RO EN
Coșul este gol

BT (INS): Rata somajului in scadere la 5% in 2017, minimul din anii 1990

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica pietei fortei de munca in luna decembrie si anul 2017. Statisticile indica consolidarea climatului pozitiv, sub influenta ciclului investitional post-criza, migratiei populatiei active si reducerii economiei informale. Astfel, numarul somerilor (15-74 ani) s-a redus cu un ritm lunar de 1.9% la 434.6 mii in decembrie (nivelul minim din ultimele decenii). In dinamica an/an numarul de someri s-a diminuat cu 11.9% in decembrie si cu 13.8% an/an in 2017. Rata somajului a scazut de la 4.7% in noiembrie la 4.6% in decembrie, cel mai redus nivel din anii 1990. Se evidentiaza declinul ratei somajului la barbati, cu 0.2 puncte procentuale luna/luna la 5.4% in decembrie. De asemenea, rata somajului la femei a scazut de la 3.7% in noiembrie la 3.6% in decembrie.
Prin urmare, in 2017 rata medie anuala a somajului s-a situat la 5% (nivelul minim din prima parte a anilor 1990), in scadere cu 0.9 puncte procentuale an/an. Se observa declinul ratei somajului la femei cu 1 punct procentual an/an la 4%. Rata somajului la barbati s-a diminuat cu 0.8 puncte procentuale an/an la 5.7%. Estimarile econometrice elaborate (prezentate in al treilea grafic alaturat) indica o pozitionare a ratei somajului sub nivelul structural in ultimele trimestre, evolutie care reflecta climatul favorabil din piata fortei de munca, la care au contribuit mai multi factori: ciclul investitional post-criza, migratia populatiei active si diminuarea ponderii economiei informale.
Se poate spune ca acesti factori au contrabalansat intensificarea presiunilor din sfera costurilor salariale (date fiind politica de venituri a Administratiei si deficitul de forta de munca) si de finantare (cresterea ratelor de dobanda incepand din toamna), precum si acumularea de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare pe termen mediu (cu impact asupra planurilor investitionale). Dinamica recenta a indicatorilor din piata fortei de munca a confirmat scenariul macroeconomic central BT, revizuit recent. Conform prognozelor noastre componenta structurala a ratei somajului s-ar putea diminua de la 5.1% in 2017 la 4.7% in 2018 si 2019, date fiind perspectivele de continuare a ciclului investitional in plan european. Cu toate acestea, previzionam majorarea acestui indicator la 5% in 2020, pe fondul maturitatii ciclului economic post-criza pe plan european si a presiunilor din sfera costurilor salariale, cu materii prime si de finantare in Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter