Bittnet, un grup de companii IT listat pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, raporteaza venituri de 20,2 milioane de lei in primul trimestru al anului 2021 si vizeaza o cifra de afaceri consolidata de 157 milioane de lei pentru intregul an in curs. Primele trei luni au marcat o activitate intensa in domeniul fuziunilor si achizitiilor pentru grup, care a finalizat investitiile in eLearning Company si Softbinator, si a anuntat primul proiect de investitii transfrontalier, prin achizitia unui pachet de actiuni in Servodata, companie care opereaza cu succes, de peste 25 de ani, pe pietele din Cehia si Slovacia.
"Analizand ultimele 12 luni, schimbarile operationale introduse la nivelul grupului nostru au inceput sa genereze rezultate mai rapid decat ne asteptam. In ultimele luni ne-am dedicat reinventarii modelului nostru de afaceri. Pandemia a schimbat modul in care prospectam si servim noi clienti, precum si modul in care livram ceea ce isi doresc si, in cele din urma, felul prin care ii transformam in clienti loiali si recurenti. In ciuda acestei transformari operationale majore, veniturile si marja bruta generata in ultimele 12 luni sunt consistente, demonstrand ca noua noastra abordare de tip «go-to-market» functioneaza", a declarat Mihai Logofatu, CEO si cofondator Bittnet Group.
Divizia de Tehnologie, formata din companiile Dendrio Solutions si Elian, a inregistrat un rezultat solid in contextul tuturor decalajelor de livrare din partea producatorilor, inregistrand venituri de 18,1 milioane de lei, in crestere cu 3% fata de anul anterior, ceea ce a generat o crestere de 5% a marjei brute aferente. Potrivit datelor companiei, criza globala a semiconductorilor continua sa provoace intarzieri in livrarea de echipamente hardware. Prin urmare, chiar daca unele dintre livrari au fost efectuate cu succes in T1 si au dus la cresterea veniturilor din vanzarea de marfuri cu 7%, veniturile din prestarea de servicii au scazut cu 8,5%, deoarece nu au putut fi prestate toate serviciile conexe. Aceste venituri vor fi incluse in rezultatele T2 2021.
Veniturile Diviziei de Educatie a Grupului Bittnet, care cuprinde companiile Bittnet Training si Equatorial Gaming, au scazut cu 39% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, deoarece veniturile din T1 2021 au ajuns la 2,1 milioane de lei, in timp ce marja bruta s-a ridicat la un milion de lei. Scaderea se datoreaza amanarii deciziilor de achizitie de training, in contextul perspectivei de a accesa finantari europene pentru proiecte de educatie si digitalizare in cadrul companiilor. Grupul a inregistrat o cerere in crestere pentru cursurile de dezvoltare a competentelor digitale, prin urmare este avuta in vedere o crestere a numarului de proiecte in perioada urmatoare.
Venituri de 108 milioane de lei realizate in ultimele 12 luni
"In perioada de 12 luni incheiata la 31 martie 2021, veniturile consolidate ale grupului au crescut cu 5%, pana la 108 milioane de lei, cu marja bruta similara cu perioada de anul trecut, de 20 milioane de lei. Evolutia statica a cheltuielilor indirecte a generat o crestere de 13% a profitului operational, pana la 2,6 milioane de lei. Rentabilitatea crescuta la nivelul profitului brut si net din ultimele 12 luni este rezultatul unei imbunatatiri semnificative si a rezultatului financiar, care intareste ideea derularii unei oferte publice de actiuni preferentiale, care ar elimina costul ratelor dobanzii, permitand astfel grupului sa inregistreze un profit brut mult mai aproape de cel operational", a adaugat Cristian Logofatu, cofondator Bittnet.
Pentru 2021, Bittnet vizeaza o cifra de afaceri consolidata de 157 milioane de lei si un profit brut de 12,8 milioane de lei. Aceste estimari includ rezultatele ce vor fi generate de companiile care s-au alaturat grupului in 2020. Incepand cu 2021, Divizia de Educatie a Bittnet Group este formata din Bittnet Training, Equatorial Gaming si eLearning Company. Divizia de Tehnologie este formata din Dendrio Solutions, Elian Solutions si Softbinator Technologies. De indata ce tranzactia este finalizata, Divizia de Tehnologie va integra si activitatea din zona Europei Centrale si de Est a Servodata.
In ceea ce priveste activitatea pe piata de capital, in primul trimestru al anului 2021, investitorii la Bursa de Valori Bucuresti au tranzactionat 27,6 milioane de actiuni BNET, ceea ce reprezinta peste 11% din numarul total de actiuni. Lichiditatea ridicata a Bittnet din ultimii ani a dus la includerea de catre FTSE Russel a actiunilor BNET in doi indici globali de actiuni de tip „micro-cap”, incepand cu 22 martie 2021. Doar patru companii listate din Romania sunt incluse in indicii globali ai FTSE - Banca Transilvania, Nuclearelectrica, Teraplast si Bittnet.
***
Bittnet a fost fondata in 2007 la Bucuresti, de catre fratii Mihai si Cristian Logofatu, ca o companie de training si solutii IT in Romania si in strainatate. Astazi, Bittnet este un grup de companii din domeniul IT din care fac parte urmatoarele branduri: Bittnet Training, Dendrio, ELIAN Solutions, Equatorial Gaming, The eLearning Company, Softbinator si Servodata. Bittnet Training este liderul pietei de training IT din Romania, cu peste 15 ani de experienta si cea mai mare echipa de traineri IT din Romania. Equatorial este o companie de invatare bazata pe jocuri, specializata in programe de instruire transformatoare si consultanta la nivel individual, de echipa si organizational in Romania si in strainatate. Dendrio este singurul integrator multi-cloud din Romania, consolidandu-si pozitia de companie certificata de cei mai importanti furnizori de IT din lume si concentrandu-se pe securitatea cloud si securitatea cibernetica. Elian Solutions este specializata in furnizarea de servicii de implementare ERP (Microsoft Dynamics NAV Enterprise Resource Planning).
Grupul Bittnet este listat pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul BNET. Incepand cu 22 martie 2021, actiunile BNET sunt incluse in doi indici globali: FTSE Global Micro-Cap si FTSE Total-Cap.