RO EN
Coșul este gol

USP: Integrarea sistemului BIM creste utilizarea prefabricatelor in constructii

Gradul de utilizare a elementelor prefabricate in sectorul de constructii este in crestere, datorita cererii tot mai mari pentru constructii mai rapide si inteligente. Tendinta este facilitata si de folosirea la scara din ce in ce mai larga a modului de lucru colaborativ - BIM, care ofera solutii fiabile la problemele legate de lipsa fortei de munca din constructii.
"Avand in vedere lipsa fortei de munca si, implicit, cresterea costurilor legate de aceasta, o solutie cum este cea a utilizarii de elemente prefabricate pe santiere - ce permite realizarea de lucrari eficiente, cu mai putini muncitori - este in crestere rapida", explica Dirk Hoogenboom, Research Consultant la compania de consultanta si cercetare de piata UPS Marketing Consultancy.
Potrivit unui sondaj realizat de firma, la aproximativ 28% din proiectele de constructii realizate in 2019 in Europa s-au folosit elemente prefabricate, din care 19% s-au edificat in sistem BIM. Ponderea proiectelor realizate cu prefabricate a crescut cu 4% fata de cota de 24% din 2018.
Pentru perioada urmatoare, arhitectii europeni estimeaza o noua crestere de 4% a ponderii proiectelor realizate cu elemente prefabricate, pana la 32% din totalul lucrarilor in 2020, indicatorul urmand sa creasca, in anii urmatori, pana la 37% in 2025.
Cel mai des utilizate pe santierele de constructii din Europa sunt elementele prefabricare din beton, nefinisate, folosite pentru structuri. Arhitectii estimeaza, insa, o crestere semnificativa a gradului de utilizare a sistemelor prefabricate de paneluri, in urmatorii ani.
Studiul USP mai arata ca, din punct de vedere geografic, popularitatea utilizarii elementelor prefabricate difera de la o tara la alta, cifrele incluse in analiza reprezentand o medie. "Interesant este faptul ca, pe langa diferentele ce pot fi notate la nivel de state, arhitectii au mai indicat o legatura intre gradul de folosite a prefabricatelor si conditiile geografice ale santierului de constructii. Potrivit acestora, cererea de elemente prefabricate este mai mare in marile orase si in zonele urbane, unde se impun limitari de spatiu si se cere rapiditate in executie. De cealalta parte, utilizarea de prefabricate s-a dovedit mai putin eficienta in zonele rurale, unde structurile sunt mai dificil de transportat si conditiile climatice impiedica realizarea acestora direct pe santier", mai precizeaza Dirk Hoogenboom.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter