Asociatia Daruieste Viata a inceput lucrarile de santier pentru construirea primului spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania. Este pentru prima data cand, in Romania, un ONG construieste un spital de la zero, exclusiv din donatii si sponsorizari si este ultimul Craciun in care 80% dintre firme mai pot decide sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit. In Romania, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, in timp ce, in Europa 80% dintre ei Traiesc.
In contextul in care statul roman nu a construit nimic in domeniul oncologiei pediatrice in ultimii cincizeci de ani, Asociatia Daruieste Viata si-a asumat misiunea de a ridica primul spital de Oncologie si Radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer din Romania.
Cu o investitie estimata la 8.000.000 de euro si o campanie de strangere de fonduri pornita din anul 2015, Asociatia Daruieste Viata a strans aproape jumatate din suma, a obtinut avizele si a dat startul lucrarilor efective, in curtea Spitalului „Marie Curie” din Bucuresti.
Scopul proiectului
La ora actuala, in Romania, nu exista un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care sa beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensiva, chirurgie, radioterapie si chimioterapie. Este important ca toate serviciile sa fie in acelasi loc, pentru a simplifica actul terapeutic si pentru a asigura tratament multidisciplinar.
In prezent, in sectia de Oncologie a Spitalului “Marie Curie”, 31 de copii si 31 de parinti impart doua toalete si doua dusuri, sectia este pe acelasi palier cu o sectie de ORL - lucru nepermis conform normelor medicale in vigoare, in sectia de chirurgie generala sunt operati si copii cu cancer, iar sectia de terapie intensiva deserveste si sectia de oncologie.
Rezultatele asteptate
Cladirea va avea 8,000 mp, desfasurati pe subsol, parter si trei etaje pentru Oncologie si Radioterapie, care vor fi complet utilate si mobilate, conform celor mai moderne standarde. Vor fi 52 de paturi in Sectia de Oncologie pentru internare continua, 10 paturi pentru sectia de Chirurgie Oncologica, 25 paturi in Departamentul Ambulator, 10 Camere Sterile, 1 compartiment pentru Radioterapie, sali pentru activitati educationale si recreere, biblioteca si cinema, iar parintii vor avea paturi langa paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei in spital, in conditii civilizate.
Conceptul arhitectural: „Ne-am propus sa schimbam conceptul spitalelor prin acest proiect. Cand copiii intra in spital vor intra de fapt intr-un spatiu al jocului, vom avea sali tematice, o terasa in aer liber, o biblioteca, o sala de sport, unde copiii vor putea sa aiba diverse activitati, sa nu se plictiseasca. Tema conceptului este „Copacul vietii” - in interior, copiii vor avea diferite lumi. Buncarul de radioterapie va fi o lume a apelor subterane, sau vizuina unui arici. Vom lansa si o aplicatie, astfel incat copiii sa poata avea contact si cu lumea exterioara atunci cand sunt in spital. Ce ne dorim este ca in momentul cand vin la spital, si copiii si parintii sa nu aiba aceasta teama pe care o resimt acum.” (Arhitecta proiectului, Raluca Soaita)