Ne aflam intr-o perioada importanta pentru discutii in spatiul public legate de costurile utilitatilor, in particular a energiei electrice si a gazelor naturale. Tensiunile pe plan extern au avut efecte si pe plan intern, nivelul crescut al inflatiei simtindu-se in toate dimensiunile zonei comerciale.
In acest context, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel national pentru a afla cum vor face fata romanii la cresterile rapide ale costurilor de intretinere a locuintei.
- 81% dintre romani evalueaza o locuinta prin valoarea costurilor de intretinere
- Pentru 54% dintre romani eficienta energetica este un atribut principal al casei ideale
- Respondentii considera in proportie de 83% ca materialele de zidarie alese in constructia locuintei favorizeaza mentinerea caldurii in locuinta
Nivelul de nemultumire cu privire la valoarea facturilor pentru incalzire va atinge un nivel critic
Doar 31% dintre respondenti se declara multumiti de valoarea medie a facturii lunare pentru incalzire in iarna ce a trecut. Observam un procent marginal mai mare in cazul romanilor care locuiesc in case construite din BCA (34%). Avand in vedere majorarile de preturi care se preconizeaza pentru iarna ce urmeaza, aceste cifre vor scadea si mai mult, urmand sa ne confruntam cu o stare generalizata de nemultumire si disconfort din partea consumatorilor de servicii energetice.
Costurile de intretinere ale unei locuinte sunt aspecte importate in evaluarea acesteia
Observam deja un nivel extrem de ridicat de ingrijorare in ceea ce priveste costurile utilitatilor, 69% dintre romani fiind ingrijorati de pretul energiei electrice, iar 64% de costurile cu gazul natural, cheltuieli pentru care se observa cresteri semnificative fata de evaluarea realizata anul trecut.
Aceste cheltuieli au ajuns sa fie un punct important in evaluarea unei locuinte, astfel ca, dupa pret (86%) si calitatea materialelor de zidarie folosite (81%), costurile de intretinere (81%) sunt al treilea atribut ca importanta atunci cand consumatorii apreciaza valoarea unei locuinte.
Cresterea eficientei energetice a locuintelor va fi o prioritate pentru romanii care vor facturi mai mici
Romanii isi doresc locuinte eficiente din punct de vedere energetic, 54% dintre acestia considerand eficienta energetica unul dintre atributele principale ale casei ideale.
Eficienta energetica este strans legata de calitatea constructiei unei locuinte, deoarece folosind materiale si accesorii cu un scor de eficienta mare, se vor reduce din costurile de intretinere pe termen lung, acestea fiind o investitie inteleapta. Acest aspect se reflecta si in perceptiile romanilor, 83% dintre acestia considerand ca materialele de zidarie utilizate in constructia locuintei favorizeaza mentinerea caldurii in locuinta.
Si, pentru ca investitia in aceste materiale sa isi indeplineasca obiectivele, acestea trebuie sa scada costurile pe termen lung. 75% dintre respondenti considera ca modernitatea ii ajuta sa economiseasca, prin urmare, vor alege materiale de zidarie inovatoare, al caror scop prin fabricare este sa ii ajute in cresterea confortului si reducerea costurilor in cadrul locuintei.