Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finantare depuse in cadrul Programului National „Casa Verde Fotovoltaice”, declarand in total 12.718 solicitari eligibile pentru finantare. Listele finale vor fi publicate in cursul zilei de astazi pe site-ul institutiei, www.afm.ro. Suma totala care ar urma sa fie finantata dupa prima sesiune este de 252 milioane de lei.
"Ma bucur ca, in doar o luna de cand ma aflu la conducerea AFM, pot sa anunt finalizarea evaluarii tuturor dosarelor depuse in Programul Casa Verde Fotovoltaice. De asemenea, avem de gand ca, in urmatoarele zile, sa le transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finantare nerambursabila", a declarat Andreea Kohalmi - Szabo, presedintele AFM.
In contextul in care dupa evaluarea cererilor de finantare depuse in prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluarii etapei de inscrieri incepand cu toamna acestui an, pana la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de institutie in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020.
"Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes urias in randul romanilor, dovada fiind numarul extrem de mare de cereri. Pentru ca fondurile alocate pentru finantarea programului nu au fost epuizate, impreuna cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, am luat decizia organizarii unei noi sesiuni in toamna anului 2020. Pornind de la experienta primei editii, in calitate de presedinte al AFM, intentionez sa promovez modificari majore, care sa conduca la simplificarea procesului de inscriere in program, la micsorarea duratei evaluarii proiectelor si la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toti solicitantii care nu au obtinut finantarea in prima editie sa reaplice in toamna", a precizat Andreea Kohalmi - Szabo.
Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice" beneficiarii au putut obtine pana la 20.000 de lei nerambursabili, reprezentand 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minima de 3 kWp.
Principalele motive de respingere a solicitarilor au fost generate de informatiile si dosarele incomplete incarcate de catre instalatori sau care contineau documente expirate si/sau erori. In plus, din cauza unor erori informatice, cateva zeci de solicitari nu au putut fi solutionate, acestea urmand a fi finalizate in perioada imediat urmatoare.