Primaria Municipiului Bucuresti continua implementarea programului de consolidare cladirilor cu risc seismic din Capitala, urmatoarele imobile care vor intra in reabilitare fiind cele situate pe Calea Victoriei nr. 95 (S+P+11E) si pe strada Nicolae Iorga nr. 22 (S+P+6E+M), din sectorul 1. Consilierii locali ai PMB au aprobat, in sedinta din 18 decembrie 2019, alocarea finantarilor de la bugetul local pentru realizarea lucrarilor de proiectare in vederea realizarii acestor investitii, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie. Proiectele vor fi realizate prin Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), ambele cladiri fiind incluse pe Lista imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic si in cadrate in clasa I de risc. Imobilele se afla in stadiu avansat de degradare, reprezentand un real pericol pentru cetateni.
De asemenea, in programul de reabilitare vor fi incluse si o serie de imobile aflate in proprietatea statului si localizate in Bucuresti, un proiect ce prevede finantarea de la bugetul local al acestora fiind aprobat in aceeasi sedinta. Proiectul prevede realizarea unor interventii de punere in siguranta si reparatii ale fatadelor. siguranta Lucrarile includ consolidarea structurilor cladirilor, reducerea functiunilor/ instalatiilor care prezinta pericol de prabusire, refacerea instalatiilor, echipamentelor, finisajelor, invelitoarelor, imbunatatirea terenului de fundare (daca este cazul).
Fonduri de 84 milioane de lei pentru consolidarea Blocului Rosenthal
Tot in sedinta din 18 decembrie 2019, consilierii au mai aprobat indicatorii tehnico-economici aferenti documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea si consolidarea cladirii de pe Calea Victoriei nr. 22-24 (Blocul Rosenthal). Valoarea proiectului este de 84 milioane de lei (inclusiv TVA), din care lucrarile de constructii si montaj sunt evaluate la 61,5 milioane de lei.
Lucrarile au inceput deja, inca din vara anului trecut, durata de executie fiind estimata la 24 de luni de la data emiterii Ordinului de incepere a lucrarilor.
Cladirea (2S+P+8E) este monument istoric, fiind incadrata in clasa a doua de risc seismic, si are o suprafata desfasurata totala de 7.524 mp. Dupa finalizarea lucrarilor, cladirea va adaposti un centru de informare/ spatiu expozitional la parter, spatii pentru birouri la etajele 1-6, respectiv o sala de conferinte si un bufet la etajele 7 si 8. Lucrarile sunt efectuate prin AMCCRS, de Compania Municipala Consolidari.
Actualizare a indicatorilor pentru doua proiecte aflate in etape finale de executie
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a mai aprobat, in sedinta din decembrie 2019, si actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru consolidarea cladirilor de pe str. Spatarului nr. 36, sector 2, si a celei de str. Franceza nr. 30 (Casa Vlasto), sector 3. Ambele sunt in etape finale de executie.
Potrivit proiectelor adoptate, valoarea proiectului de pe str. Spatarului a fost actualizata la 12,3 milioane de lei (inclusiv TVA), din care lucrarile de constructii-montaj insumeaza 9,5 milioane de lei. Pe santier se lucreaza din decembrie 2018.
In cazul cladirii Casei Vlasto, valoarea actualizata totala a proiectului ajunge la 26,3 milioane de lei, din care lucrarile de constructii-montaj cumuleaza 21,1 milioane de lei. Pe acest santier se lucreaza din vara anului 2018. Consolidarea a impus intarirea fundatiei, a zidurilor de sprijin, refacerea boltilor din subsol si a plafoanelor. La exterior, toate elementele decorative sunt refacute in baza imaginilor de arhiva si a bucatilor recuperate.
Conform motivatiilor proiectelor, pe parcursul executiei lucrarilor de interventie - consolidare s-a constata necesitatea adaptarii proiectului tehnic de executie la situatia existenta prin refacerea, inlocuirea si/ sau suplimentarea articolelor aferente categoriilor de deviz, arhitectura, rezistenta, instalatii sanitare/ termice/ electrice. Ambele proiecte au fost realizate de Compania Municipala Consolidari Bucuresti.