Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat un acord de imprumut in valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalatii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleara Cernavoda (CNE Cernavoda). CTRF va elimina tritiul din agentul de racire si din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protectie sporita a mediului, publicului si a sanatatii si securitatii ocupationale a angajatilor, in deplina aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica si ale Europei.
Proiectul va spori securitatea radiologica a centralei electrice, va reduce si mai mult volumul deseurilor radioactive, acordand prioritate sanatatii angajatilor si permitand reutilizarea agentului de racire si a moderatorului (apa grea), dupa indepartarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite intretinerea regulata, retehnologizarea si, eventual, dezafectarea sa fie intreprinse mai usor, sigur si eficient.
Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica, a declarat: „Acest proiect face parte din strategia noastra de investitii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear in conformitate cu politica energetica nationala. Utilizand o tehnologie romaneasca inovatoare, dezvoltata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Rm. Valcea, instalatia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalatie de detritiere din lume si prima din Europa si va oferi Romaniei posibilitatea de a deveni un centru european pentru productia si exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucurosi sa implementam o tehnologie inovatoare romaneasca, bazata pe ani de cercetare si dezvoltare, un exemplu de leadership al Romaniei in industria nucleara”
"BEI finanteaza proiecte de energie durabila in intreaga lume si suntem bucurosi sa sprijinim acest proiect cu beneficii de sanatate, siguranta si economie circulara intreprinse de un operator cu experienta.” a declarat Kyriacos Kakouris, vicepresedintele BEI.
Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definita in Criteriile sale de imprumut pentru energie din 2013 si a ramas neschimbata de atunci. Banca adopta o abordare neutra din punct de vedere tehnologic, in conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene si cu obiectivele de asigurare a securitatii aprovizionarii cu energie si a competitivitatii intr-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur si acceptabil din punct de vedere social.