Producatorul de ciment Holcim Romania a inaugurat, in prezenta autoritatilor centrale si locale, Instalatia de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery - WHR), proiect realizat in cadrul unitatii de productie de la Alesd, in urma unei investitii de 15 milioane de euro. Noua centrala inlocuieste aproximativ 15% din energia electrica consumata de fabrica de ciment, cu energie «verde», obtinuta prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere si racire a clincherului. La proiect au lucrat circa 300 de persoane. "Investitia pe care o inauguram astazi (n.r. 12 noiembrie 2013), la fabrica noastra de la Alesd, se inscrie in eforturile constante depuse de Holcim Romania pentru reducerea consumului de energie si a resurselor naturale, prin implementarea celor mai bune tehnici disponibile in domeniu. Chiar daca economia locala traverseaza o perioada grea, ne-am continuat planurile de dezvoltare, ajungand prin acest proiect la investitii totale de 178 milioane de euro la fabrica de la Alesd", a declarat Daniel Bach, directorul general al Holcim Romania.
Sistemul WHR este o instalatie unica in Europa, pentru ca foloseste doua fluide diferite (ulei termic si apa supraincalzita) in vederea recuperarii caldurii reziduale din procesul de fabricatie a cimentului. Aceasta solutie inovatoare a fost aleasa deoarece reduce cu mult consumul de apa si ofera o siguranta crescuta in functionarea instalatiei.
Fabricile de ciment ale Holcim de la Alesd si Campulung sunt optimizate pentru a avea un consum redus de energie termica si electrica, ambele aflandu-se, in prezent, intre primele 10 in ceea ce priveste performanta de mediu la nivelul grupului Holcim, din cele peste 90 de unitati ale concernului elvetian.
***
Holcim (Romania) SA detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, alte trei de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati. Informatii suplimentare, la www.holcim.ro