Din punct de vedere investitional, dinamica dezvoltarii judetului Timis prezinta o crestere continua, sustinuta si de efect privind impactul asupra vietii socio-economice a locuitorilor. In perioada 2021-2023, judetul s-a remarcat printr-o crestere progresiva a investitiilor atat ca volum, ca resurse alocate (locale, nationale si europene), cat si in ceea ce priveste impactul pozitiv, ca urmare realizarii acestor investitii. In baza Strategiei de Dezvoltare Economico-Sociala a judetului Timis si a Programului Strategic Multianual, Consiliul Judetean (CJ) Timis, in vederea dezvoltarii durabile si armonioase a intregului judet, acorda o importanta deosebita tuturor domeniilor de activitate care greveaza activitatea in ansamblu a judetului. Ca atare, o atentie deosebita este acordata, din punct de vedere investitional (si nu numai), in limita competentelor si atributiilor legale, domeniilor de sanatate, educatie, cultura, sport, protectia mediului, infrastructura - drumuri judetene, asistenta si protectie sociala, siguranta, turism etc. Totodata, datorita investitiilor in infrastructura rutiera majora, judetul exercita o atractie deosebita pentru investitori, fiind realizate sau in curs de realizare mai multe zone logistice atat in mediul urban, cat si in cel periurban, precum si investitii in energia verde - se afla in implementare parcuri fotovoltaice cu o suprafata de aproximativ 1.000 ha.
Interviu cu Alin-Adrian Nica (42 de ani), Presedintele Consiliului Judetean Timis.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare, in acest moment, in judet?
- Exista o serie de investitii importante in dezvoltarea judetului Timis si proiecte menite sa il plaseze in topul judetelor din tara. La momentul actual, cele mai populare proiecte de investitii sunt in domeniul infrastructurii rutiere, muncii, agriculturii si educatiei, precum si culturii, de altfel o sfera importanta, mai ales in contextul in care Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii in 2023.
Proiectul "Modernizarea DJ 691: Largirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) - Centura Timisoara si Centura Timisoara - Autostrada A1 (km 12+975)", reprezinta drumul judetean 691, cel care asigura conectivitatea directa cu reteaua TEN-T, facand legatura cu Autostrada A1, prin intermediul nodului rutier de la Giarmata. Modernizarea DJ 691 pe aceste tronsoane va imbunatati considerabil fluxul de circulatie catre autostrada A1 (parte a TEN-T). Contractele cu firma Strabag pentru a moderniza si extinde tronsonul 1 si tronsonul 2 al DJ 691 se ridica la aproximativ 100 de milioane de lei, plus eventualele cheltuieli ce pot aparea pe parcurs.
"Construirea drumului judetean de legatura pentru conectarea Aeroportului International «Traian Vuia» Timisoara la Autostrada A1" se afla in faza de obtinere a avizelor. Valoarea estimata a investitiei este de 867,18 milioane de lei (inclusiv TVA), proiectant general al acestei etape fiind asocierea Proiect-Construct Regiunea Transilvania. Termenul prevazut pentru finalizarea acestui proiect este in decembrie 2026.
Proiectul intitulat "Copii dincolo de frontiere - conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrica-ginecologie si neonatologie dintre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta «Pius Brinzeu» Timisoara si Clinica de pediatrie din Szeged" (BABYROHU) prevede constructia unei Clinici de Obstetrica Ginecologie si Neonatologie. Lucrarile de executie sunt realizate de asocierea Constructii Erbasu (lider) - Tehnodomus - Sfera Con. Valoarea investitiei este de 70,24 milioane de lei.
Restaurarea, consolidarea si punerea in valoare a monumentului istoric "Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului" se afla in derulare. Valoarea investitiei este de 207 milioane de lei, iar termenul de finalizare este prevazut la finalul anului 2026.
- Ce valoare au finantarile din fondurile UE si PNRR care sunt vizate a fi atrase de CJ perioada urmatoare si ce proiecte vor beneficia de aceste finantari?
- Consiliul Judetean Timis a stabilit un record in ceea ce priveste acest subiect. Chiar de la inceputul mandatului, atragerea fondurilor europene a reprezentat principala mea prioritate. Pana in prezent, am depasit cifra de un miliard de lei atrasi din fonduri europene, cu contracte semnate, insa ambitiile noastre nu se opresc aici. Avem planuri pentru dublarea sumei atrase prin aceste finantari. Sunt vizate proiectele de constructie a drumului judetean de legatura pentru conectarea Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara la Autostrada A1, despre care am detaliat anterior, constructia centrului scolar pentru educatie incluziva "Dumitru Ciumageanu", proiect cu o valoare de 74,42 milioane de lei (inclusiv TVA), precum si dezvoltarea unui parc fotovoltaic pe amplasamentul din UAT Timisoara, in proximitatea satului Covaci, judetul Timis, investitie de aproximativ 19,2 milioane de lei (inclusiv TVA).
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea/derularea lucrarilor de constructii?
- In domeniul constructiilor sunt mai multi factori care pot influenta desfasurarea activitatii. Fluctuatia preturilor (cresterea accelerata si continua), la materiale, echipamente ori utilitati etc., legislatia relativ stufoasa, proceduri de achizitie care se prelungesc, coroborate uneori, cu lipsa fortei calificate de munca si asa mai departe, reprezinta doar cateva dintre provocari. Tot aici trebuie mentionat si faptul ca legislatia in domeniul achizitiilor publice limiteaza selectia ofertantilor in vederea obtinerii unor servicii de calitate.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in 2023?
- Unele dintre cele mai mari proiecte finalizate anul acesta pentru judetul nostru au vizat modernizarea DJ 693 pentru interconectare la A1 (AR) si pod peste Mures la Pecica Judetul Arad, extinderea, modernizarea si dotarea cu echipamente performante a Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Pius Brinzeu" Timisoara, precum si proiectul BABYROHU, despre care am detaliat anterior, si pe care il vom finaliza in decembrie 2023. De asemenea, avem proiecte finantate din bugetul Consiliului Judetean Timis, ce urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa fie inaugurate. Este vorba despre centrul de recuperare pentru copii cu dizabilitati "Speranta", precum si despre bazinul de inot didactic din orasul Jimbolia. Beneficiile acestor proiecte sunt resimtite de fiecare dintre noi, tocmai de aceea suntem pregatiti sa ridicam stafeta cat de sus se poate, pentru a profita de fiecare sursa de finantare care este accesibila. Simplificarea platformelor de accesare si implementare a fondurilor europene ar fi unul dintre factorii care ar imbunatatii aceste procese de finantare.