Companiile romanesti primesc noi oportunitati de digitalizare 2022, dupa ce pe 25 iulie Comisia Europeana a aprobat 45 de miliarde euro prin acordul de Parteneriat pentru transformarea Romaniei. In cadrul acestui acord, 2.2 miliarde euro sunt incluse in programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare. In asteptarea deschiderii programului ”digitalizarea IMM-urilor”, Soft Net Consulting considera ca aceasta sursa de finantare nerambursabila reprezinta o sansa reala pentru companiile care doresc sa implementeze un sistem ERP modern si sa faca trecerea la un stil nou de lucru, bazat pe digitalizare, colaborare si mobilitate.
Din perspectiva Soft Net Consulting, principala provocare a acestui program, prin intermediul caruia se pot obtine intre 30.000 si 100.000 Euro pentru achizitii de Echipamente, Software si Servicii IT, este pregatirea proiectelor. Pentru ca in general, documentatia de tip ”ghidul solicitantului” apare tarziu , timpul alocat pentru analiza, consultanta, definire cerinte si scriere proiect este scurt. Astfel, multe etape sunt parcurse in graba, ceea ce creste riscul de respingere a cererilor de finantare sau derulare superficiala a proiectelor si ratarea obiectivelor de digitalizare.
”Piata vorbeste tot mai multe despre solutii de digitalizare, insa practic digitalizarea nu este un produs ce poate fi cumparat si instalat, ci un proces care implica transformarea modului de a face business cu ajutorul tehnologiei. In functie de fiecare companie, digitalizarea poate implica mai multe multe aspecte, de la realizarea unui site de e-Commerce care sa accelereze vanzarile online, la implementarea unui sistem care sa creasca eficienta interna, ambele corelate cu alte aplicatii si servicii IT. Din aceste motive, pregatirea atenta a productelor este foarte importanta” afirma Dorin Andreica, director General Soft Net Consulting.
Cheltuieli eligibile in proiecte de digitalizare
Soft Net Consulting implementeaza solutii IT inca din 1999, iar experienta ultimilor ani arata ca fiecare companie are propria reteta de digitalizare, bazata pe un pachet de tehnologii. Unele solutii sunt mai simple (website, email, platforma de colaborare, retea) altele sunt mult mai complexe ( gestiunea resursele cu un sistem ERP integrat, gestiunea clientilor cu un sistem CRM, gestiunea depozitului cu un sistem WMS etc). Un avantaje al programului ”digitalizarea IMM-urilor” este ca lista cheltuielilor eligibile este extinsa si include tot ce are nevoie de o companie mica/medie sa se modernizeze:
- Echipamente si dispozitive IT impreuna cu serviciile de instalare, configurare si punere in functiune (de la servere la case de marcat, POS-uri si calculatoare)
- Solutii si platforme pentru comert electronic
- Dezvoltarea de website-uri, impreuna cu achizitia domeniului si a serviciilor necesare de hosting
- Implemenatre sistem ERP, CRM, WMS cu servicii de analiza, customizare si licentele aferente (inclusiv pentru bazele de date) precum si trainingul necesar
- Servicii de migrare a datelor de la sistemele vechi la cele noi
- Digitalizarea documentelor pe suport analog
- Crearea unor retele de date (cablate sau wireless)
- Semnatura electronica (atat de necesara in lucrul cu autoritatile, inclusiv pentru trecerea la noul sistem eFactura)
- Consultanta pentru elaborarea si depunerea proiectului (in valoare de max 5% din suma totala)
- Servicii de tip cloud sau SaaS (Software as a Service)
Implementarea unui sistem ERP in procesul de digitalizare
Exista multiple motive pentru care o companie trebuie sa utilizeze un sistem ERP, unul dintre cele mai relevante fiind ca va unifica toate datele si procesele de business, de la financiar la HR, intr-un singur sistem, 100% digital. Pana la urma, digitalizare inseamna mai putina hartie si mai multa automatizare, pentru a creste eficienta, a reduce riscurile, a oferi mai multa valoare clientilor si a exploata mai bine oportunitatile aparute in piata, ceea ce practic livreaza un sistem ERP modern, precum cele implementate de Soft Net Consulting.
”Chiar daca nu putem pune egal intre transformare digitala si implementarea unui sistem ERP, deoarece primul proces implica si alte componente (comert electronic, mobilitate, colaborare, social media, relatiile cu clientii etc), ERP-ul ramane platforma de lansare pentru orice efort de modernizare si digitalizare a unei companii. Nu putem vorbi de digitalizare in lipsa unui sistem ERP, care sa aduca vizibilitate asupra activitatii, sa fluidizeze tranzactiile si sa ofere suport decizional pentru management. Astfel, implementarea unui sistem ERP trebuie abordata cu prioritate si seriozitate. Derulat in graba poate deveni o sursa de stres si o investitie care sa nu intoarca valoarea asteptata de beneficiar, ” mai afirma Dorin Andreica.
Pentru a diminua aceste riscuri, Soft Net Consulting recomanda pregatirea din timp a proiectelor care includ componente de tehnologie/transformare digitala si abordarea alaturi de o companie de consultanta cu experienta. Fondurile europene reprezinta o sansa reala de modernizare, la o fractiune din costul pe care l-ar presupune derularea unui astfel de proiect cu finantare proprie sau imprumuturi bancare.