RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Stabilizare a pietei locale de software pentru constructii

Piata autohtona de aplicatii software pentru arhitectura si constructii de tip CAD (computer-aided design) s-a inscris pe un trend usor ascendent in primele zece luni ale anului trecut, comparativ cu intervalul similar din 2011, urmand o traiectorie similara celei a sectorului constructiilor. In 2012 s-a inregistrat o stagnare generala in domeniu, avand in vedere previziunile operatorilor din sectoarele de arhitectura si constructii, care constituie principalii utilizatori ai acestui tip de aplicatii. Totusi, domeniul specific a consemnat o evolutie constanta in ultimii ani, in pofida recesiunii economice, ca urmare a constientizarii managerilor companiilor utilizatoare a importantei solutiilor software in gestionarea activitatii firmei. Totodata, diversitatea aplicatiilor existente si cresterea numarului de utilizatori fac din piata de software un domeniu vast si extrem de dificil de analizat in mod unitar. Potrivit datelor existente, numarul utilizatorilor de software specializat a crescut, in 2011, cu 10%-15% fata de nivelul anului anterior.
 
Circa 20 de companii specializate active la nivel national
Pe piata locala de software sunt activi aproximativ 20 de furnizori, insumand afaceri totale de circa 20 milioane de euro, potrivit datelor raportate de companii pentru exercitiul financiar din 2011. Cresterea raportata fata de nivelul din 2010 survine dupa o perioada de regres semnificativ in primii doi ani de recesiune (-46,35% si -27,27%), pornind de la nivelul de 23,71 milioane de euro din 2008, astfel incat - spre deosebire de alte segmente ale pietei de constructii - companiile din bransa au inregistrat pierderi succesive si de amploare in perioada crizei economice si nu au reusit deocamdata sa le recupereze. Trebuie precizat faptul ca nivelul total al cifrei de afaceri raportate a firmelor analizate include si veniturile obtinute ca urmare a derularii altor activitati specifice, unii furnizori de software tip CAD fiind implicati in diverse alte domenii conexe, cum ar fi, de exemplu, asigurarea serviciilor profesionale de securitate IT, proiectarea si implementarea infrastructurii specifice sectorului de tehnologie a informatiei, implicarea in activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea, proiectarea si executia de instalatii pentru constructii civile, elaborarea documentatiei tehnice pentru obtinerea avizelor sau autorizatiilor PSI, livrarea de echipamente si instrumente destinate masuratorilor terestre etc. Peste 73% din companiile de pe piata au sediul social in zona Bucuresti-Ilfov, cei aproximativ 14 agenti economici raportand venituri totale de 16 milioane de euro in 2011, ceea ce reprezinta peste 85% din cifra totala de afaceri. Cele mai importante companii furnizoare de solutii specifice pe piata locala sunt reprezentate de Consoft, Gecad, Intelsoft, Man and Machine, Nemetschek si Romsym Data, incasarile totale consemnate anul trecut de acestea depasind 11,5 milioane de euro, adica mai mult de jumatate din valoarea totala a pietei de profil.
***
O analiza completa a pietei locale de aplicatii software pentru constructii si arhitectura, precum si opiniile celor mai importante companii furnizoare de sisteme, poate fi lecturata in editia Noiembrie-Decembrie a revistei Agenda Constructiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter