RO EN
Coșul este gol

ORADEA: Stimulare a dezvoltarii orasului prin suprainaltarea a 93 de cladiri centrale

Primarul Ilie Bolojan si arhitectul Eugen Panescu, reprezentant al firmei Planwerk Arhitectura si Urbanism au sustinut azi, 22 ianuarie, o conferinta de presa, la care au prezentat masurile avute in vedere de municipalitarea oradeana pentru dezvoltarea urbanistica sustenabila a centrului istoric al orasului.
"Pentru Primaria Oradea este o prioritate dezvoltarea urbanistica sustenabila si dezvoltarea unui centru istoric distictiv european. Pentru aceasta au fost adoptate o serie de masuri precum conservarea patrimoniului din centrul istoric, reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric, extinderea spatiilor pietonale, punerea in valoare a Crisului Repede prin concesionarea unor locatii, constructia de parcari ca o necesitate in conditiile in care spatiile de parcare de pe carosabil sunt dezafectate, extinderea circuitului turistic al zonei centrale prin deschiderea Casei Darvas- La Roche sau a Muzeului Masoneriei ca si puncte noi de atractie, impozitarea suplimentara a spatiilor comerciale care nu sunt deschise 11 luni pe an, precum si supraimpozitarea cladirilor care nu respecta incadrarea in frontul stradal construit si regimul de inaltime", a spus primarul Ilie Bolojan in deschiderea conferintei de presa.
In continuare, arhitectul Eugen Panescu, reprezentant al firmei Planwerk Arhitectura si Urbanism a prezentat studiul de evaluare arhitecturala si urbanistica a zonei ultracentrale a orasului Oradea, care a fost elaborat cu scopul de a identifica cladirile care nu respecta incadrarea in frontul stradal construit si regimul minim de inaltime.
Printre obiectivele care au stat la baza studiului de evaluare realizat de firma Planwerk se numara intentia de a impulsiona si a gestiona o dezvoltare urbana de calitate, analizarea etapelor istorice de dezvoltare ale orasului si efectele acestor etape de dezvoltare asupra cadrului construit, identificarea si replicarea in viitor a indicatorilor urbanistici si a modului de ocupare a terenului, stabilirea unui cadru legal de dezvoltare si a elementelor de predictibilitate.
Studiul prezinta in detaliu mai multe aspecte ale zonei ultracentrala a orasului, evidentiind un potential de supraetajare pentru anumite cladiri: calitatea curtilor, fondul construit valoros, parcelarul valoros, trama stradala (memoria locului), complex social economic - mediu cultural.
Arhitectul Eugen Panescu a explicat care sunt cele trei criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un imobil propus pentru suprainaltare: "Primul criteriu vizeaza pozitiile de colt, atunci cand un imobil doar cu parter si fara valoare este situat pe colt de strada, mai ales daca diferenta urmatoarelor imobile este mai mare cu un nivel, deci daca coltul este foarte scund si apoi frontul strazii creste. Aceste imobile apar la intersectiile de strazi. Al doilea criteriu face referire la calcan. Acesta este un zid orb, cand o cladire foarte inalta pe o limita de proprietate nu are ferestre, acesta fiind asa zisul zid calcan, iar langa se afla un imobil mic doar cu parter. Prin urmare, daca imobilul se invecineaza cu un zid inalt, iar cladirea de langa sau ambele cladiri de langa acesta sunt mai inalte, imobilul a fost marcat in studiu pentru suprainaltare. Al treilea criteriu face referire la casele parter de pe segmentele de strada de importanta majora din punct de vedere a functionalitatii si atractivitatii pentru afaceri, pentru locuire sau pentru trafic".
Din 129 de imobile din zona ultracentrala, 21 de cladiri au fost excluse de la sistemul de supraimpozitare, respectiv cele cu o valoare arhitecturala mare, dar si 15 cladiri care nu se incadreaza in niciunul din cele 3 criterii de suprainaltare, ramanand astfel 93 de cladiri care corespund unuia sau tuturor celor trei criterii stabilite pentru ca imobilul sa poata fi propus pentru suprainaltare.
Potrivit analizei cost-beneficiu prezentate in studiu reiese ca un imobil cu o suprafata de 571 mp, care in acest moment are un cost de vanzare de 1.300.000 lei, se poate extinde prin supraetajare la 2055 mp, ajungand sa isi tripleze astfel suprafata. Cu un cost al lucrarilor de supraetajare de 3.500.000 lei, imobilul respectiv poate ajunge la un cost de vanzare de 9000.000 lei, deci mai mare de 6 ori decat cel initial. Daca 35% din acest imobil se ofera in chirie ca spatiu comercial, restul de 65% ramanand spatiu rezidential, se poate incasa numai din chirie o suma de 315.000 lei /an. In ambele cazuri, se poate observa ca investitia facuta de proprietar se recupereaza.
"Scopul acestui proiect nu este incasarea de bani suplimentari de la proprietarii de imobile, ci stimularea dezvoltarii centrului orasului. Cetatenii pot sa aleaga sa ramana in stadiul actual. Primaria doar ii atentioneaza, dorind sa-i faca constienti ca imobilul pe care il detin are o valoare mai mica decat valoarea arealului in care se gaseste si ca suprainaltarea este o modalitate sigura de a-i creste valoarea. De exemplu, la imobilul de pe str. Primariei, nr. 7, pentru 70 mp se plateste un impozit de 90 de lei, care ar urma sa fie majorat cu 45 de lei. Asa cum arata si analiza cost - beneficiu din studiul prezentat, suprainaltarea cladirilor marcate va aduce beneficii economice atat proprietarului, cat si zonei centrale si orasului. Proiectul va intra in dezbatere publica in cursul lunii februarie, urmand ca la finalul acesteia, dupa ce vor fi centralizate si analizate toate observatiile de la cetateni, proiectul sa fie supus aprobarii in sedinta Consiliului Local", a precizat primarul Ilie Bolojan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter