RO EN
Coșul este gol

PMB: Planul de reorganizare a RADET a fost aprobat de creditori

Planul de reorganizare a RADET, precum si addendum-ul prin care acesta este actualizat cu solutia transferului activitatii RADET catre Compania Municipala Energetica SA, in locul fuziunii cu ELCEN, au fost aprobate in cadrul Adunarii Generale a creditorilor RADET, informeaza printr-un comunicat Primaria Capitalei.
Planul de reorganizare a RADET depus la grefa Tribunalului Bucuresti in data de 2 februarie 2018, precum si addendum-ul prin care acesta este actualizat cu solutia agreata de principiu prin HCGMB nr. 296/2018, potrivit careia activitatea RADET va fi transferata catre Compania Municipala Energetica SA, in locul fuziunii cu ELCEN, au fost aprobate in cadrul Adunarii Generale a creditorilor RADET, care a avut loc in cursul zilei de vineri, 22 februarie 2019. Prin urmare, planul de reorganizare va fi trimis pentru confirmare judecatorului sindic.
„Pozitiile publice exprimate de administratorul judiciar al ELCEN, precum si modul in care au amanat timp de peste un an adoptarea planului de reorganizare a RADET, arata limpede ca preocuparile entitatilor aflate in subordinea Guvernului nu sunt legate de modul in care bucurestenii sunt alimentati cu energie termica, ci doar de recuperarea unor datorii istorice, generatoare probabil de comisioane si onorarii de succes sau, si mai grav, de interese politice meschine. Ii asigur pe toti locuitorii Capitalei ca furnizarea agentului termic nu va fi oprita nici macar un minut, indiferent daca RADET si/sau ELCEN vor intra in faliment, iar solutia gasita de Primaria Capitalei, impreuna cu grupurile politice reprezentate in Consiliul General, pune bazele functionarii sustenabile a sistemului si modernizarii acestuia in perioada urmatoare”, a declarat Gabriela Firea, primarul municipiului Bucuresti.
Potrivit procesului-verbal al sedintei, in conditiile in care voturile ELCEN si ANAF asupra planului de reorganizare a RADET si addendum-ului sunt ambigue, desi creantele lor sunt conservate in proportie de 100%, iar din analiza comparativa a indestularii in procedura de reorganizare versus faliment rezulta ca ELCEN si ANAF au un grad de recuperare mai mare in procedura de reorganizare decat in faliment si intrucat cele doua entitati publice nu au atasat documentelor lor de pozitie testul creditorului privat, urmeaza a se considera ca ambele entitati publice au aprobat implicit planul de reorganizare depus la 2 februarie 2018 si addendum-ul din 19 decembrie 2018, dupa cum se mai arata in comunicat.
Delegarea serviciului de termoficare este necesara pentru investitii de cel putin 176 milioane euro
Anterior aprobarii planului de reorganizare a RADET, la 14 februarie 2019, a avut loc o sedinta a Comisiei de Utilitati Publice a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in care s-a subliniat ca, fara delegarea serviciului de termoficare catre Compania Municipala Energetica SA, singura entitate care detine expertiza si licentele necesare si obligatorii prestarii serviciului public, se pierd fonduri europene in valoare de 176 milioane euro, pentru modernizarea sistemului de termoficare. Un comunicat al PMB, dat publicitatii dupa finalizarea sedintei, informeaza ca, in prezent, edilii Capitalei sunt pregatiti sa depuna cererea de finantare, fiind finalizate, transmise si aprobate de JASPERS studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu si analiza institutionala, toate aceste documente facand referire la delegarea serviciului catre Compania Municipala Energetica Bucuresti. In acest sens, unica solutie este delegarea gestiunii serviciului public de producere, transport si distributie al energiei termice catre Compania Energetica Bucuresti. Aceasta delegare era obligatorie inca din anul 2007, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 51/2006 a serviciilor publice si a Legii speciale nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica. Primarul Capitalei a anuntat ca va initia un proiect de hotarare privind confirmarea infiintarii si delegarea serviciului public de termoficare catre Compania Municipala Energetica SA.
„Am avut o prima discutie, dar vom mai avea si altele in perioada urmatoare, pana ajungem la un consens in ceea ce priveste modul de rezolvare a situatiei sistemului de termoficare din Bucuresti. Este imperios necesar sa avem o strategie sustenabila si pe termen lung care sa ne permita sa investim in termoficare, pentru a nu mai avea in Bucuresti situatii in care, in fiecare iarna, discutam despre avarii, despre tevi vechi de 50 de ani, desi aveau durata normata de viata de 25 de ani! Ne trebuie un plan agreat de intregul Consiliu General, la nivel politic, cu solutii venite de la toate grupurile politice, de la experti, de la toti cei care sunt interesati de binele sistemului. Nu vrem sa impunem nicio decizie, eu si colegii mei suntem deschisi oricaror idei si solutii”, a subliniat dupa finalizarea sedintei Gabriela Firea.
La randul lor, reprezentantii Companiei Municipale Energetica au explicat ca, in prezent, societatea deruleaza deja contracte de reabilitare a 63 de km de retea primara. Alte proiecte vizeaza realizarea studii de fezabilitate privind reteaua de termoficare, cum ar fi studiul de solutie in vederea dezvoltarii unei noi unitati de producere a energiei termice in cogenerare, de inalta eficienta (CET) - studiu realizat cu finantare de la Guvernul Japoniei in baza memorandumului incheiat intre PMB, Ministerul Energiei si compania japoneza Itochu, studiul realizat anul trecut pentru modernizarea CET Piata Presei etc. In cadrul sedintei, reprezentantii RADET au subliniat ca pe parcursul anului trecut au fost realizate, pentru prima data in ultimii sapte ani, investitii in sistemul de termoficare atat in ceea ce priveste intretinerea retelei de distributie, cat si in ceea ce priveste achizitia de echipamente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter