Ministerul Energiei a transmis in termenul stabilit de Directiva UE 2018/410 propunerea de finantare a 14 proiecte in Romania, in valoare totala de 112 milioane de euro. Acestea sunt eligibile Mecanismului de finantare / Articolul 10C, fiecare avand o valoare mai mica de 12,5 milioane de euro, conform regulilor europene. Lista proiectele propuse Comisiei Europene prevede urmatoarele investitii:
1. Colterm: Cogenerare de inalta eficienta cu motoare termice in CT Dragalina Timisoara (P=1 MW) - 4, 7 milioane de euro;
Cogenerare de inalta eficienta cu motoare termice in CT UMT Timisoara (P=1 MW1) - 4,7 milioane de euro; Folosirea biomasei drept combustibil aditional la cazanele de abur existente, la CET Sud Timisoara, pentru producerea de energie in cogenerare - 1, 2 milioane de euro.
2. ELCEN: Retehnologizarea/Implementarea unei/unor capacitati de producere a energiei termice in regim de varf de cca. 100 Gcal/h, CTE Grozavesti - 4,5 milioane de euro;
Retehnologizarea/lmplementarea unei/unor capacitati de producere a energiei termice in regim de varf de cca. 100 Gcal/h, in CTE Bucuresti Vest - 4,5 milioane de euro;
Retehnologizarea/lmplementarea unei/unor capacitati de producere a energiei termice in regim de varf de cca. 200 Gcal/h, in CTE Bucuresti Sud - 9 milioane de euro.
3. Municipiul Arad: Instalarea unei unitati de producere combinata de caldura si energie cu acumulator de 3000 mc la CET Hidrocarburi SA - 6,97 milioane de euro.
4. Municipiul Ploiesti: Instalarea unei turbine de gaze, cu putere 25 Mwe - 12,46 milioane de euro.
5. Vest ENERGO: Centrala cogen Bucuresti (zona Baneasa Romaero), 12MW - 12 milioane de euro;
Centrala cogen Bucuresti (zona Faur), 12MW - 12 milioane de euro;
Centrala cogen Bucuresti (zona Preciziei), 10MW - 10 milioane de euro.
6. Vimetco: Centrala de cogenerare de inalta eficienta de 12 MWe la ALUM S.A. - 10 milioane de euro.
7. Electrocentrale Grup: Realizarea unei Centrale Electrice Fotovoltaice cu puterea electrica instalata de pana la 3 MW pe amplasamentul fostei Centrale Termoelectrice Fantanele - 2, 97 milioane de euro.
8. Municipiul Arad: Executie centrala termica pe biomasa, 50 MW - 10 milioane de euro.
Precizam ca Romania a optat alaturi de celelalte state membre si pentru Fondul de Modernizare / Articolul 10D. Acesta este un alt instrument de finantare prevazut de Directiva Europeana si permite finantarea proiectelor cu o valoare mai mare de 12,5 milioane de euro.
Acest mecanism are avantajul sustinerii integrale a proiectele (finantare 100%) dar si al finantarii in timpul derularii investitiei.
In acest context, Ministerul Energiei a decis ca proiectele depuse pentru Articolul 10c care depaseau valoarea de 12, 5 milioane de euro, sa fie integrate in lista pe care ME o va depune pentru accesarea Fondului de Modernizare / Articolul 10D.