In contextul unei cresteri economice care a depasit performantele celorlalte tari din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), Romania a inregistrat un an 2017 foarte bun din punct de vedere al pietei imobiliare, in special pentru segmentele de birouri, investitii si terenuri. Conform noului raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, dinamismul pietei va continua si pe parcursul anului 2018, fiind dublat de noi cereri si tendinte in Capitala si mai ales in marile orase regionale din tara.
Orasele regionale ar putea contribui cu o pondere mai mare la PIB-ul Romaniei
In 2017, PIB-ul a inregistrat o crestere de 7% datorita consumului privat si a sectoarelor de servicii, industrial si agricultura. Principalul factor care sustinut consumul a fost cresterea salariilor, venita ca urmare a masurilor luate de guvern si a incordarii pietei muncii, care credem ca se va dovedi a fi sustenabila prin prisma diferentei mai mari dintre productivitate si costul fortei de munca din Romania fata de tarile din regiune.
„In 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), ca urmare a reducerii stimulentelor fiscale, a inaspririi politicii monetare, a accelerarii inflatiei, a unei tendinte mai ridicate de a economisi si a unui curs valutar al RON mai slab, aspecte ce vor pune presiune si pe increderea consumatorilor, nu doar pe salariile reale. De asemenea, ne asteptam ca marile orasele regionale din Romania (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov) sa contribuie cu o pondere mai mare la PIB in urmatorii ani: buna calitate a vietii pe care o ofera acestea influenteaza miscarea migratorie a populatiei in defavoarea Capitalei, iar costurile operationale scazute si numarul mare de studenti din domeniul IT&C ar putea determina marile companii sa se extinda in restul tarii”, a declarat Silviu Pop, Head of Research in cadrul Colliers International Romania.
Piata de investitii, peste pragul de 1 miliard euro
Cresterea economica a incurajat interesul investitorilor pentru Romania, ceea ce a dus la o imbunatatire calitativa a pietei. Cu toate acestea, prelungirea fazei de negociere a amanat unele tranzactii pentru 2018, lichiditatea din 2017 ramanand aproape neschimbata la 960 milioane de euro. Cele mai mari tranzactii au fost parteneriatul dintre Iulius Group si Atterbury Europe (estimat la 200 milioane de euro) si vanzarea hotelului Radisson Blu catre Cerberus Capital Management si Revetas Capital (169 milioane de euro).
2018 va reprezenta un an de cotitura pentru piata de investitii, mai ales din prisma segmentului de birouri. Daca pana acum erau tranzactionate cladiri de birouri cu o suprafata medie de 20.000 mp, pipeline-ul pentru perioada urmatoare include proiecte cu o suprafata medie de peste 50.000 mp. Prin urmare, volumul de investitii pe piata de birouri ar putea creste de la 160 milioane de euro in 2017 la 500 milioane de euro in 2018. De asemenea, volumul total de investitii estimat pentru anul acesta va depasi pragul 1 mld. euro, iar randamentele pentru proiectele de retail, birouri si industrial ar putea scadea cu 25-50 puncte de baza.
Evolutia birourilor: catre noi poluri si regiuni
In Bucuresti, piata de birouri a avut parte de o crestere moderata, inregistrand noi livrari de 123.000 mp ce au dus stocul de spatii moderne la un total de 2,3 milioane mp. Aceasta valoare mai mica decat estimarile initiale este rezultatul intarzierilor provocate de lipsa fortei de munca, de obtinerea avizelor de constructie si de dezvoltatorii care au dorit sa-si imbunatateasca rata de preinchiriere a proiectelor. Cu toate acestea, suprafata totala inchiriata in spatii de clasa A a insumat 320.000 mp, iar cererea noua a depasit pragul de 150.000 mp, valoarea din urma fiind un maxim al ultimilor ani. Segmentul de IT&C a ramas principalul motor al cererii, generand 44% din activitatea de inchiriere (140.000 mp). Cele mai active zone au fost Floreasca/Barbu-Vacarescu si CBD (19% din totalul tranzactiilor), urmate de Piata Presei/Expozitiei si Centru-Vest.
In conditiile in care dezvoltatorii devin din ce in ce mai prudenti, anul acesta in Capitala vor fi livrati 185.000 mp de birouri clasa A, cererea totala fiind estimata in jurul a 300.000 mp, iar cea neta la 135.000 mp. Problema infrastructurii cu care se confrunta zona de nord a Bucurestiul va determina extinderea stocului din zone precum Centru-Vest sau indreptarea atentiei catre noul pol din Expozitiei. Totodata, atractivitatea oraselor regionale va fi, la randul ei, sustinuta de un pipeline generos: daca in prezent stocul total de birouri din cele patru mari orase regionale este de 3,5 ori mai mic decat cel al Bucurestiului, acesta va creste in 2018 cu 150.000 mp, fapt ce va reduce ecartul fata de Capitala.
Un nou record pentru livrarile de spatii industriale
Piata de spatii industriale a ajuns anul trecut la un total de 3,5 milioane mp de spatii moderne de depozitare la nivel national, dupa livrarea in 2017 a aproximativ 500.000 mp, o accelerare de peste 40% comparativ cu 2016. Din acest total, Capitala a concentrat aproximativ jumatate din totalul stocului, si anume 1,7 milioane mp. Rata de neocupare a ramas, insa, la un nivel scazut - 2% in Bucuresti si sub 5% in tara. De asemenea, anul trecut au fost incheiate tranzactii de inchiriere pentru 500.000 mp de astfel de spatii, din care aproape 52% in zona Bucurestiului, 14,6% in Timisoara si 12,4% in Pitesti. Cea mai mare cerere a venit din zona de logistica - 47%, aceasta fiind urmata de segmentele de retail (17%) si auto (9%).
„Exista in continuare conditii favorabile pentru dezvoltarea spatiilor industriale. In consecinta, estimam ca anul acesta stocul va creste cu inca 700.000 mp la nivel national, iar cererea va veni din partea logisticienilor si a sectoarelor de comert online si FMCG. Lipsa dezvoltarilor de infrastructura va favoriza concentrarea spatiilor in zona Capitalei, unde se asteapta livrari de aproape 400.000 mp, insa atentia se va indrepta si catre regiunile din centrul si vestul tarii care ofera acces imediat la autostrazile Ungariei”, a explicat Silviu Pop.
Retailul si birourile vor influenta achizitiile de terenuri din orasele regionale
In 2017, valoarea totala a tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptand segmentul industrial) a crescut cu 25-30% fata de 2016, depasind pragul de 350 milioane de euro la nivel national. Aproximativ doua treimi din aceasta valoare a revenit Capitalei, unde tranzactiile cu terenuri pentru dezvoltari rezidentiale au reprezentat mai mult de jumatate din volumul investitional, iar restul a fost preluat aproximativ egal de segmentele de retail si birouri.
„2018 va fi cel putin la fel de dinamic ca anul precedent, in conditiile in care exista multe tranzactii in curs de negociere. Cu toate acestea, avand in vedere faptul ca dezvoltatorii au deja terenuri in portofoliu, accentul va fi pus mai degraba pe dezvoltarea proiectelor planificate decat pe noi achizitii. Asadar, cererea noua ar putea fi putin mai redusa. De asemenea, dezvoltatorii se vor indrepta si catre marile orase regionale, pe partea de birouri si rezidential, datorita interesului sporit din partea chiriasilor/cumparatorilor, dar si catre orasele mai mici, cu o populatie sub 100.000 locuitori, care au un deficit de spatii moderne de retail”, a adaugat Silviu Pop.
Despre Colliers International
Colliers International Group Inc. (NASDAQ si TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu peste 15.000 specialisti care lucreaza in 68 de tari. Cu o cultura intreprinzatoare si cu o echipa valoroasa, specialistii Colliers ofera o gama larga de servicii clientilor finali, dezvoltatorilor si investitorilor din intreaga lume. Serviciile includ consultanta si executie strategica pentru vanzarea si inchirierea proprietatii, finantare, solutii corporate globale, property, facility si project management, workplace solutions, evaluare si consultanta fiscala, analiza si studii de piata si consultanta in materie de leadership.
Specialistii Colliers gandesc diferit, impartasesc idei excelente si ofera sfaturi inovative care ajuta clientii sa accelereze succesul. Colliers International a fost inclusa in top 100 companii outsourcing de catre International Association of Outsourcing Professionals pentru 12 ani consecutiv, mai mult decat oricare alta companie de consultata imobiliara. Compania Colliers a fost, de asemenea, considerata cel mai bun property manager la nivel global de catre Commercial Property Executive pentru doi ani la rand.