RO EN
Coșul este gol

INS: Diminuare de peste 13% a numarului autorizatiilor de construire

In perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, autoritatile locale din intreaga tara au acordat 42.189 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 13,6% fata de anul precedent, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). "Cele mai semnificative declinuri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-1.468 de permise), Nord-Vest (-1.457 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-1.082 de documente) si Sud-Est (-874 autorizatii). Singura majorare a acestui indicator a fost consemnata in regiunea de dezvoltare Vest (+23 de autorizatii), zona respectiva fiind cea mai dinamica in ceea ce priveste perspectivele de edificare a imobilelor de locuit", subliniaza specialistii INS. Din punct de vedere al evolutiei reflectate potrivit unei baze de comparare lunara, situatia autorizatiilor de construire din 2010 arata ca perioada cea mai propice din perspectiva viitoarelor investitii a fost inregistrata in iunie 2010 (cand au fost eliberate 6.046 de autorizatii), un moment nefavorabil fiind consemnat in luna ianuarie a anului trecut (2.251 de permise).
Cea mai puternica scadere a avut loc in septembrie 2010
Din analiza datelor INS se observa ca in intervalul iulie-decembrie, pe masura ce masurile de austeritate si impactul negativ al cresterii TVA au inceput sa-si produca efectele, numarul persoanelor fizice si juridice care au solicitat eliberarea de autorizatii de construire a scazut continuu in fiecare luna (cu doua exceptii), astfel: -19,4% in iulie 2010, +14,89% in august, -15,95% in septembrie, -9,35% in octombrie, -9,82% in noiembrie si +0,26% in decembrie. "Comparativ cu noiembrie 2010, in decembrie acelasi an s-au eliberat 2932 autorizatii pentru constructia de cladiri rezidentiale, din care 67,5% in zona rurala. Distributia in profil regional evidentiaza o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale, in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (-52 autorizatii), Sud- Muntenia (-45 autorizatii), Vest (-40 autorizatii), Nord-Est (-24 autorizatii) si Sud-Est (-19 autorizatii). Cresteri s-au inregistrat in trei regiuni de dezvoltare, respectiv: Centru (+57 autorizatii), Nord-Vest (+14 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (+6 autorizatii). In schimb, daca se ia in considerare luna similara a anului 2009, la nivelul lui decembrie 2010 s-au eliberat cu 577 mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, scaderea fiind reflectata in majoritatea regiunilor de dezvoltare. Cele mai importante declinuri au fost consemnate in: Sud-Muntenia (-154 autorizatii), Nord-Est (-139 autorizatii), Nord-Vest (-73 autorizatii) si Bucuresti-Ilfov (-63 autorizatii). O usoara crestere a numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Centru", concluzioneaza reprezentantii INS. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter