Comisia publica rezultatele unui studiu privind servicii de cloud computing si centre de date mai verzi. Conform rezultatelor, este de asteptat ca consumul de energie al centrelor de date din statele membre ale UE sa creasca de la 2,7 % din cererea de energie electrica in 2018 la 3,2 % pana in 2030. Studiul ofera optiuni tehnice si de politica pentru a limita aceasta crestere.
Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva responsabila cu o Europa pregatita pentru era digitala, a declarat: „Pactul verde european are ca obiectiv transformarea Europei intr-un prim continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050. In acest sens, nu putem sa lasam consumul nostru de energie electrica necontrolat. O utilizare mai inteligenta si mai ecologica a tehnologiilor digitale este un element esential pentru a garanta ca Europa isi atinge obiectivul ambitios”.
Comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, a adaugat: „Volumul global de date va continua sa creasca rapid. Iata de ce promovam infrastructuri adecvate pentru servicii de cloud eficiente si respectuoase fata de mediu si centre de date eficiente din punct de vedere energetic. Europa va fi epicentrul tehnologiei verzi.” Solutiile tehnice includ sisteme de racire mai eficiente, reutilizarea caldurii, utilizarea energiei din surse regenerabile pentru alimentarea centrelor de date, precum si construirea acestor centre de date in regiunile cu clima rece.
Printre optiunile de politica se numara achizitiile publice verzi, norme pentru ca autoritatile publice europene sa isi utilizeze puterea de cumparare pentru a alege servicii care nu dauneaza mediului, precum si stabilirea unor cerinte de transparenta si promovarea unor indicatori uniformi de eficienta energetica.
Studiul va sprijini eforturile depuse in prezent pentru a se indeplini obiectivul strategiei digitale de a realiza centre de date neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, foarte eficiente din punct de vedere energetic si durabile pana in 2030 si de a stabili un cadru european de reglementare in domeniul cloud computingului, un set unic de reguli si norme tehnice comune.