterane, dar si de tip Park & Ride, la Cora Pantelimon.
Sunt prevazute constructii de parcari subterane in Piata Constitutiei (988 de locuri pentru auto si 36 moto) si la Sala Palatului, unde vor fi realizate doua parcari, denumite Nord (cu 552 locuri auto si 82 moto) si Sud (523 auto si 32 moto).
In ceea ce priveste amenajarea de piste pentru biciclete, exista aprobati indicatori economici in valoare totala de 73 milioane de euro pentru acest proiect, din care in bugetul pentru 2017 s-au alocat doua milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obtinerea unei finantari nerambursabile din partea UE.
 
Lucrari de consolidare la 36 de imobile
Pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic au fost alocati 5,8 milioane de euro, care vor fi folositi pentru lucrari la 36 de imobile, dar si pentru proiectarea sau expertizarea tehnica a altor imobile de pe lista actualizata in acest an. Bugetul pentru aceste lucrari din acest an este de trei ori mai mare decat fondurile de 1,5 milioane de euro cheltuite in acest sens in ultimii trei ani (2014-2016).
Totodata, pentru cele 11 parcuri mari din Capitala administrate de PMB au fost prevazute in buget 27 milioane de euro, din care va fi asigurata finantarea reparatiilor la malurile lacului Herastrau, (deteriorate in proportie de 75%), a sistemului de irigatii din Parcul Carol (care dateaza din anul 1960 si pana acum nu s-a intervenit asupra lui), la podul din Parcul Tineretului (aflat in exploatare de 35 de ani), precum si la locurile de joaca si aparatele de fitness in aer liber din toate parcurile.
***
Primaria Capitalei are in derulare imprumuturi contractate, iar la sfarsitul anului 2016 serviciul datoriei este de aproximativ 816 milioane de euro (dobanzi, comisioane, rate), cu maturitate pana in anul 2035, din care municipalitatea va plati, in 2017, aproximativ 47 milioane de euro, iar in 2018, circa 163 milioane euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter