Avand aproape trei decenii de experienta in dezvoltarea de solutii software pentru afaceri, BITSoftware dezvolta si implementeaza in prezent aplicatii de gestiune a resurselor intreprinderii (ERP), de administrare logistica (WMS), de relatii cu clientii (CRM) si Business Inteligence (BI). In 1994, firma a demarat dezvoltarea unuia dintre primele sisteme software integrate de gestiune din Romania (este vorba despre aplicatia SocrateERP) si a crescut impreuna cu primii clienti care au crezut in dezvoltarea sa. In perioada care a urmat, solutia Socrate a fost implementata la zeci de firme din distributie, retail, constructii, agro si servicii. Pasionati de tehnologie, software, precum si de economie, membrii BITSoftware au imbunatatit permanent solutiile si serviciile promovate, ceea ce a asigurat companiei un portofoliu de solutii de business inovative, folosite de peste 300 de clienti - firme de dimensiuni medii si mari, din mai mult de 70 de tari de pe intregul mapamond. In cele ce urmeaza, Anca Cazacu, director de marketing, BITSoftware puncteaza cateva elemente importante legate de conjunctura actuala a pietei.
- Care sunt principalele tendinte pe piata locala de software pentru constructii? De asemenea, precizati modul in care noile mega-trenduri de digitalizare influenteaza piata de profil si cum sunt primite noile tehnologii in Romania?
- Neavand foarte multe date oficiale cu privire la piata de software in constructii, putem sa raspundem la intrebare doar din perspectiva noastra, ca furnizor de solutii software de business, din intalnirile si discutiile pe care le-am avut cu firmele din constructii. Dupa un an 2020 care a fost destul de greu pentru firmele din toate sectoarele, inclusiv pentru cele din constructii, piata pare totusi sa inceapa sa-si revina, datele din diverse surse aratand o crestere in prima jumatate a anului 2021, comparativ cu aceeasi perioada din 2020. Chiar daca industria constructiilor este una care adopta un pic mai greu tot ce este legat de transformarea digitala, lipsa de personal calificat si cererea in crestere ii forteaza si pe cei din constructii sa adopte solutii software care sa-i ajute sa-si imbunatateasca gestiunea si profitabilitatea proiectelor si a intregii activitati atat de pe santier, cat si din backoffice.
- Nominalizati schimbarile care au fost generate de pandemie in acest sector de activitate.
- Impactul crizei sanitare a fost semnificativ, multe dintre companiile din constructii confruntandu-se cu probleme de lichiditate. Reducerea cheltuielilor si a consumului, restrictiile care au fost impuse, perturbarea lanturilor de aprovizionare, lipsa materiilor prime, precum si a fortei de munca au incetinit livrarea proiectelor si au pus in pericol rentabilitatea si profitabilitatea pentru fiecare proiect in parte. Din punct de vedere al ratei de adoptie a tehnologiilor digitale, pandemia a grabit intr-un fel digitalizarea si adoptarea solutiilor software care au capacitatea de a suplini, in anumite zone, lipsa de personal si care ofera control in gestiunea costurilor, a aprovizionarii etc. Solutiile in cloud rezolva si problema lucrului de la distanta, introducerea datelor in timp real direct de pe santier si controlul activitatii atat de pe santiere, cat si de la birou.
- Care este volumul vanzarilor anuale de licente/sisteme software si cum estimati ca vor evolua acestea in 2021 si in perspectiva?
- Solutiile BITSoftware pentru constructii se livreaza in regim SaaS (Software as a Service) sub forma unor abonamente anuale/utilizator, in cloud si acopera functionalitati ERP, CRM, BI, Salarii si Pontaje. Estimam pentru acest an o crestere de 10%, ce va fi generata din vanzarea si implementarea acestora in firmele care activeaza in domeniul constructiilor.
- Care sunt cele mai mari companii de profil ce utilizeaza solutiile pe care le comercializati si pentru ce versiuni au optat acestea?
- Firme precum CCC Kronstadt, Rampad, Ascorp, Qualis Properties, Sut Carpati, ICCO Systems, Reflex Fatade si altele au ales solutiile noastre ERP, BI, Salarii si Pontaje, in prezent utilizand versiunea in cloud a acestora.
- Ce investitii/obiective aveti in vedere in 2021-2022 si in perioada urmatoare cu privire la dezvoltare, promovare, consolidare etc.?
- Solutiile noastre sunt dezvoltate permanent pentru a acoperi nevoile specifice, operationale, de planificare si raportare ale companiilor din constructii. Acestea acopera tot ceea ce inseamna gestiunea lucrarilor specifice, controlul costurilor pe proiecte, gestiunea de echipamente si utilaje, gestionarea pontajelor, a aprovizionarii si a contractelor, gestiunea financiar-contabila, analize si raportari privind profitabilitatea proiectelor, consumul de materiale, oameni, resurse/utilaje si integrari cu alte programe de devizare si project management.
- Care sunt cele mai noi versiuni de programe si servicii lansate pe piata, pentru domeniul constructiilor? Planificati noi astfel de actiuni pe termen scurt?
- Solutiile noastre software de business (ERP & CRM & BI) se dezvolta mereu si li se adauga functionalitati in functie de cererile de pe piata ale companiilor din constructii. SocrateERP, de exemplu, este un sistem de gestiune modern, deschis, construit pe tehnologie inovatoare in cloud, care permite, pe de o parte, modificarea cu usurinta si extinderea lui cu noi functionalitati, precum si un ritm de dezvoltare accelerat, iar, pe de alta parte, asigura integrarea facila cu alte aplicatii software utilizate in domeniul constructiilor. In ceea ce priveste Socrate Pontaje, aceasta este o solutie care permite introducerea pontajelor in timp real, direct de pe santier, de pe orice dispozitiv mobil. Cu Socrate Pontaje se poate urmari si gestiona forta de munca de pe telefonul mobil, obtinandu-se informatii exacte de pe santier, detaliate la nivel de proiecte, faze si subfaze si reducandu-se costurile cu forta de munca. Prin prelucrarea orelor lucrate pe proiect, se calculeaza costurile si profitabilitatea in timp real. Toate datele din aplicatia mobila Socrate Pontaje sunt stocate in siguranta in cloud pentru acces imediat si din orice loc. Programul eficientizeaza si toate celelalte procese care decurg din pontaj: administrarea resurselor umane, salarizare etc. Trebuie precizat faptul ca implementarea unei solutii de gestionare a pontajelor poate reprezenta un criteriu important in vederea obtinerii certificarilor ISO. La BITSoftware, imbunatatim de la un an la altul solutiile promovate, astfel incat sa oferim produse care corespund cerintelor utilizatorilor, prietenoase, usor de utilizat si accesibile, pentru a ajuta firmele sa gestioneze mai bine procesele din organizatie si sa-si maximizeze profitabilitatea.