Vanzarile raportate in trimestrul al treilea al acestui an de divizia Ruukki Construction, parte a grupului suedez SSAB, au scazut cu 19% fata de perioada corespunzatoare din 2014, in special din cauza contractiei activitatii din Romania si Rusia. Afacerile diviziei au ajuns, astfel, la un nivel valoric de 1,5 miliarde coroane suedeze (SEK), echivalentul a circa 160 milioane de euro, in contextul unei scaderi de 23% a profitului net, pana la 106 milioane SEK (11,35 milioane de euro). Potrivit datelor incluse in cel mai recent raport financiar al SSAB, daca se exclude influenta celor doua tari la rezultatele diviziei, afacerile Ruukki Construction ar indica o crestere de 1% fata de cele trei luni anterioare (trimestrul al doilea, 2015). Contributii pozitive la rezultatele diviziei respective au fost raportate de subsidiarele din Suedia si Polonia.
Pentru primele noua luni ale anului in curs, Ruukki Construction a raportat o contractie de 11,8% a incasarilor, pana la 4,13 miliarde SEK (442,3 milioane de euro).
La nivel de grup, afacerile SSAB s-au plasat, in trimestrul al treilea din 2015, la 13,59 miliarde SEK (1,5 miliarde euro), in crestere cu 2,1% fata de perioada corespunzatoare din 2014, in timp ce incasarile din ianuarie-septembrie a.c. au cumulat 44,36 miliarde SEK (4,75 miliarde euro), cu 36% peste nivelul din intervalul similar al anului trecut. "Afacerile din trimestrul al treilea au fost afectate, suplimentar, de efectul negativ al cursului de schimb valutar, ale carui efecte s-au transpus prin pierderi de circa 200 milioane SEK (21,5 milioane de euro). In comparatie cu trimestrul al treilea din 2014, castigurile s-au redus cu 600 milioane SEK (64,2 milioane de euro), in special din cauza reducerii marjelor in America de Nord, a investitiilor in modernizarea fabricii din Luleå (Suedia) si a efectului negativ al cursului de schimb valutar", a declarat Martin Lindqvist, CEO al grupului SSAB.
Potrivit datelor Asociatiei Mondiale a Otelului (World Steel Association - WSA), productia globala de otel din primele noua luni ale anului in curs s-a situat la 1,2 miliarde tone, cu 2% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea a fost cauzata de contractia cererii din China (piata ce a generat cresterea productiei mondiale in ultimii ani) cu 2% fata de intervalul ianuarie-septembrie 2014. Productia de otel din Uniunea Europeana s-a stabilizat, in timp ce in America de Nord s-a consemnat o contractie semnificativa, de 7%. "Ne asteptam ca productia de otel sa revina pe un trend ascendent in 2016 atat in Europa, cat si in America de Nord. Totusi, nivelul rentabilitatii din domeniu se va mentine deosebit de scazut fiind afectat negativ de cresterea exporturilor si scaderea preturilor, generate de supracapacitatile de productie din Asia", a mai spus Martin Lindqvist.
***