Aproape 90% din totalul veniturilor generate de industria activitatilor de servicii in tehnologia informatiei (IT) din Romania sunt concentrate in centre din cinci judete, celelalte 37 de judete generand mai putin de 11% din valoarea intregului domeniu, conform unui studiu publicat de platforma Termene.ro. Cel mai important centru IT din Romania este cel format in jurul regiunii Bucuresti - Ilfov, care genereaza peste jumatate din veniturile domeniului, urmat de cel coagulat in judetul Cluj, cu aproape 20% din venituri, respectiv de judetele Timis si Iasi (5% fiecare) si Brasov (3% din veniturile totale).
Din punctul de vedere al evolutiei veniturilor generale ale intregului domeniu, desi procentual firmele din domeniul IT cu sediul in judetul Cluj au inregistrat o crestere de peste 63% in anul 2018, raportat la 2016, iar cele din judetul Iasi de peste 66% in acelasi interval de timp, cu doar 16% crestere a veniturilor regiunea Bucuresti - Ilfov continua sa-si mareasca usor discrepanta fata de acestea.
“Cresterea valorica inregistrata de companiile din regiunea Bucuresti - Ilfov in ultimii doi ani este de peste 1,8 miliarde de lei, fiind superioara celei din judetul Cluj - 1,6 miliarde lei si incomparabil superioara celei din restul judetelor dezvoltate: Iasi - 449 milioane de lei, Timis - 392 milioane de lei si Brasov - 109 milioane de lei. In ciuda cresterilor inregistrate de companiile din domeniul IT, riscul ca o parte dintre acestea sa intre in insolventa este real si trebuie luat in calcul de orice furnizor din industrie care urmareste sa aiba o afacere profitabila", se arata in document.
Conform analizei, doar o companie are capital majoritar romanesc din Top 25 in functie de cifra de afaceri care activeaza in domeniul IT, celelalte 24 fiind detinute de companii sau de persoane cu capital american (6), olandez (5) si britanic, francez si german (cate trei companii fiecare). Cele 25 companii de top din industria IT genereaza aproape o treime din veniturile intregului domeniu, restul de peste 16.500 de entitati generand doua treimi din venituri.
Industria IT a luat amploare in Romania incepand din 2004, primul an in care s-au infiintat peste 600 entitati si, dupa un scurt declin cauzat de criza financiara din anii 2009 - 2010, si-a atins apogeul in 2017, cand au fost infiintate peste 2.600 de astfel de companii. In 2018 industria a atins apogeul, anul trecut fiind inregistrate aproximativ 2.200 de companii de profil. Practic, din cele aproximativ 16.600 de companii de IT care activeaza in prezent in mediul de afaceri din Romania, peste o treime au fost infiintate in ultimii trei ani.