In pofida incetinirii economiei globale provocata de Covid-19, este de asteptat ca sectorul energiei regenerabile sa isi revina rapid, avand in vedere faptul ca factorii pe termen lung care favorizeaza investitiile raman puternici, se arata in raportul EY - Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI). Cea mai recenta editie a studiului ia in considerare potentialul impact al pandemiei, analizand rezistenta la soc a tarilor participante, atat din punct de vedere sanitar, cat si economic.
Raportul evidentiaza faptul ca schimbarile climatice si aspectele de mediu, sociale si de guvernanta dobandesc o recunoastere din ce in ce mai mare ca factori cheie in dezvoltarea potentialului unei companii si in crearea de valoare. Investitorii institutionali nu se asteapta doar la rezultate financiare performante din partea companiilor, ci si sa demonstreze ca au o contributie pozitiva la nivelul societatii. Drept urmare, organizatiile sunt nevoite sa isi reevalueze strategiile, astfel incat sa isi reduca emisiile, sa isi imbunatateasca sistemul de guvernanta si sa isi amelioreze raportarea in privinta factorilor care influenteaza clima.
De asemenea, investitorii institutionali au majorat fondurile pe care le aloca infrastructurii energiei regenerabile ca mijloc de acoperire a riscurilor legate de schimbarea climatica, potrivit analizei EY.
"Tranzitia de la unitatile pe combustibili fosili la regenerabile este si o necesitate economica, nu doar climatica. Unele unitati de productie pe combustibili fosili din Romania au costul de productie total de aproximativ 90 EUR/ MWh, in timp ce unitati regenerabile din Europa inregistreaza costuri chiar si sub 50-60 EUR/MWh. Romania poate beneficia de suportul institutiilor de profil europene pentru definirea mecanismelor necesare relansarii investitiilor in regenerabile", spune Mihai Draghici (foto), Senior Manager, Asistenta in Afaceri, EY Romania.
In clasamentul din acest an, pentru prima data din 2016, SUA ocupa primul loc. Aceasta pozitie se datoreaza, in primul rand, unei extinderi pe termen scurt a programului de creditare fiscala pentru productie si de dezvoltare pe termen lung a segmentului energiei eoliene offshore, fiind planificate investitii in valoare de 57 miliarde de USD in instalarea unei capacitati de pana la 30 GW pana in 2030.
Cresterea Chinei in sectorul energiei regenerabile a incetinit, pe fondul intentiilor autoritatilor de a elimina treptat subventiile in vederea crearii unei piete mai competitive. Alaturi de cererea redusa provocata de COVID-19, aceasta este cauza pentru care China a coborat pe locul al doilea in clasament, dar prognozele privind cresterea pe termen lung raman optimiste.
Franta a avansat de pe locul al patrulea pe al treilea, asigurandu-si o pozitie puternica in privinta preturilor la energie si atribuind capacitati de 1,4 GW dezvoltatorilor din segmentele energiei eoliene si solare la cea mai recenta licitatie, in demersul sau de a elimina treptat dependenta retelei sale de energia nucleara.
Regatul Unit, clasat pe locul al saselea, a facut o propunere de referinta legata de reincluderea proiectelor eoliene si solare offshore in urmatoarea licitatie de contracte pentru diferenta (CfD), incurajand o mai mare si mai diversa dezvoltare a sectorului energiei regenerabile.
Spania a urcat cu patru pozitii pana pe locul 11, in pofida faptului ca a fost puternic afectata de COVID-19, avand in vedere ca politica energetica si referitoare la clima ramane o prioritate pentru noul guvern de coalitie. Acesta si-a propus planuri agresive, dar realizabile de a dezvolta segmentul energiei eoliene si solare, iar majoritatea investitorilor isi mentin o atitudine optimista in privinta perspectivelor pe termen mediu ale Spaniei.
Raportul examineaza modul in care solutiile de stocare a energiei la scara larga sunt esentiale pentru decarbonizarea sistemelor electrice, precum si conditiile necesare pentru incurajarea investitiilor in stocarea in acumulatori la nivelul companiilor de utilitati. Odata cu decarbonizarea retelelor energetice, vor fi necesare capacitati vaste de stocare a energiei, iar companiile de utilitati si dezvoltatorii isi majoreaza intr-un ritm alert investitiile in acumulatori de mari dimensiuni.
Potrivit raportului, anul acesta este planificata instalarea unor capacitati de stocare in acumulatori de 12,6 GWh, ceea ce va face ca 2020 sa fie anul unei cresteri record a capacitatilor de stocare a energiei. Pe termen lung, se anticipeaza ca ritmul de majorare a capacitatilor de stocare va creste de 13 ori, de la aproximativ 17 GWh in prezent, la 230 GWh pana in 2025.
"Actionarii vor sa colaboreze si sa investeasca in companiile ale caror strategii includ schimbarile climatice si dezvoltarile durabile. Liderii din sectorul energetic ar trebui sa faca demersuri pentru a investi in energia regenerabila si in proiecte sustenabile asociate cu aceasta cum sunt, spre exemplu, retelele energetice inteligente si infrastructura de transport cu amprenta de carbon redusa", a declarat Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy.
Pentru a consulta clasamentul complet al principalelor 40 de piete, precum si pentru o analiza a celor mai recente evolutii din domeniul energiei regenerabile la nivel global, click aici!