La data de 29 mai 2018, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a convocat la sediul primariei consiliul local, intrunit in sedinta extraordinara, pentru a vota doua puncte de pe ordinea de zi - si anume modificarea anexei nr. 1 la Hotararea nr. 294/2017 a consiliului local cu privire la
aprobarea contractarii unei finantari rambursabile prin emisiune de obligatiuni municipale pentru realizarea obiectivelor de investitii de interes public local, respectiv aprobarea documentatiei tehnico-economice, faza SF pentru obiectivul denumit „Construire platforme subterane pentru colectarea selectiva a deseurilor urbane, municipiul Alba Iulia”.
In ceea ce priveste primul punct (si cel mai important) de pe ordinea de zi, edilii din Alba Iulia au confirmat astfel ca doresc ca municipalitatea sa emita obligatiuni municipale, in valoare de 100 de milioane de lei, cu o maturitate cuprinsa intre 10 ani si 20 de ani, ca o modalitate prin care sa se poata finanta (sau co-finanta) o serie de obiective de investitii din localitate. Printre acestea, se afla construirea bazei sportive si de agrement ce va fi amplasata in proximitatea bazinului olimpic, reabilitarea Ansamblului Memorial al Marii Uniri si restaurarea Casei Memoriale „Camil Velican” (toate fiind obiective propuse pentru Anul Centenarului - 2018).
Noua lista de prioritati, aprobata de consilierii municipali
Avand in vedere, totusi, ca la o parte din obiectivele de investitii aprobate prin HCL nr. 294/septembrie 2017 nu s-au aprobat actualmente documentatia si indicatorii economic, pentru asigurarea conditiilor de lansare prioritara a emisiunii de obligatiuni, reprezentantii administratiei locale au propus modificarea listei de prioritati de investitii. Mai nou, in lista de prioritati apare Palatul Principilor din Alba Iulia, obiectiv ce beneficiaza si de o finantare din fonduri nerambursabile pentru restaurare, insa pentru care trebuie asigurate sumele necesare pentru pre-finantare si co-finantare. Edilii din Alba Iulia au facut trimitere, in lista, si la executia cu celeritate a lucrarilor necesare pentru reabilitarea cladirilor Colegiului Economic, Scolii „Liviu Rebreanu” si a strazii Brandusei, ce sunt cuprinse in Programul National de Dezvoltare Locala - PNDL, dar pentru care mai sunt necesare alte fonduri in vederea asigurarii sumelor totale pentru investitii.
Prin compararea listei actuale de prioritati cu cea aprobata in 2017, rezulta unele modificari, intrucat, printre investitii, nu se mai regasesc obiectivele ce vizau reabilitarea Stadionului Municipal Victoria Cetate (la costuri de 7 milioane de lei), amenajarea curtilor interioare si zonelor exterioare adiacente Palatului Principilor cu desfiintarea corpului C2 (peste 5,1 milioane de lei), realizarea unui ansamblu urban cu spatii socio-culturale educative in cartierul Gheorghe Sincai (22 milioane de lei), respectiv reabilitarea unor locuri de joaca si agrement (doua milioane de lei), pentru care, cel mai probabil, edilii municipali au identificat - sau o vor face in viitorul apropiat -surse alternative de finantare. Este posibil ca deja aceste investitii sa poata fi implementate, dupa ce bugetul local a fost rectificat la 22 mai a.c. Pentru a descarca noua lista actualizata a investitiilor propuse pentru finantare prin emisiunea de obligatiuni, precum si bugetul municipal rectificat, click aici si aici!