RO EN
Coșul este gol

Putinica, Microsoft: Industria IT poate contribui cu aproape 8% la PIB-ul Romaniei

Aproape 220.000 de programatori lucreaza, in prezent, in industria IT din Romania, iar acestia pot aduce prin inovatie aproximativ 8% din Produsul Intern Brut (PIB), daca lucrurile merg bine anul acesta, in ciuda ultimelor evolutii, a afirmat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, Bogdan Putinica, country manager Microsoft Romania & Republica Moldova.
"Suntem in Romania si potentialul nostru de tara este unul dintre subiectele care, pe mine cel putin, ma pasioneaza foarte tare, care nu intotdeauna e ajutat sa-si atinga maximul, din diverse motive. Dar vreau sa va arat ce inseamna acest potential de tara, dincolo de povestile frumoase si romantate pe care le vedem la televizor. Vorbim de o comunitate de aproape 220.000 de programatori, de ingineri de talente care lucreaza in industria IT-ului din Romania. Acesti oameni foarte destepti, adevarate talente in cel mai pur sens al cuvantului, aduc in Romania, dincolo de progres economic si inovatie tehnica, 7,8%, aproape 8% din PIB, daca lucrurile merg bine anul acesta, in ciuda ultimelor evolutii. Este unul dintre vectorii enormi de crestere ai Romaniei. Si cand spun vectori de crestere nu ma refer la industria auto sau la agricultura sau la telecomunicatii, cu toate ca intra si ele aici, dar aici vorbim de inovatie, de cercetare, de dezvoltare, de utilizarea corecta si sanatoasa a capitalului uman romanesc. Acesti 7 - 8% din PIB sunt generati de o industrie care creste de trei ori mai repede decat media economiei romanesti", a spus Putinica.
In viziunea directorului de tara al Microsoft, Cloud-ul si Inteligenta Artificiala reprezinta revolutia care trebuie sa aiba loc in industria de profil, pe plan national.
"O parte din viitorul acestei tari incepe si continua cu aceasta industrie. Sigur ca ar trebui sa ajutam si ar trebui sa facem tot ce putem pentru a alinia politicile macro la realitatile din economie. Nu intotdeauna ne iese asta, dar cu asta ne jucam, cu o industrie care, in 2025, are o sansa foarte clara sau pentru a ajunge la 10% din PIB. E o realitate si un rezultat enorm pentru care atat dvs., cat si restul colegilor de industrie muncesc in fiecare zi. In 2023 totul este despre cloud - de la telefon pana la tehnologii mai avansate. Transformare digitala nu inseamna sa-ti cumperi un laptop si o imprimanta. Cloud-ul si procesele bune de transformare digitala, evident, duc la momentul prezent in care ne uitam la o adevarata revolutie. In 2023, vorbim de o democratizare a accesului la tehnologia de Inteligenta Artificiala si mai ales de transformare a ei in ceva util. Putem sa o folosim la ceva si sigur, cazurile prezente de utilizare ale inteligentei artificiale trebuie luate atat cat un graunte de sare, cat si cu un pic de realism, pentru ca ele reprezinta un progres abia la inceput", a subliniat expertul.
Conform datelor prezentate de reprezentantul Microsoft, aproape 100% dintre companiile globale sunt interesate de Inteligenta Artificiala si considera ca aceasta tehnologie este importanta pentru drumul lor economic. De asemenea, 80% dintre companiile mari raporteaza ca, in momentul de fata, utilizeaza deja Inteligenta Artificiala, intr-un fel sau altul. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter