Grupul de investitii Vivion, care a cumparat Palatul Oscar Maugsch (cladirea BCR) din Bucuresti in 2019, va investi 20 de milioane de euro in transformarea acestuia in hotel de 5 stele, cu 157 de camere. Vor fi realizate lucrari de consolidare, restaurare, recompartimentare locala, refacerea instalatiilor si mansardare la cladirea situata pe Bd. Regina Elisabeta nr. 5, din Sectorul 3. Investitia va fi implementata prin compania Project Regina Elisabeta Bucharest SRL, proiectant general fiind biroul de arhitectura Cumulus.
Cladirea (2S+P+3E+M) are o suprafata desfasurata de 16.271,5 mp. Conform memoriului de prezentare a proiectului, lucrarile sunt prevazute sa inceapa in a doua jumatate a anului 2024 si sa dureze pana la finalul lui 2027.
"Oportunitatea realizarii investitiei se inscrie in contextul de consolidare, restaurare, recompartimentare locala, mansardarea podului, pentru functiunea de hotel si functiuni conexe (comert, alimentatie publica). Dezvoltarea propusa este benefica atat pentru comunitatea locala, cat si pentru cea nationala si internationala prin dezvoltarea turismului si a mediului de business. Aflata in Piata Universitatii, investitia propusa va revitaliza o zona extrem de importanta din punct de vedere urbanistic, istoric si social, si va satisface necesitatea urgenta de a interveni asupra unui monument arhitectural aflat intr-un stadiu avansat de degradare", precizeaza proiectantii in documentul citat.
Masurile principale de consolidare presupun introducerea unor pereti din beton armat cu fundatii (radiere locale si/sau grinzi de fundare), in functie de calculul fortelor seismice orizontale determinate pe sensuri de actiune. Se vor pastra fatadele initiale in forma lor autentica, interventiile asupra acestora fiind realizate prin operatiuni de restaurare, reabilitare si inlocuire a elementelor parazitare/ neconforme. Completarile de pereti in zonele desfacute (fatade posterioare) se vor realiza din caramida finisata cu termosistem, vata minerala bazaltica hidrofobizata si tencuiala decorativa, iar in unele locuri termosistemul se va amplasa pe partea interioara a constructiei, din cauza limitei de proprietate. De asemenea, se va inlocui tamplaria existenta degradata cu una noua, care va replica cu exactitate geometria, tipologia de material si aspectul tamplariei originale.
Conform studiilor preliminare, hotelul va avea un numar total de circa 157 de camere, dispuse pe etajele 1, 2, 3 si la mansarda. La parter, curtea interioara dintre Corpurile A si B va fi acoperita cu un luminator din sticla, fiind transformata in lobby-ul de acces al hotelului, un spatiu reprezentativ din punct de vedere arhitectural si functional. Parterul va mai include spatii pentru restaurante, sala de evenimente, sali de meeting si spatii comerciale adiacente. La subsol se intentioneaza organizarea unui centru SPA.