Pe langa investitiile in reabilitarea de scoli si blocuri, in modernizarea unui centru de varstnici si revitalizarea Cetatii precum si a Observatorului astronomic din oras, municipalitatea din Odorheiu Secuiesc obtine fonduri REGIO pentru proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere si de eficientizare a transportului public de calatori. Este vorba de o finantare de peste 5,6 milioane euro din fonduri nerambursabile POR 2014-2020 pentru acest oras, prin care se vor achizitiona opt autobuze electrice, se vor moderniza peste doi kilometri de strazi urbane si se va realiza un sistem de management al transportului public de calatori, in cadrul cererii de finantare cu titlul ”Reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc in vederea diminuarii traficului rutier si reducerea emisiilor de carbon- Strada II Rakoczi Ferenc”. Resursele financiare sunt alocate prin Axa Prioritara 3, pentru sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, din cadrul programului REGIO 2014-2020.
”Principala noastra problema urbana este reprezentata de traficul motorizat prea ridicat, urmata de accesibilitatea scazuta a zonelor periferice si de lipsa unor legaturi facile cu arealul locurilor de munca. Atractivitatea transportului public urban este afectata de starea de viabilitate deficitara a strazilor si de parcul auto. Starea tehnica a infrastructurii stradale duce la cresterea timpilor de parcurs, cresterea consumului de carburanti, produce poluare in exces, uzeaza mai repede vehiculele si contribuie la disconfortul cetatenilor. Datorita intensitatii ridicate a traficului si datorita lipsei dotarilor retelei stradale serviciile de transport public nu sunt atractive. Prin acest proiect vrem sa imbunatatim mobilitatea urbana a pasagerilor, a marfurilor, dar si traficul nemotorizat de pietoni si biciclisti. Cu autobuze electrice si cu un sistem de transport public modern, cu piste noi pentru biciclisti si cu o infrastructura pietonala modern speram sa determinam locuitorii orasului sa-si foloseasca mai putin autoturismele si credem ca vom transforma orasul intr-unul mult mai aerisit, mai prietenos cu mediul si cu toti oamenii”, a declarat domnul primar Arpad Galfi, in momentul semnarii acestui proiect.
Proiectul cu titlul ”Reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc in vederea diminuarii traficului rutier si reducerea emisiilor de carbon- Strada II Rakoczi Ferenc” are o valoare totala de 28.488.638,91 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 25.975.331,53 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului (aproximativ 5.68 milioane euro). Proiectul se va finaliza pana la sfarsitul lunii decembrie 2022.
Reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere din municipiul Odorheiu Secuiesc va duce la interventii asupra mai multor elemente de infrastructura, respectiv asupra pistelor de biciclete, asupra carosabilului, dar si asupra cailor pietonale, pe langa modernizarea aliniamentelor de spatii verzi. Din punct de vedere logistic, vor fi achizitionate opt autobuze electrice, va fi implementat un sistem informatic de management a transportului public – compus din sistem e-ticketing, o aplicatie de monitorizare a flotei si un sistem de informare dinamica a calatorilor in statii. Pentru autobuzele electrice se vor achizitiona statii de reincarcare electrica. Lucrarile de modernizare vor avea loc pe o distanta de peste doi kilometri pe strada Rakóczi Ferenc, respectiv pe tronsonul cuprins intre giratia de la intersectia cu strazile Hunyadi Janos, Kuvar si 1 Decembrie 1918, pana la limita unitatii administrativ teritoriale a municipiului. Pe traseele de autobuz ce traverseaza coridorul ce face obiectul proiectului vor circula patru din cele opt autobuze electrice. Componentele de comanda si control ale sistemului inteligent de management transport/e-ticketing se vor amplasa la sediul Primariei Municipiului Odorheiu Secuiesc si vor include si o aplicatie de informare a calatori pe smartphone, iar cele cu care vor interactiona cetatenii se vor instala in statiile de calatori si in autobuzele achizitionate.
”In Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana Durabila a Municipiului Odorheiu Secuiesc pentru perioada 2015-2025, se vorbeste despre o localitate ce poate un centru microregional in zona, care se evidentiaza prin concentrarea capitalului uman - populatia microregiunii reprezinta aproape 40% din totalul populatiei judetului - si ca un nucleu de evolutie. Mobilitatea durabila este expresia dezvoltarii unui sistem de transport solid, ecologic si eficient, prietenos cu mediul, dar in acelasi timp statornic si traditional, asigurand un echilibru intre infrastructura de transport traditionala si consumul eficient de resurse. In vederea dezvoltarii orasului si a cresterii calitatii vietii locuitorilor zonei urbane Odorheiu Secuiesc este necesar un sistem de transport nepoluant, eficient si durabil. Reteaua de transport dezvoltata va sustine mobilitatea persoanelor si marfurilor, creand astfel cadrul pentru afirmarea municipiului ca oras unde administratia se preocupa de imbunatatirea calitatii vietii si a mediului urban atractiv, modern si ecologic, pentru toti oamenii care locuiesc, muncesc sau doar sunt in trecere prin oras”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.