Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local din Cluj-Napoca, ce a avut loc la data de 5 martie 2019, a figurat si a fost adoptat proiectul de hotarare nr. 35 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investitii „Construire baza de agrement in municipiu” – reprezentand un proiect la initiativa primarului Emil Boc.
Practic, in pofida faptului ca zeci de persoane au protestat, timp de doua ore, in sedinta CL Cluj-Napoca, fata de proiectul Aqua Park din zona Gheorgheni – Becas, consilierii au votat pentru acest complex, care va avea o suprafata construita de 20.900 mp si a carui investitie se ridica la 41,8 milioane de euro.
Pe fondul interesului crescut fata de acest subiect, proiectul a fost mutat in fruntea listei de sedinta, iar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, l-a prezentat in termeni succinti.
„Acest proiect este necesar clujenilor din perspectiva faptului ca, din nefericire, Clujul nu are astazi un Aqua Park care sa le ofere sansa de a petrece momente placute. Ei trebuie sa mearga la Oradea sau in Ungaria ca sa se bucure de infrastructura aferenta. Acest proiect este realizat in zona Gheorgheni - Becas. Aici avem 52 ha cu destinatie de spatiu verde si de agrement. Am discutat in cadrul procesului de bugetare participativa ca aceasta zona sa isi pastreze destinatia. Propunerea specialistilor a fost ca acolo, singurul teren proprietate publica pe care orasul il are, sa se respecte conditionalitatile zonei de agrement, de parc, de relaxare. In consecinta, sa poata fi utilizata acea suprafata de teren, discutam acum de 12 ha de teren din 52 ha, pe care se propune a se realiza amplasarea unui Aqua Park. Din cele 12 ha de teren, doar 2,2 ha reprezinta partea care va fi inchisa publicului, acea parte care vizeaza zona de intrare cu bilet. Restul de 10 ha este zona deschisa, cu acces nelimitat. Mai mult decat atat, din aceasta suprafata ramasa, de 8,8 ha, pentru ca diferenta este parcarea, 6,7 ha sunt spatii verzi, care isi pastreaza destinatia cu acces nelimitat. Este o situatie minim invaziva din perspectiva zonei verzi pe care o avem. Va exista si un acvariu de 650 mc de apa, cu meduze, pesti, cu acces public nelimitat, inclusiv cu acces de predare pentru elevi. Se urmareste un tot unitar, care sa continue spatiul verde existent”, a subliniat Emil Boc.
Potrivit documentului care a fost votat de consilierii locali, partea de interior a Aqua Park-ului va avea o suprafata construita de 20.900 de metri patrati, iar partea exterioara va cuprinde bazine, spatii verzi si alei pietonale desfasurate pe o suprafata de peste 100.000 de metri patrati. Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, vor exista opt tobogane acvatice, cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe ora, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joaca si o piscina pentru copii, locuri de odihna cu sezlonguri sau hamace, restaurante si terase. „Vedeta” Aqua Park-ului va fi toboganul King Cobra, un echipament cu o inaltime de 17,5 metri si o capacitate de 480 de utilizatori pe ora. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea, de asemenea, la dispozitie o parcare cu peste 1.200 de locuri.
Conform devizului general intocmit de compania Novelty AE, la comanda RADP Cluj-Napoca, valoarea estimata a investitiei este de 198,2 milioane de lei (fara TVA). Costurile constructiei si montajului sunt estimate la 125,5 milioane de lei (fara TVA), restul investitiei reprezentand dotarile.
Primarul Emil Boc a explicat in cadrul sedintei ca Aqua Park-ul reprezinta prima etapa din cadrul Masterplanului Zona Verde – Est, un proiect mult mai amplu, care prevede realizarea in etape a unui parc natural urban, a unui parc de recreere si a unei zone de activitati sportive.
Avand insa in vedere unele probleme legate de finantare, precum si contestarea amplasamentului, pentru realizarea acestui proiect urmeaza sa fie parcurse diverse alte etape pana la initierea propriu-zisa a lucrarilor de constructii. Astfel, Emil Boc a subliniat ca inca nu s-a luat decizia finala cu privire la finantarea proiectului. „Daca primaria ar dispune de cele peste 40 de milioane de euro, plus constructia drumului, am dori sa facem o investitie a municipalitatii. Din nefericire, anul trecut, am pierdut 28 de milioane de euro, in primele doua luni ale lui 2019 am pierdut deja 5 milioane de euro. Nu stim inca nici cum va arata bugetul de anul acesta. Luam in considerare un parteneriat public-privat, ca investitia sa fie facuta din surse private”, a adaugat primarul municipiului Cluj-Napoca.
Pentru a descarca hotararea integrala, cu anexe, aprobata de Consiliul Local Cluj-Napoca, in sedinta din 5 martie a.c., click aici!