Producatorul de otel ArcelorMittal - Galati, subsidiara locala a grupului indian ArcelorMittal, avertizeaza ca schimbarile legislatiei pentru acordarea exceptarii la plata certificatelor verzi afecteaza puternic operatiunile companiei, amenintandu-i sustenabilitatea. Conducerea firmei subliniaza nevoia de predictibilitate in desfasurarea activitatii. "Suntem surprinsi si dezamagiti sa observam ca Guvernul Romaniei a decis, la sfarsitul lunii februarie 2016, sa schimbe regulile stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 495/2014 pentru aplicarea exceptarii unor anumite categorii de consumatori de electricitate de la plata certificatelor verzi. Compania noastra studiaza acum toate posibilitatile de a actiona legal impotriva actelor normative emise in baza unor principii contradictorii cu prevederile Constitutiei Romaniei si ale Codului Civil, pentru a ne proteja interesele si operatiunile", a declarat Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galati.
Potrivit datelor companiei, noua povara suplimentara afecteaza foarte mult sustenabilitatea firmei, care se confrunta cu o competitie puternica din partea Chinei si a tarilor din Comunitatea Statelor Independente, state care nu platesc subventii pentru energia regenerabila. "Compania este deja afectata de importurile de otel din China aduse pe piata europeana la pret de dumping, in absenta unor masuri puternice de protectie luate de catre Uniunea Europeana. Subventiile acordate pentru dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile creeaza distorsiuni de competitivitate si lipsa de corectitudine pe pietele unde Compania opereaza", se arata intr-un comunicat al producatorului de otel.
In principiu, Hotararea de Guvern nr. 495/2014 stipuleaza ca exceptarea de la plata certificatelor verzi ar fi trebuit aplicata incepand cu anul in care acordul de exceptare este emis. De asemenea, potrivit conducerii ArcelorMittal, procesul de evaluare a aplicatiei ar fi trebuit incheiat in maximum 30 de zile lucratoare de la inregistrarea solicitarii. "Am depus autoritatilor dosarul cu documentatia necesara imediat dupa intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern nr. 495/2014, in luna decembrie 2014. De fapt, din cauza problemelor administrative de la Ministerul Economiei, care nu pot fi atribuite aplicantilor, aceasta institutie nu a eliberat nicio aprobare inainte de iunie 2015. Acum, dupa mai mult de 14 luni de la intrarea in vigoare a HG, institutiile statului au decis sa schimbe regulile pe care tot acestea le-au adoptat. Astfel, exceptarea de la plata unei parti a certificatelor verzi este aplicata de la momentul semnarii acordului de exceptare. O asemenea abordare conduce la concluzia ca in Romania exista un climat economic instabil, neadecvat dezvoltarii unor afaceri de durata si investitiilor industriale", au precizat reprezentantii ArcelorMittal Galati.
***
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgica si miniera din lume, prezenta in peste 60 de tari, in 19 dintre acestea avand unitati proprii de productie. In 2015, grupul a inregistrat venituri de 63,6 miliarde USD si a fabricat 92,5 milioane de tone de otel, in timp ce productia de minereu de fier a fost de 62,8 milioane de tone. ArcelorMittal este cotat la bursele din New York, Amsterdam, Paris, Luxemburg (MT) si la bursele spaniole de la Barcelona, Bilbao, Madrid si Valencia (MTS).