RO EN
Coșul este gol

MFP: Rezerva disponibila de 42 miliarde lei acopera 7 luni de necesitati de finantare

In anul 2018 necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 72 miliarde lei, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi atrase de Ministerul Finantelor Publice de pe pietele interne si externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 28 miliarde lei) precum si de volumul datoriei de refinantat in anul 2018.
Referitor la informatiile aparute in spatiul public cu privire la planul de imprumuturi pe anul 2018, precizam ca acoperirea necesitatilor de finantare pentru acest an se desfasoara conform Programului indicativ de titluri de stat. Atragerea resurselor financiare de pe piata interna se realizeaza prin intermediul licitatiilor de titluri de stat organizate cu caracter regulat de catre Banca Nationala a Romaniei, in calitate de agent al statului, iar volumul estimat al acestora se anunta in prealabil la sfarsitul fiecarei luni pentru luna urmatoare.
Volumul indicativ de titluri de stat estimat a fi emise in anul 2018 pe piata interna este de aprox. 46 miliarde lei in timp ce finantarea deficitului bugetar de pe pietele externe se realizeaza prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de aproximativ 5 miliarde EUR in cadrul Programului MTN si prin contractarea/trageri de imprumuturi de la institutiile financiare internationale.
Pana in prezent, MFP a realizat implementarea planului de finantare pentru anul 2018 in conditiile pietei si in conformitate cu programul anuntat. Astfel, pana la data de 31 octombrie 2018, Ministerul Finantelor Publice a atras 37 de miliarde de lei pe piata interna (lei si euro, inclusiv emisiunile de titluri de stat pentru populatie) si aprox. 4,6 miliarde euro de pe pietele externe, totalizand aproximativ 59,2 miliarde lei.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat pentru luna noiembrie un volum de 4,2 miliarde de lei, la care se pot adauga 540 de milioane de lei din alocarile sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive, acest volum fiind stabilit prin consultare cu investitorii locali (dealeri primari, administratori de fonduri) luand in considerare cererea acestora si conditiile de piata. Totodata, mentionam ca rezerva financiara in lei si in valuta este de aproximativ 42,1 mld. lei, acoperind mai mult de 7 luni din necesitatile brute de finantare.
Rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului are rolul unei rezerve care asigura protectie in contextul unor perioade de volatilitate si incertitudine mare in pietele financiare care s-ar materializa in mod direct si negativ asupra termenilor si conditiilor de imprumut ale statului roman pe piete financiare, diminuand astfel riscul de refinantare la nivelul portofoliului de datorie guvernamentala. MFP nu intampina probleme de lichiditate avand in vedere nivelul rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului si a disponibilitatilor in lei aflate in contul curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea necesitatilor de finantare rezultate din finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Utilizarea rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului si a disponibilitatilor in lei aflate in contul curent general al Trezoreriei Statului depinde de tipul de operatiune efectuat pentru acoperirea necesitatilor de finantare, rezultand un efect de contrabalansare a disponibilitatilor existente in lei si in valuta in functie de instrumentul utilizat. Politica Ministerului Finantelor Publice in ceea ce priveste mentinerea rezervei financiare in valuta la un nivel sustenabil are in vedere consolidarea acesteia prin imprumuturi contractate de pe pietele financiare externe. Mentionam faptul ca in cadrul activitatii de asigurare a surselor de finantare, Trezoreria Statului actioneaza in mod responsabil si prudent, astfel incat prin iesirile sale pe pietele financiare sa nu determine cresterea ratelor de dobanda si sa nu afecteze lichiditatea de pe piata interbancara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter