RO EN
Coșul este gol

KeysFin: Vanzarile firmelor de software cresc in 2019 cu 10,4%, la 6,2 miliarde euro

Industria de software din Romania se mentine in topul industriilor cheie pentru economia tarii, cu un volum de aproximativ 6,2 miliarde de euro in 2019 , potrivit estimarilor specialistilor KeysFin, si, totodata, este una din cele mai echilibrate industrii in ceea ce priveste balanta intre capitalul strain si cel romanesc. Astfel, investitorii straini controleaza 53% din capitalurile proprii pozitive ale companiilor de software din Romania, in timp ce ponderea investitiilor locale a cunoscut un avans anual de aproximativ 5 puncte procentuale, ajungand astfel la 47% in 2018, potrivit studiului KeysFin “Industria de software in Romania“.
Investitorii straini de pe piata de software locala provin din peste 60 de state, insa in top se afla Germania (10,7%), Luxemburg (7,3%), Olanda (7,2%), UK (5,5%) si Cipru (cu 4,8% din total), acesti lideri controland doua treimi din totalul capitalurilor proprii straine In ceea ce ii priveste pe investitorii locali, acestia provin atat din marile orase ale tarii, precum Bucuresti sau Cluj, dar si din orase medii, care incep insa sa devina nume cu rezonanta pentru industria locala de start-up-uri in software, asa cum e Targu-Mures.
„Este pentru al treilea an consecutiv cand realizam un studiu dedicat industriei de software din Romania, astfel ca avem o perspectiva ampla asupra pietei si suntem conectati la tendintele acesteia. Tocmai de aceea, cresterea investitiilor locale cu 5% intr-un singur an pe o piata atat de competitiva ne face sa privim cu entuziasm spre viitorul software-ului romanesc: tara noastra incepe sa devina un hub regional nu doar pentru outsourcing, ci si pentru start-up-uri de succes. Software-ul este una din putinele industrii din Romania in care exista echilibru intre investitiile locale si cele straine, ceea ce reflecta o dezvoltare sanatoasa si solida a acestui domeniu.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Cifra de afaceri a dezvoltatorilor de software din Romania a crescut cu 12,6% fata de 2017 si cu 51,6% comparativ cu 2014, la 5,7 miliarde de euro in 2018. Mai mult, analizand datele de piata si, totodata, tinand cont de fluctuatiile industriei, expertii KeysFin estimeaza un avans de 10,4% al cifrei de afaceri a companiilor de software din Romania pentru anul in curs, depasind pragul de 6,2 miliarde de euro in 2019.
Din intreaga industrie software o parte importanta si, totodata, vizibila, o reprezinta piata de jocuri pe calculator. Tara noastra se mandreste cu dezvoltarea si testarea unora din cele mai populare jocuri la nivel international, iar aceste rezultate se vad si la nivel de business: cifra de afaceri a editorilor de jocuri (CAEN 5821) a crescut cu 9% fata de 2017 si cu 46% fata de 2014. Pentru 2019, expertii KeysFin preconizeaza un avans de peste 13% , la peste 255 milioane de euro.
Topul companiilor de software din Romania
In 2018, in Romania existau aproximativ 20,7 mii de companii in domeniul software-ului, cu 18,6% mai multe fata de 2017 si cu 30% fata de 2014. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de companiile medii (39% din total). Cu toate acestea, peste 4,8 mii de companii (23%) au avut cifra de afaceri egala cu zero in 2018.
Cea mai mare companie de software din Romania a ramas ORACLE ROMANIA SRL cu o cifra de afaceri de peste 206 milioane de euro (3,6% din total) in 2018. Clasamentul este completat de IBM ROMANIA (200 milioane de euro - 3,5% din total), ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL (peste 170 milioane de euro, 3% din total), SAP ROMANIA SRL (aproximativ 108 milioane de euro) si ENDAVA ROMANIA SRL (aproximativ 108 milioane de euro) *.Este de remarcat intrarea SAP ROMANIA SRL in top 5, cu cea mai mare crestere procentuala de 63%.
In ceea ce priveste topul editorilor de jocuri (CAEN 5821), locul intai dupa cifra de afaceri din 2018 este ocupat de ELECTRONIC ARTS ROMANIA SRL, care a inregistrat mai multe recorduri : cel mai mare angajator si cel mai profitabil jucator in 2018 (38 milioane de euro cifra de afaceri- 79% din total), urmat de KING GAMES STUDIO (BUCHAREST) SRL (2,4 milioane de euro - 4,9% din total) si de GREEN HORSE GAMES SRL (11 milioane de euro - 2,2% din total).
64% din companiile de profil au inregistrat profit
Industria de software din Romania isi consolideaza pozitia printre cele mai de succes sectoare ale economiei nationale, astfel ca, dintre cele 20,7 mii de companii analizate, 13,2 mii (64%) au inregistrat profit, 5,6 mii (27%) au fost in pierdere, iar celelalte au avut un rezultat nul in 2018.
In topul celor mai profitabili jucatori din domeniu ramane SAP ROMANIA care a reusit ca in 2018 sa isi dubleze profitul net la peste 40 de milioane de euro. Si profitul IBM ROMANIA, al doilea cel mai profitabil jucator, a crescut cu 31% in ultimul an.
Cele mai profitabile 5 companii au avut in 2018 un profit net cumulat de peste 86 de milioane de euro, adica aproape 14% din total.
Angajatii din sectorul software, putini si scumpi
Conform ultimelor sondaje de opinie, romanii cred in proportie de 77% ca sectorul IT in general are cele mai mari perspective de viitor. In acest context, si numarul celor care se pregatesc pentru o cariera in domeniu a crescut semnificativ, acest lucru resimtindu-se si la nivelul angajarilor propriu-zise. Astfel, numarul mediu de angajati din industria de software locala a crescut cu 2,9% fata de 2017 si cu 40% fata de 2014, la peste 110 mii de angajati in 2018. Totusi, se pare ca institutiile de invatamant din Romania nu pot acoperi nevoia firmelor din acest sector care se ridica la aproximativ 15.500 de specialisti.
Asadar, pe fondul cererii masive a fortei de munca din industria software, costul mediu pentru un angajat a crescut cu 54% , fata de un avans de doar 8% al productivitatii medii per angajat in perioada 2014-2018. Specialistii KeysFin atrag atentia ca avansul costului mediu per angajat peste cel al productivitatii reprezinta un risc important pe termen mediu, cu impact direct asupra competitivitatii economiei locale.
Pe de alta parte, expertii au remarcat ca cea mai mare concentrare a fortei de munca au avut-o companiile medii, cu 43% din total, urmate de companiile mici cu 21%. Cu toate acestea, peste jumatate din companiile locale de software, respectiv 10,4 mii de companii, nu au avut niciun angajat in 2018.
Harta software-ului romanesc
Desi a inregistrat o usoara scadere a cifrei de afaceri a companiilor prezente aici, Bucurestiul ramane principalul hub pentru industria software din Romania, cu un rezultat de peste 3,3 miliarde de euro, adica 58% din total in 2018. Pe locul al doilea din punct de vedere al cifrei de afaceri se situeaza judetul Cluj (16% din total), care a inregistrat un avans de 1,5 puncte procentuale fata de 2017, urmat de Timis (5%), Iasi (4.5%) si Brasov (3%).
Tendinte pe piata software
Desi Romania este al doilea furnizor de software si servicii din Europa de Est si in top 10 la nivel european, industria se bazeaza indeosebi pe export si outsourcing, care contribuie intr-un procent covarsitor la valoarea intregului sector.
Totusi, in ultimii ani, s-au facut progrese importante pentru sprijinirea start-up-urilor locale din domeniul software-ului, datorita aparitiei fondurilor de investitii internationale, programelor de mentorat dar si a competitiilor. Astfel, start-up-uri precum Elrond, Questo, TypingDNA sau Happy Recruiter au strans deja zeci de milioane de euro de la investitori si dezvolta produse sau servicii pentru tari din intreaga lume.
Un alt exemplu local de succes il constituie si Starbyte SRL, o solutie de software adaptata pentru domenii unde sunt concentrate cele mai mari investitii la ora actuala, precum cel financiar-bancar, asigurari si managementul de risc.
„Tendinta accelerata de digitalizare este intalnita in aproape toate domeniile, dar mai ales in sectorul financiar, deoarece bancile incearca mai mult ca oricand sa isi atraga clientii direct online, astfel ca batalia nu mai este doar pe costuri, ci si pe timp de raspuns cat mai rapid, cu documentatie cat mai putina, dar cu la fel de multa atentie la riscuri, prin verificarea clientilor la distanta. O alta tendinta tot mai des intalnita are in vedere automatizarea proceselor si agregarea informatiilor, dar si a serviciilor bancare de tip open banking care vor seta noi culmi in industria de software. Aceste tendinte pot impacta pozitiv industria romaneasca de software, mai ales pe antreprenorii locali, cu conditia ca acestia sa fie in continuare creativi, atenti la nevoile pietei si sa integreze cat mai mult din noile tehnologii in produsele lor.”, a declarat Adrian Bacaianu, General Manager Starbyte.
In anul 2019, o suma record de 1 miliard de euro a fost investita in startup-urile din Europa Centrala si de Est, ceea ce a dus la accelerarea inovatiilor si la crearea unui ecosistem de business-uri digitale in plina dezvoltare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter