Guvernul Romaniei a propus, in sedinta de ieri, aprobarea unui memorandum de imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in valoare de aproximativ 100 milioane euro, pentru sustinerea realizarii unui proiect cuprinzand transformarea digitata a sistemului judiciar, dezvoltarea "Cartierului pentru Justitie" si continuarea investitiilor in infrastructura instantelor. Imprumutul, propus pentru contractare de Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei, reprezinta o continuare a proiectului “Imbunatatirea serviciilor judiciare”, precum si o noua etapa in pregatirea proiectului de dezvoltare “Cartierul pentru justitie”, aflate deja in implementarea Ministerului Justitiei, care vizeaza imbunatatirea conditiilor de lucru la nivelul instantelor, facilitarea accesului la justitie prin mijloace electronice si pregatirea documentatiei de urbanism si a studiului de fezabilitate pentru Cartierul pentru justitie.
Proiectul are doua componente de fond continand masuri prioritare pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025 si a planului de actiune adiacent, care vizeaza cresterea calitatii si eficientei justitiei prin:
1. transformarea digitala a sistemului judiciar - digitalizarea si managementul arhivei pasive a instantelor, infrastructura IT&C si retelele de comunicatii etc.
2. dezvoltarea “Cartierului pentru justitie” si infrastructura instantelor - proiectarea completa a “Cartierului pentru justitie”, finantarea sediilor unor instante aflate in conditii improprii si continuarea lucrarilor la sediile unor judecatorii din proiectul “Imbunatatirea serviciilor judiciare” din 2017, afectate de cresterea costurilor materialelor de constructii in perioada 2020-2022 etc.
Potrivit Executivului, activitatile nu sunt finantate deloc sau sunt finantate insuficient din fonduri externe nerambursabile, o parte fiind complementare masurilor care vor fi finantate din PNRR. Cheltuielile aferente proiectului, respectiv cheltuielile reprezentand echivalentul sumei imprumutului, vor fi asigurate din bugetul Ministerului Justitiei, in cadrul sumelor alocate anual, cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat.
Ministerul Justitiei va fi desemnat agentie de implementare a proiectului. Acesta va fi realizat prin intermediul Unitatii de Management a Proiectului (Directia de Implementare a Proiectelor Finantare din Fonduri Externe).
Dupa aprobarea memorandumului, Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei vor intreprinde demersurile necesare pentru transmiterea cererii de finantare catre BIRD, urmata de parcurgerea etapelor privind negocierea, semnarea si ratificarea acordului de imprumut.
In acest moment, Ministerul Justitiei beneficiaza de sprijin din partea Bancii Mondiale pentru cele doua proiecte “Imbunatatirea serviciilor judiciare” si “Cartierul pentru justitie”, ale caror acorduri de imprumut sunt prevazute a fi finalizate in mai, respectiv decembrie 2023. Pentru Cartierul Justitiei a fost deja aprobat un acord de imprumut de avans de la Banca Mondiala in valoare de 2,5 milioane USD pentru finantarea activitatilor preliminare realizarii proiectului.
PUD al Cartierului pentru Justitie urmeaza sa intre in sedinta de avizare a Consiliului Local al Sectorului 3
Proiectul Cartierului pentru Justitie este in etapa aprobarii Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), ce s-a aflat in dezbaterea publica in perioada 30 mai - 13 iunie 2022 si urmeaza a fi supus aprobarii Consiliului Local Sector 3, intr-o sedinta viitoare.
Dupa ce, la propunerea primarului general, Nicusor Dan, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a suspendat, in februarie 2021, 5 PUZ-uri de sector (inclusiv pentru Sectorul 3) pe motive de ilegalitate, in luna septembrie 2021 consilierii au propus un amendament la acea hotarare, pentru exceptarea de la suspendare a planurilor urbanistice pentru anumite proiecte de utilitate publica, respectiv obiective de interes national, precum si obiectivele de investitii publice din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si justitiei. Desi s-a facut aceasta derogare, Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3, care permitea betonarea mai multor spatii verzi a fost anulat definitiv in instanta la finalul lunii noiembrie 2021 pe motiv ca a fost aprobat ilegal.
In continuare, ramane de vazut daca si in ce conditii, dupa anularea Planului Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 in instanta, proiectul poate inainta in avizare cu aprobarea PUD.
La inceputul acestui an, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a discutat cu managerul de tara al Bancii Mondiale, Anna Akhalkatsi, despre stadiul proiectelor finantate sau implementate de Banca Mondiala in beneficiul sistemului judiciar, inclusiv Cartierul pentru Justitie. Cele doua institutii negociaza acordarea unui nou imprumut, in valoare de 400 de milioane de euro, pentru finantarea proiectului de dezvoltare a acestui proiect major.
***
Cartierul pentru Justitie ar putea fi construit langa Biblioteca Nationala a Romaniei (Bulevardul Mircea Voda), urmand sa includa spatiile destinate instantelor de judecata, parchetelor de pe langa acestea cu sediul in Bucuresti (sali de judecata, arhive, birouri pentru judecatori si procurori, grefieri, personal contractual si auxiliar, spatii tehnice etc.), precum si a altor institutii din sistemul judiciar. Alaturi de acest complex de constructii este integrat si un parc care ar trebui sa deserveasca intreaga zona.
Potrivit Ministerului Justitiei, noul proiect va avea un studiu de fezabilitate pana la finalul acestui an, dupa realizarea acestuia urmand a fi stabilita si valoarea totala a investitiei.