CADWARE Engineering este o echipa de experti specializati in domenii tehnice - arhitectura, inginerie - cu pregatire temeinica si certificari atestate international, beneficiind de o experienta vasta in domeniu, dobandita in peste 17 ani de activitate, precum si de numeroase proiecte de succes. Compania continua sa se perfectioneze pentru a fi mereu la curent cu noutatile si a asigura sprijinul necesar clientilor, oferindu-le training si consiliere in alegerea celor mai potrivite solutii software si suport in utilizarea optima a acestora, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Oferta curenta include solutii software specializate pentru proiectare asistata - tehnologii de ultima ora indispensabile in arhitectura, constructii, infrastructura, mecanica, inginerie civila si industriala; cursuri specializare (organizate in calitate de Centru Autorizat de Training si de Certificare Autodesk); echipamente topografice pentru realizarea si dezvoltarea proiectelor de topografie, geodezie si cadastru; produse complementare (echipamente hardware, sisteme de operare si aplicatii office, aplicatii de grafica si editare foto); suport pentru optimizarea investitiilor in software, instruirea si certificarea personalului; servicii de evaluare a competentelor digitale ale angajatilor oferite firmelor de recrutare si antreprenorilor, de digitalizare a proiectelor de constructii, de realizare biblioteci 3D BIM etc. In continuare, Brandusa Parlog, Managing Partner al CADWARE Engineering, se refera la cele mai recente dezvoltari si la perspectivele de crestere din perioada urmatoare.
- Cum decurge implementarea conceptului BIM pe piata constructiilor din Romania?
- La fel ca in anii precedenti, discutiile despre implementarea BIM in Romania continua sa evolueze. Exista companii care au adoptat deja acest mod de lucru, iar altele au inceput procesul de implementare. Cu toate acestea, este un proces de durata si inca mai este mult de lucru pentru a ajunge la un sistem unitar si eficient. Firmele au inteles avantajele competitive oferite de BIM si incearca sa-l adopte la nivel de companie. De aceea, acestea cauta solutii software si traininguri care sa le faciliteze digitalizarea si implementarea sa. Totodata, beneficiarii proiectelor devin tot mai bine informati si solicita ca proiectele lor sa fie livrate folosind BIM.
- Ce alte tehnologii digitale sunt in prezent adoptate de firmele locale?
- Observam o crestere a cererii pentru crearea modelelor digitale ale constructiilor, cunoscute sub numele de Digital Twin. Odata cu introducerea tehnologiilor de inteligenta artificiala, ne asteptam sa vedem o accelerare semnificativa a procesului de digitalizare, generand in acelasi timp noi solutii avansate pentru industria specifica. In ultima perioada, am observat o crestere a interesului pentru aplicatiile de proiectare 3D in domeniile arhitecturii, ingineriei si infrastructurii.
- Cum contribuie CADWARE Engineering, prin produsele si serviciile pe care le promoveaza, la incurajarea acestor tendinte?
- Portofoliul nostru include solutii de la producatori de renume la nivel mondial in aceasta directie. Suntem mereu conectati la evolutiile internationale si ne straduim sa adaugam produse inovatoare in portofoliu, cu scopul de a aduce valoare clientilor nostri, de a-i ajuta sa ramana competitivi intr-o piata dinamica si sa isi atinga obiectivele de afaceri. De altfel, conceptele si standardele BIM sunt integrate in toate programele pentru care oferim licentiere si fac parte din cursurile de formare pe care le organizam. Oferim solutii complete de digitalizare, care includ atat pachete software de inalta performanta, cat si cursuri de instruire si implementare. In esenta, punem la dispozitia clientilor solutii integrate pentru a face trecerea la BIM si pentru a se bucura de toate avantajele acestui mod de lucru. La CADWARE Engineering, avem o selectie vasta de solutii software disponibile, cu diferite optiuni de licentiere, pe care le putem adapta pentru a se potrivi cu cerintele si bugetul fiecarui client. Datorita acestei flexibilitati, suntem capabili sa satisfacem atat nevoile corporatiilor mari, cat si ale intreprinderilor locale de dimensiuni mici si mijlocii si ale birourilor individuale din domeniul arhitecturii sau topografiei.
- Ce performante ati consemnat in ultima perioada in ceea ce priveste incasarile?
- Din punct de vedere financiar, in 2023 am inregistrat o crestere de peste 10% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada din 2022 si ne propunem sa mentinem si chiar sa depasim acest ritm pana la finalul anului. Am inregistrat aceasta evolutie chiar daca am intampinat numeroase provocari in piata constructiilor, din cauza conditiilor economice generale si regionale dificile. In pofida acestor obstacole, piata aplicatiilor software pentru topografie a ramas solida, datorita cresterii volumului de lucrari de cadastru sistematic. 2023 a fost, de asemenea, un an prosper pentru furnizarea de training specializat. Ne-am concentrat inclusiv pe dezvoltarea de parteneriate noi si pe extinderea gamei noastre de cursuri de instruire, dar si pe consolidarea proiectelor initiate in anul precedent. Un exemplu notabil este cursul de management de proiect dedicat industriei constructiilor, pe care l-am demarat recent. De asemenea, in 2023 am introdus cursuri noi specializate pentru firmele din domeniul topografiei si cadastrului, precum si pentru cele din industria arhitecturii. Ne straduim sa imbunatatim continutul cursurilor existente din portofoliul nostru. Acestea sunt oferite de peste 15 ani si sunt predate de specialisti cu certificari internationale recunoscute. Instructorii nostri sunt arhitecti si ingineri cu o vasta experienta profesionala si de predare.
- Ce masuri aveti in vedere pentru consolidarea competitivitatii companiei?
- Un aspect semnificativ este incheierea unui parteneriat nou cu compania Graphisoft, parte din grupul Nemetschek, pentru distributia programelor Archicad si BIMcloud, dedicate birourilor de arhitectura. Archicad, produsul emblematic dezvoltat de Graphisoft, a redefinit procesul de proiectare arhitecturala prin integrarea tehnologiei 3D si a functionalitatii avansate, care sprijina procesul de implementare BIM si ofera profesionistilor din domeniul constructiilor o perspectiva completa asupra proiectelor lor, permitandu-le sa creeze modele complexe si sa imbunatateasca eficienta si calitatea lucrarilor. Parteneriatul cu Graphisoft este important pentru noi si completeaza portofoliul existent, care mai include programul de vizualizare si randare Twinmotion de la Epic Games, pentru care suntem distribuitori de cativa ani. Tot in 2023, am progresat in dezvoltarea platformei pentru studentii din facultatile de topografie si cadastru, oferindu-le acces la licente gratuite esentiale pentru proiectele lor scolare si sponsorizand chiar facultatile cu licente specializate. Aceasta investitie a fost facuta cu scopul de a contribui la piata muncii din Romania, asigurandu-ne astfel ca absolventii sunt pregatiti cu competentele digitale necesare, pe care le-au dobandit pe parcursul studiilor lor.
- Nominalizati principalele obiective strategice pentru intervalul urmator.
- In 2024 intentionam sa continuam si sa extindem colaborarea si cu facultatile de arhitectura din Romania, consolidand astfel acest efort de imbunatatire a pregatirii studentilor. In perioada urmatoare, ne vom focaliza atentia asupra noilor produse adaugate in portofoliu, cu scopul de a ne consolida pozitia pe piata de arhitectura. Suntem angajati in dezvoltarea unor cursuri noi pentru clienti, care sa ii sprijine in adoptarea si implementarea solutiilor noastre.