RO EN
Coșul este gol

RoGBC: NZEB aduce noi provocari si oportunitati pentru dezvoltatori si antreprenori

Romanian Green Building Council (RoGBC) este o organizatie profund implicata in promovarea performantei energetice si ecologice in sectorul constructiilor, prin programul de certificare Green Homes si sustinerea solutiilor de finantare specifice. Pentru a promova transformarea pietei si implementarea unei noi generatii de cladiri sustenabile, organizatia faciliteaza accesul la cele mai moderne programe de training, sustine dezvoltarea unui set adecvat de masuri legislative, dezvolta si implementeaza un sistem national de standarde si certificari, promoveaza colaborarea pentru a incuraja inovatia, cerceteaza, analizeaza si disemineaza cele mai bune practici, incurajand adoptarea si implementarea acestora etc. Mai multe detalii despre activitatea curenta ofera in cele ce urmeaza presedintele RoGBC, Andrei Botis.
 
- Cum a evoluat cererea de locuinte verzi in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pe termen scurt si mediu? Cate asemenea locuinte s-au tranzactionat, in 2023, potrivit datelor pe care le aveti?
- In 2023, cererea de locuinte verzi a continuat sa fie semnificativa, reflectand o crestere continua a preocuparii pentru sustenabilitate si mediul inconjurator. O serie de factori au contribuit la aceasta crestere, inclusiv preocuparile legate de schimbarile climatice, costurile ridicate ale utilitatilor si o mai mare constientizare a beneficiilor asociate cu locuintele verzi, cum ar fi economiile de energie si de rate bancare, cat si un mediu mai sanatos pentru locuitori. Spre exemplu, accesand un credit verde, beneficiarii pot castiga pana la o luna de rata, ca bonus, in fiecare an. Pe termen scurt si mediu, se preconizeaza ca cererea de locuinte verzi va continua sa creasca, dat fiind accentul tot mai mare pus de guverne, dezvoltatori si consumatori pe aspectele de sustenabilitate si eficienta. Totusi, evolutia va fi influentata de factori precum politica guvernamentala, disponibilitatea de locuinte verzi, nivelul de constientizare si preferintele consumatorilor. Referitor la tranzactiile de locuinte verzi in 2023, nu avem acces la date specifice despre numarul acestora insa putem spune ca portofoliile bancilor au crescut semnificativ. 
 
- Ce s-a schimbat pe piata constructiilor de locuinte din 2021, odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii NZEB? 
- Incepand cu anul 2021, piata de constructii a experimentat o transformare semnificativa odata cu intrarea in vigoare a legislatiei pentru constructii cu Consum de Energie Aproape Zero (NZEB - Nearly Zero Energy Building). Aceasta schimbare de paradigme a adus noi provocari si oportunitati pentru dezvoltatori si cei interesati de proiecte imobiliare, care au fost nevoiti sa adapteze abordarile si tehnologiile utilizate in constructii. Unul dintre principalele efecte ale aplicarii standardului nZEB a fost impulsionarea dezvoltarii de proiecte cu consum redus sau chiar zero de energie. Aceste cerinte au fost bine primite in piata, deoarece dezvoltatorii au inteles importanta protectiei mediului inconjurator si a reducerii impactului asupra climei. Odata cu cresterea constientizarii privind schimbarile climatice si majorarea cererii pentru constructii sustenabile, proiectele NZEB au castigat popularitate rapid pe piata. Desi initial implementarea noilor cerinte a adus provocari din punct de vedere tehnic si financiar, metodologia de calcul NZEB, MC001, fiind aprobata si publicata abia in 2023, sectorul de constructii a reusit sa se adapteze rapid si sa gaseasca solutii inovatoare pentru a se conforma noilor reglementari. Dezvoltatorii si constructorii au investit in tehnologii avansate si in materiale mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce a dus la cresterea gradului de eficienta energetica a cladirilor. Cu toate acestea, noul context economic a adus si provocari semnificative. Desi cheltuielile pentru dezvoltarea si constructia proiectelor NZEB au crescut, scumpirea energiei a determinat beneficiarii sa inteleaga ca avantajele pe termen lung ale cladirilor NZEB compenseaza aceste modificari de preturi. Principalul beneficiu al unei cladiri NZEB este eficienta energetica semnificativa, care se traduce in economii substantiale la facturile de utilitati pentru proprietarii si locatarii cladirii, pe intreaga sa durata de functionare.
 
- Care sunt criteriile principale dupa care o locuinta primeste certificarea Green Homes? Cate asemenea certificari ati acordat in 2023 si in anii anteriori?
- Exista mai multe abordari valide pentru crearea unei locuinte sustenabile, dar toate trateaza cu atentie proiectarea, constructia si operarea locuintei, in vederea minimizarii sau eliminarii impactului pe care constructia sau operarea sa il are asupra mediului. Cele mai importante aspecte de luat in considerare sunt: proiectarea bioclimatica, eficienta energetica, constructia si managementul santierului, amplasament, materiale sustenabile, calitatea aerului din interior. 
 
- In ce activitati sau programe se implica RoGBC in prezent, si ce obiective aveti stabilite pe termen mediu si lung?
- RoGBC este o organizatie non-profit, dedicata promovarii dezvoltarii durabile si a constructiilor verzi in tara. Activitatile si obiectivele organizatiei includ certificare si evaluare, RoGBC gestioneaza diverse programe de certificare pentru cladiri verzi, organizarea de evenimente si conferinte (un bun exemplu in acest sens il reprezinta GREEN GALA AWARDS 2023), educatie si formare pentru a promova cunostinte si abilitati legate de constructiile verzi etc. 
 
- Ce planuri obiective aveti la nivel de organizatie, pentru anul 2024?
- Strategia noastra vizeaza extinderea proiectelor si activitatilor deja demarate prin consolidarea eforturilor de educare a pietei cu privire la beneficiile constructiilor sustenabile si finantarile verzi disponibile la nivel national si european. Ne propunem sa intensificam initiativele de constientizare pentru a informa si a educa atat dezvoltatorii si profesionistii din industrie, cat si comunitatea in ansamblu, cu privire la importanta si avantajele adoptarii practicilor de constructie sustenabila. Prin intermediul campaniilor de educatie si comunicare, vom evidentia impactul pozitiv al constructiilor sustenabile asupra mediului inconjurator, asupra sanatatii si bunastarii locuitorilor si asupra costurilor pe termen lung ale proprietatilor. Vom promova exemple de succes si studii de caz relevante pentru a demonstra beneficiile si eficienta solutiilor de constructie verde. In acelasi timp, ne vom concentra asupra identificarii si facilitarii accesului la finantarile verzi disponibile la nivel national si european. Vom colabora strans cu institutiile financiare, autoritatile guvernamentale si alte parti interesate pentru a promova si a dezvolta programe de finantare inovatoare si sustenabile destinate proiectelor de constructie verde. Ne propunem sa eficientizam accesul la informatii si resurse relevante privind finantarile verzi, sa sprijinim participantii din piata, sa promovam parteneriate si colaborari in vederea consolidarii eforturilor de constructii sustenabila in intreaga Europa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter