RO EN
Coșul este gol

ANPM: Proiecte cu peste 3 milioane de panouri solare au primit aviz de mediu in Arad

Proiectele care vizeaza folosirea energiei solare sau eoliene, pentru producerea energiei electrice, sunt unele din cele mai importante investitii aprobate din punct de vedere al protectiei mediului, in cursul anului 2023, de Agentiile pentru Protectia Mediului (APM). Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, care se va construi in judetul Arad si insumeaza 1.790.000 de panouri, precum si cele 31 de hectare de teren din judetul Botosani, pe care va fi construit un parc eolian cu 23 de turbine sunt, potrivit Presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Laurentiu Alexandru Pastinaru, doar o parte din proiectele pentru care s-au emis deja acte de reglementare.
"Parcurile fotovoltaice din judetul Arad, reprezinta o categorie importanta de proiecte aprobate de APM Arad, in cursul anului trecut, conform datelor furnizate de agentia judeteana. Acestea urmeaza sa fie dezvoltate, in urmatorii ani, de doua companii private, pe suprafete impresionante, de 1.065 si, respectiv, 690 de hectare. Astfel de proiecte exista in mai multe judete din tara, chiar daca de dimensiuni mult mai mici, o dovada ca Romania mizeaza pe energia regenerabila”, a declarat Presedintele ANPM.
Cel mai important din aceste proiecte, denumit ”Arad 1”, va include 1,7 milioane de panouri fotovoltaice, 311 posturi de transformare  si invertoare de la 800 V la 33 kV, 9 substatii de transformare si trei statii de transformare, precum si sisteme de stocare a energiei electrice. Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic din Romania si conform proiectului, puterea instalata care va fi generata de sistem este de 1.065 MW, iar energia electrica obtinuta va fi distribuita in Sistemul Energetic National.
„Mai mult decat atat, parcurile fotovoltaice „Nadab I” si ”Nadab II” insumeaza 1,1 milioane de panouri fotovoltaice, 125 de posture de transformare, 5 substatii de transformare si o putere instalata totala de 683 de MW, care vor fi distribuiti, de asemenea, in Sistemul Energetic National. Impreuna cu „Arad 1”, acestea totalizeaza aproape 3 milioane de panouri fotovoltaice”, a mai spus Laurentiu Alexandru Pastinaru. 
Si in judetul Mehedinti a fost aprobat un proiect care vizeaza construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafata de 1,7 milioane mp teren situat in comuna Jiana. Valoarea acestei investitii este estimata la circa 80 de milioane de euro. 
Energie de la vant. Parcuri eoliene dezvoltate in Botosani, Buzau, Caras Severin si Iasi Proiectul „Construire turbine eoliene, drumuri de acces, statie de subtransformare, asigurare utilitati, organizare santier”, dezvoltat in judetul Botosani de o companie privata a primit acord de mediu de la APM Botosani, pentru a fi amplasat in extravilanul comunei Mitoc, pe o suprafata totala de 318.033 mp. Cele 23 de turbine eoliene vor avea o putere totala de 138 Mw.
Si Buzaul va avea un parc eolian pe un teren proprietate privata a comunei Movila Banului, cu suprafata de 235 de hectare. Planurile dezvoltatorului prevad, potrivit APM Buzau, construirea  unei Centrale Electrice Eoliene alcatuita din 10 turbine eoliene cu puterea instalata de aproximativ 66 MW, cu amenajarile aferente, spatii pentru echipamente tehnico-edilitare si a infrastructurii necesare amplasarii si operarii. Intreaga instalatie va fi racordata la reteaua publica de energie electrica. Proiectul face parte dintr-un ansamblu de parcuri eoliene proiectate pentru judetul Buzau, care compun obiectivul energetic denumit Centrala electrica eoliana 165 MW-Buzau Vest, aprobat de CNTEE Transelectrica SA.
Parcul eolian Sfanta Elena, propus de o companie privata, pentru judetul Caras-Severin, in comunele Coronini si Moldova Noua, pentru care a fost parcursa procedura de evaluare de mediu, de catre APM Caras-Severin, cuprinde 22 de turbine eoliene care pot atinge inaltimea maxima la varful palei de 200 de metri si infrastructura asociata. Puterea nominala totala la nivelul parcului este de 142,4 MW, perioada de implementare propusa este de 36 de luni de la data emiterii autorizatiei de construire, iar valoarea estimata a proiectului este de 120 de milioane de euro. 
"Un alt proiect de construire a unui parc eolian se afla in procedura de emitere a autorizatiei de mediu, la APM Iasi si prevede amplasarea si instalarea a 12 turbine eoliene cu puterea totala de 72 MW, pe teritoriul administrativ al comunei Ruginoasa, pe o suprafata totala de 253.725 mp. Constructia va include si retele electrice de transport, statie de transformare, amenajare de drumuri existente, precum si construirea de noi drumuri de acces”, a detaliat Vicepresedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma. 
Inaltimea maxima aprobata pentru aceste turbine este de 207 metri si se estimeaza ca centrala va livra in Sistemul Energetic National, aproximativ 148.000 MWh/an.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter