RO EN
Coșul este gol

INS: Continuare a regresului pietei constructiilor, in noiembrie 2010

Volumul lucrarilor de constructii din Romania din primele 11 luni ale anului trecut a scazut, ca serie bruta, cu 15% fata de aceeasi perioada din 2009, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In ceea ce priveste elementele de structura, s-au inregistrat declinuri importante pe segmentul lucrarilor de constructii noi (-21,1%) si pe cel al reparatiilor capitale (-8,6%), in timp ce volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente a crescut, in intervalul analizat, cu 2,5%. Din punct de vedere al tipurilor de constructii, indicele studiati s-a diminuat la toate componentele, astfel: imobile rezidentiale (-36,9%), cladiri nerezidentiale (-17,3%) si constructii ingineresti (-3,4%). Ca serie ajustata (in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier), activitatea in constructii s-a redus, in perioada ianuarie - noiembrie 2010, cu 15,1%, cel mai scazut ritm fiind consemnat la nivelul lucrarilor de constructii noi (-23,3%), urmat de cel al reparatiilor capitale (-12,7%). S-a inregistrat o crestere cu 8,4% a volumului lucrarilor de intretinere si reparatii curente. Ca obiective de investitii vizate, au fost consemnate diminuari la toate nivelurile, astfel: constructii rezidentiale (-37,4%), cladiri nerezidentiale (-19,2%) si constructii ingineresti (-2,9%).
Scadere lunara de 2,8%
In luna noiembrie 2010, pe santierele din Romania s-a lucrat cu 2,8% mai putin decat in luna anterioara (ca serie bruta), scadere evidentiata pe segmentul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (-22,2%). La lucrarile de reparatii capitale si la cele de constructii noi s-au inregistrat cresteri de 14,3%, respectiv 3,9%. Din punct de vedere al tipurilor de constructii, un declin a fost raportat numai la nivelul constructiilor ingineresti (-14%), volumul lucrarilor la cladirile nerezidentiale si rezidentiale majorandu-se cu 21,1%, respectiv 12%. Ca serie ajustata, activitatea in domeniu s-a redus, in intervalul mentionat, cu 4,6%, scadere inregistrata la nivelul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (-15,9%) si al celor de constructii noi (-1,7%). Lucrarile de reparatii capitale au sporit cu 9,1%.
Fata de luna corespunzatoare din 2009, in noiembrie 2010 s-a construit mai putin cu 17,1% (serie bruta), recul evidentiat la toate componentele: intretinere si reparatii curente (-20%), constructii noi (-17,8%) si reparatii capitale (-7,1%). Pe tipuri de constructii, volumul de lucrari in intervalul analizat a scazut astfel: imobile rezidentiale (-35,4%), constructii ingineresti (-12,9%) si cladiri nerezidentiale (-12,5%). Ca serie ajustata, indicele analizat a scazut cu 18,9%. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter