RO EN
Coșul este gol

Cluster TEC: Sectorul constructiilor nu progreseaza decisiv in directia digitalizarii

Industria de constructii nu a facut progrese semnificative in directia digitalizarii in ultimele 12 luni, ceea ce este ingrijorator, avand in vedere faptul ca la momentul actual Comisia Europeana accelereaza procesele si pune presiuni asupra industriei si a statelor membre. S-au alocat sume substantiale pentru sprijinirea transformarii digitale, inclusiv pe linie administrativa, iar in intervalul mai - septembrie a.c. se desfasoara un amplu proces de consultare cu toti stakeholder-ii din domeniu pentru definirea unei foi de parcurs (ce va fi, in final, validata si sustinuta de CE), vizand tranzitia constructiilor la un statut ecologic si digital. Saptamanal au loc sesiuni ale consultarilor respective, fiind luate decizii cu privire la pasii ce trebuie facuti, la reglementari ce urmeaza a fi elaborate.
"Tara noastra este, din nefericire, destul de slab conectata cu intregul proces descris anterior. In ceea ce priveste clusterul TEC, acesta a reusit insa sa coaguleze o comunitate de companii in jurul ideii centrale a transformarii digitale. Este vorba despre lideri si vizionari din industrie, ce au implementat diferite solutii avansate si ce au disponibilitatea sa partajeze din experienta castigata. Ceea ce ne lipseste insa este masa critica de firme, care sa percuteze la acest mesaj si sa inteleaga in profunzime nevoia reala de digitalizare, nu doar prin prisma eficientizarii proceselor, ci si prin cele ale dobandirii unei eficiente energetice, ale tranzitiei catre spatii de locuit sustenabile din punct de vedere ecologic, ale unei prognozate crize a resursei umane. Suntem intr-o situatie usor paradoxala, in care companiile nu par a fi dispuse sa asculte cu atentie mesajul pe care clusterul nostru si alte organizatii similare il transmit. Suntem in mod constant preocupati sa intelegem aceste bariere de comunicare si am analizat cu maxima atentie fenomenul", a declarat Rodica Lupu, director Cluster TEC, intr-una din interventiile pe care le-a avut in cadrul celei mai recente editii a videoconferintelor EURO-Constructii.
 
Piedici reale si false in calea digitalizarii companiilor de constructii
La mai bine de un an de la lansarea clusterului, specialistii au ajuns la concluzia ca, pe langa piedicile reale, exista si foarte multe false, precum reticenta personalului la adoptarea instrumentelor digitale. "Este un argument care nu sta in picioare, fiind deja dovedit ca aceste sisteme intra relativ usor in rutina oamenilor. Desigur, permanent se manifesta o tendinta naturala a oamenilor de respingere a noutatii, insa aceasta poate fi relativ usor depasita folosind instrumentele managementului schimbarii, testate la nivel global pentru toate categoriile de companii. O alta falsa bariera este cea financiara. Argumentul celor care refuza angrenarea in proces este acela ca transformarea digitala ar fi costisitoare. Din nou, afirmatia nu este valida, avand in vedere faptul ca exista finantari suficient de consistente alocate in scopul digitalizarii firmelor din categoria IMM. Este adevarat faptul ca sumele respective nu pot fi accesate chiar in acest moment, dar ele vor fi disponibilizate destul de rapid in cadrul PNRR", a precizat Rodica Lupu.
 
Firmele trebuie sa pregateasca deja proiectele de finantare prin PNRR
In sprijinul companiilor din Romania, inclusiv de constructii, care vor sa prioritizeze procesul de transformare digitala, vor fi disponibile fonduri dedicate, estimate la 350 de milioane de euro, din PNRR, pentru implementarea de proiecte. "Rational ar fi ca inainte de primirea banilor sa demareze un proces de pregatire a proceselor, intrucat cele mai multe companii nu ar sti sa utilizeze sumele in cauza daca le-ar primi inainte de o instruire corespunzatoare. Aceasta include, printre altele, definirea clara a procesului, a pachetului de aplicatii software necesare etc., ceea ce necesita timp. De aceea, este vitala demararea cat mai rapida a configurarii, intrucat nu este un demers simplu si necesita eforturi sustinute in cazul in care se doreste implementarea unui proces rentabil si de impact. Intre toate problemele ridicate, exista si una reala, iar ea se refera la competenta. De cele mai multe ori se vorbeste despre absenta acesteia, inclusiv in randul absolventilor de studii superioare de specialitate, insa nimeni nu ia in considerare carentele managerilor si antreprenorilor din punctul respectiv de vedere. Pentru ei ar fi suficienta, de exemplu, intelegerea utilitatii diferitelor sisteme digitale, resursele pe care acestea le folosesc si modul in care pot capata utilitate pentru companie", a explicat Rodica Lupu.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter