RO EN
Coșul este gol

MAZARS: 26% dintre companii declara ca investesc in IoT peste 10% din bugetul IT

Mazars a publicat acest material de thought leadership, care dezvaluie gradul in care factorii de decizie la nivel global cunosc, investesc si implementeaza urmatoarele cinci tehnologii esentiale: Inteligenta Artificiala (AI), Blockchain, Sistemele de planificare a resurselor intreprinderii (ERP), Internet of Things (IoT) si Automatizarea Robotizata a Proceselor (RPA).
Mazars, unul dintre cei mai importanti jucatori de audit si consultanta la nivel international a publicat recent un nou studiu „Are you missing the Tech Train? Global investment and implementation surrounding transformative technologies”. Peste 600 de persoane de decizie (C-Suite) din sase tari (China, Franta, Germania, India, Marea Britanie si SUA) care activeaza in diverse industrii si organizatii de toate marimile au impartasit viziunea lor cu privire la aceste tehnologii inovatoare, apetitul lor pentru a investi in ele, provocarile cu care se confrunta in implementarea lor, precum si modalitatea in care acestea pot fi depasite.
Noile tehnologii pe piata din Romania
Prezenta tot mai des intalnita a noilor tehnologii in procesele interne ale unei companii poate fi un factor important de sporire a eficientei si poate imbunatati, intr-un mod considerabil, capacitatea organizatiei de a-si duce la bun sfarsit obiectivele strategice stabilite.
Potrivit studiului Mazars, RPA este una dintre noile tehnologii care pot duce la economii semnificative de costuri - asa cum reiese si din raspunsurile a 31% dintre respondenti, in timp ce ERP se dovedeste a fi foarte util, atunci cand ne referim la imbunatatirea politicilor de conformitate, conform raspunsurilor a 28% dintre respondenti.
„Dintre aceste cinci tehnologii, piata de RPA din Romania nu a atins inca o stare de echilibru, insa aceasta se indreapta spre maturitate, cu ajutorul companiilor vizionare, care investesc in diferite initiative de RPA. Conform studiului, mai mult de jumatate dintre respondenti (57%) au cheltuit deja peste 25% din bugetele IT pe un mix al acestor tehnologii. Este oare suficient 25%? Va afecta acest numar dezvoltarea companiilor? In comparatie cu alte tari, bugetele de IT din Romania nu au ajuns deocamdata la un nivel optim, organizatiile inca dezbat care este impactul inovatiei asupra afacerii lor, dar si asupra angajatilor.”, a mentionat Razvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
Revenind la studiul Mazars, 26% dintre respondenti au declarat ca investesc in IoT mai mult de 10% din bugetul actual de IT. Fata de tarile acoperite de studiu, Romania este inca la inceput de drum, atunci cand vorbim de proiecte care fac referire la IoT, ca de exemplu locuinte sau orase sustenabile/ inteligente. Alba Iulia desfasoara un proiect pilot ce are ca obiectiv unic integrarea sistemelor fizice, digitale si umane in cadrul oraselor inteligente, cu scopul de a creste eficienta proceselor, de a reduce costurile si a imbunatati calitatea vietii, in timp ce va asigura un viitor sustenabil, prosper si incluziv pentru cetateni. Exista mult potential in Romania, dar inca mai avem multe de facut in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologiei IoT.
Organizatiile trebuie sa fie constiente de faptul ca exista riscuri in fiecare tehnologie, iar abilitatea de a atenua aceste riscuri, cu ajutorul securitatii cibernetice, trebuie sa vina la pachet cu investitiile in adoptarea de noi solutii tehnologice.
Atunci cand discutam despre noile tehnologii de pe piata locala, trebuie sa luam in considerare faptul ca riscurile asociate securitatii cibernetice pot aparea oricand si nu pot fi eliminate complet. Conform studiului, politicile de conformitate si atacurile cibernetice au fost primele doua provocari alarmante pentru persoanele de decizie - 58% si respectiv 56% dintre acestia le-au bifat drept preocupari cheie. „Statistic vorbind, 60% dintre incidentele cibernetice, la nivel global, sunt provocate de greselile utilizatorilor. In Romania, atacurile cibernetice par sa aiba o tendinta de crestere. Companiile ar trebui sa dedice mai multe eforturi in dezvoltarea unor masuri interne, precum consolidarea cadrului de guvernanta in IT, teste de vulnerabilitate si cresterea gradului de constientizare in randul angajatilor prin diverse training-uri.”, a mentionat Horatiu Nistor, Senior Manager, IT Audit & Advisory, Mazars Romania.
China si India conduc, Franta si Marea Britanie raman in urma
Familiaritate: Liderii din China sunt cei mai familiarizati cu aceste cinci tehnologii esentiale (79%), urmati de Germania (71%), India (69%), SUA (64%). Franta si Marea Britanie sunt la coada clasamentului (53% si respectiv 44%). Inteligenta Artificiala este tehnologia cu care majoritatea respondentilor sunt familiarizati.
Investitii: Respondentii din India prezinta cel mai ridicat apetit pentru cresterea bugetelor, pe care la aloca acestor cinci tehnologii. Respondentii din Franta si Marea Britanie sunt cei mai reticenti cu privire la cresterea bugetelor lor.
Implementare: China si India sunt tarile cu probabilitatea cea mai mare sa fi implementat cel putin una dintre aceste tehnologii si raporteaza cele mai ridicate rate de adoptie. Franta si Marea Britanie sunt tarile in care este cel mai putin probabil sa se fi implementat vreuna dintre aceste tehnologii.
Desi 22% au integrat deja tehnologiile in procesele interne, cei mai multi dintre respondenti (27%) au declarat ca nu le-au considerat in strategia pe termen scurt.
Impartirea pe sectoare
Asigurarile si productia sunt principalele sectoare in care au fost implementate cele cinci tehnologii. Cele mai mici sanse de implementare ale acestora se regasesc in sectorul public - 50% dintre respondentii care lucreaza aici au declarat ca in domeniul lor „nu se intampla nimic” cu privire la cele cinci tehnologii.
Beneficii si obstacole
Reducerile de costuri (27%), transformarea modelului de afaceri (26%) si imbunatatirea calitatii (24%) sunt cele mai des intalnite beneficii, atunci cand vorbim de cele cinci tehnologii.
De cealalta parte, obstacolele mentionate la nivel global sunt: obtinerea resurselor financiare necesare (25%), identificarea talentelor cu abilitatile necesare pentru intelegerea si exploatarea tehnologiei la cote maxime (23%) si maturitatea pietei (22%).
Guillaume Devaux, Partener, Coordonatorul Serviciilor de Tehnologie din cadrul Mazars, mentioneaza: „Rezultatele studiului nostru demonstreaza un impuls puternic atunci cand discutam de tehnologii inovatoare - iar China si India sunt in fruntea celorlalte tari. Per ansamblu, nivelurile de familiaritate sunt ridicate, liderii sesizeaza impactul pe care aceste tehnologii il pot avea si planuiesc cresterea investitiilor. Exista insa si motive de ingrijorare, iar anumite sectoare si tari raman in urma, in comparatie cu altele.”
Devaux a adaugat, „Liderii care cred ca raman in urma trebuie sa descopere ce tehnologie le va putea crea un avantaj competitiv. Trebuie sa isi aminteasca de faptul ca aceasta calatorie a transformarilor tehnologice de succes necesita o sustinere larga - atat de la conducerea companiei, cat si de la echipa, in general. De asemenea, tot ei pot stabili viziunea - insa trebuie sa colaboreze si cu ceilalti membri ai echipei pentru a o realiza.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter