RO EN
Coșul este gol

COLLIERS: Top 10 predictii pentru piata imobiliara in 2018

Situatia economica din Romania anului 2017 pune presiune pe asteptarile din acest an, ca urmare a inregistrarii celor mai bune rezultate din perioada post criza. Consultantii Colliers International apreciaza ca Romania poate depasi performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) si in 2018, marcand inca un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
Cu toate ca situatia la nivel macro nu se mai bucura de aceleasi fundamente solide comparativ cu anii anteriori, contextul economic va continua sa fie favorabil tuturor segmentelor pietei imobiliare. Mai jos sunt principalele 10 tendinte pe care le asociem anului 2018:
1. Cresterea economica va incetini, insa rezultatele vor fi mai bune decat in majoritatea tarilor din UE: In 2017, PIB-ul a inregistrat o crestere de aproximativ 7% datorita consumului privat si a exporturilor. Luand in considerare reducerea stimulentelor fiscale si inasprirea politicii monetare incepand cu 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), insa Romania va continua sa fie una dintre cele mai dinamice economii europene.
2. Piata de investitii va avea parte de o evolutie spectaculoasa: Dupa acumularea in 2017 a unui volum investitional usor peste pragul de 0,9 mld. euro si amanarea unor tranzactii pentru anul viitor, ne asteptam in 2018 la un volum total de peste 1 mld. euro, sustinut de randamente mai atractive decat in alte tari din regiune, o performanta macro-economica buna si disponibilitatea bancilor de a oferi finantare.
3. Migratia (interna si externa) va deveni din ce in ce mai relevanta: Tiparul migratiei interne si numeroase studii sugereaza deja o preferinta in crestere pentru principalele orase din Romania - Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi - in detrimentul Bucurestiului, astfel ca marile companii vor viza extinderea sau infiintarea unor birouri in afara Capitalei. Un alt fenomen important de urmarit este cel al romanilor care lucreaza in alte tari si care ar putea incepe sa se intoarca in tara in numar mai mare.
4. Segmentul industrial va continua sa inregistreze rezultate bune: In 2018, cererea din partea chiriasilor va fi din ce in ce mai puternica, mai ales in conditiile intensificarii comertului electronic, in timp ce dezvoltarile speculative vor creste in numar.
5. Infrastructura slaba va constitui in continuare o problema: Anul trecut au fost livrati doar 24 km de autostrada, de aproximativ patru ori mai putin decat au promis autoritatile. Expertii in domeniu avertizeaza ca 2018 va fi similar, cu promisiuni de cel putin 156 km. Avand in vedere situatia fiscala si rezultatele slabe ale absorbtiei fondurilor UE, nu ne asteptam sa vedem o accelerare semnificativa in dezvoltarea infrastructurii.
6. Piata de birouri din Bucuresti se va concentra pe noi poli: Livrarile de spatii de birouri vor fi mai mari in 2018 fata de anul trecut, iar noii poli - Centru-Vest, Piata Presei/Expozitiei - vor fi absorbiti usor, insa dezvoltatorii devin mai precauti.
7. Piata fortei de munca va fi mai incordata: Dezechilibrul dintre cerere si oferta pe piata fortei de munca a crescut, in timp ce absolventii cu un profil tehnic se dovedesc a fi prea putini in comparatie cu nevoile angajatorilor. Aceasta piata extrem de competitiva a muncii ar putea limita abilitatile companiilor de a se extinde in Bucuresti si in alte orase ale tarii, fapt ce va frana, astfel, activitatea de pe piata de birouri din punct de vedere al inchirierilor si al noilor livrari.
8. Noi spatii de retail la nivel national: In ceea ce priveste segmentul de retail, nu au fost anuntate noi proiecte mari pentru Bucuresti in urmatorii ani, ci doar cateva extinderi. Investitiile se vor concentra asupra imbunatatirii situatiei oraselor cu deficit de spatii moderne de retail, inclusiv cele cu o populatie sub 100.000-150.000 de locuitori.
9. Retailul online nu va fi o amenintare pentru centrele comerciale clasice: In procesul decizional, romanii doresc de regula sa vada un produs inainte de a-l achizitiona, ceea ce reprezinta un avantaj pentru mall-uri. Totusi, pentru a face fata mai bine viitorului, centrele comerciale trebuie sa se defineasca drept destinatii pentru petrecerea timpului liber: mai mult spatiu va fi alocat zonelor de food court si de servicii precum cinema si terenuri de joaca pentru copii.
10. Cererea pentru terenuri va continua sa vina din partea segmentului rezidential: Luand in considerare cresterea salariilor si a intentiei de a achizitiona o locuinta, proiectele rezidentiale vor continua sa ramana principalele motoare ale cererii pentru terenuri. De asemenea, proiectele noi de birouri vor atrage probabil cererea pentru proiecte rezidentiale in zonele invecinate.
Despre Colliers International
Colliers International Group Inc. (NASDAQ si TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu peste 15.000 specialisti care lucreaza in 68 de tari. Cu o cultura intreprinzatoare si cu o echipa valoroasa, specialistii Colliers ofera o gama larga de servicii clientilor finali, dezvoltatorilor si investitorilor din intreaga lume. Serviciile includ consultanta si executie strategica pentru vanzarea si inchirierea proprietatii, finantare, solutii corporate globale, property, facility si project management, workplace solutions, evaluare si consultanta fiscala, analiza si studii de piata si consultanta in materie de leadership.
Specialistii Colliers gandesc diferit, impartasesc idei excelente si ofera sfaturi inovative care ajuta clientii sa accelereze succesul. Colliers International a fost inclusa in top 100 companii outsourcing de catre International Association of Outsourcing Professionals pentru 12 ani consecutiv, mai mult decat oricare alta companie de consultata imobiliara. Compania Colliers a fost, de asemenea, considerata cel mai bun property manager la nivel global de catre Commercial Property Executive pentru doi ani la rand.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter