RO EN
Coșul este gol

Romania trebuie sa reduca emisiile de CO2 din sectorul deseurilor cu 20% in 2024

Romania trebuie sa reduca cu 20% cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera (GES), provenita din sectorul deseurilor, pana in 2025, comparativ cu valorile din 2019, potrivit planului national “Romania Neutra”*. Obiectivul final este atingerea neutralitatii climatice pana in 2050, adica reducerea cu 99% a emisiilor nete provenite din toate industriile. 
In sectorul deseurilor, in perioada 1990 – 2019, nivelul emisiilor de CO2 a crescut in mod constant cu aproape 17%. Ulterior insa, el a intrat pe un trend descendent, previziunea fiind ca, pana in 2025, sa scada cu 3% fata de valoarea de acum 34 de ani. 
Tintele cresc insa pana in 2050, cand emisiile nete ar trebui sa fie mai mici cu 73% fata de anul 1990, anul de referinta al statelor membre. 
Angajamentele au fost asumate de tara noastra ca urmare a semnarii Acordului de la Paris in anul 2016, alaturi de restul tarilor membre ale Uniunii Europene. Fiecare stat are obligatia de a elabora si implementa o strategie pe cel putin 30 de ani, privind reducerea emisiilor de gaze din toate sectoarele, inclusiv cel al deseurilor.  
Potrivit ultimelor cifre ale Parlamentului European, Romania ocupa locul 10 in UE intr-un top al tarilor membre cu cele mai mari emisii de GES, cu peste 112 de mii de kilotone de emisii CO2 in anul 2019**. Primele locuri ale acestui clasament, cu emisii mai mari decat ale Romaniei, sunt ocupate de Germania, Anglia, Franta, Italia, Polonia, Spania, Olanda, Cehia si Belgia.
Din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) din Romania, 5% provin din gestionarea ineficienta a deseurilor. 
Incepand cu anul 2030, companiile vor avea obligatia sa valorifice o cantitate de 75% dintre deseurile de ambalaje generate, cu 10 procente mai mult decat in prezent. De asemenea, potrivit Pactului Verde European***, trebuie limitat si excesul de ambalare, iar in urmatorii sase ani, toate ambalajele de pe piata Uniunii Europene trebuie sa fie reutilizabile sau reciclabile, precum cele realizate din material biodegradabil, mai puncteaza specialistii de la Clean Recycle. 
In cazul in care Romania nu indeplineste cerintele climatice, risca amenzi si taxe de mediu mai mari impuse de Uniunea Europeana, care ar putea fi suportate tot de catre companii, prin cresterea impozitelor. 
"Reducerea emisiilor nete cu 3% pana in 2025, comparativ cu nivelul din 1990, reprezinta o provocare majora, desi procentul pare modest. Pentru a atinge acest obiectiv, este necesara o colaborare stransa intre autoritati, populatie si mediul de afaceri, precum si investitii in infrastructura de gestionare eficienta a deseurilor. Pana in 2030, emisiile nete din acest sector trebuie sa scada cu 30% fata de cele din 1990, ceea ce implica un angajament ferm si o viziune pe termen lung”, declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle. 
Pentru a-si indeplini obiectivele de mediu in sectorul deseurilor, tara noastra a inceput implementarea mai multor masuri:
  • 10% dintre deseurile municipale vor fi eliminate prin depozitare pana in 2035;
  • Pana in 2030, cantitatea de deseuri municipale va fi redusa cu 10% pe cap de locuitor, comparativ cu 2017 (de exemplu, pentru deseuri municipale solide: de la 228 kilograme pe cap de locuitor la 204 kg/cap de locuitor);
  • Cresterea tintelor de reciclare pentru deseurile de ambalaje;
  • Pana in 2030, 20% din emisiile de metan produse de deseurile nereciclabile vor fi folosite pentru productia de energie;
  • Volumul de deseuri municipale incinerate/co-incinerate va creste la 500 de mii de tone anual.  
In 2023, peste 700 de companii active in Romania, din portofoliul Clean Recycle, au redus emisiile de CO2 prin reciclare, cu 95 de mii de tone. Acestea au pus pe piata anul trecut 135 de mii de tone de ambalaje, din care a fost valorificata o cantitate de peste 87 de mii de tone (conform obiectivului global de reciclare a deseurilor de ambalaje in 2023, de 65%).
Pana in anul 2050, Romania trebuie sa ajunga la neutralitate climatica, adica sa isi reduca cu 99% emisiile nete provenite din toate industriile, potrivit strategiei nationale*. 
Uniunea Europeana este al treilea cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera din lume, dupa China si Statele Unite ale Americii. 
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori de pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP), preluand obligativitatea raportarii, colectarii si valorificarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje puse pe piata de producatori si importatori. Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice s.a.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter