Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica pietei fortei de munca in luna decembrie si anul 2017. Statisticile indica consolidarea climatului pozitiv, sub influenta ciclului investitional post-criza, migratiei populatiei active si reducerii economiei informale. Astfel, numarul somerilor (15-74 ani) s-a redus cu un ritm lunar de 1.9% la 434.6 mii in decembrie (nivelul minim din ultimele decenii). In dinamica an/an numarul de someri s-a diminuat cu 11.9% in decembrie si cu 13.8% an/an in 2017. Rata somajului a scazut de la 4.7% in noiembrie la 4.6% in decembrie, cel mai redus nivel din anii 1990. Se evidentiaza declinul ratei somajului la barbati, cu 0.2 puncte procentuale luna/luna la 5.4% in decembrie. De asemenea, rata somajului la femei a scazut de la 3.7% in noiembrie la 3.6% in decembrie.
Prin urmare, in 2017 rata medie anuala a somajului s-a situat la 5% (nivelul minim din prima parte a anilor 1990), in scadere cu 0.9 puncte procentuale an/an. Se observa declinul ratei somajului la femei cu 1 punct procentual an/an la 4%. Rata somajului la barbati s-a diminuat cu 0.8 puncte procentuale an/an la 5.7%. Estimarile econometrice elaborate (prezentate in al treilea grafic alaturat) indica o pozitionare a ratei somajului sub nivelul structural in ultimele trimestre, evolutie care reflecta climatul favorabil din piata fortei de munca, la care au contribuit mai multi factori: ciclul investitional post-criza, migratia populatiei active si diminuarea ponderii economiei informale.
Se poate spune ca acesti factori au contrabalansat intensificarea presiunilor din sfera costurilor salariale (date fiind politica de venituri a Administratiei si deficitul de forta de munca) si de finantare (cresterea ratelor de dobanda incepand din toamna), precum si acumularea de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare pe termen mediu (cu impact asupra planurilor investitionale). Dinamica recenta a indicatorilor din piata fortei de munca a confirmat scenariul macroeconomic central BT, revizuit recent. Conform prognozelor noastre componenta structurala a ratei somajului s-ar putea diminua de la 5.1% in 2017 la 4.7% in 2018 si 2019, date fiind perspectivele de continuare a ciclului investitional in plan european. Cu toate acestea, previzionam majorarea acestui indicator la 5% in 2020, pe fondul maturitatii ciclului economic post-criza pe plan european si a presiunilor din sfera costurilor salariale, cu materii prime si de finantare in Romania.