In Anul Centenar, Consiliul Judetean Arad a pus bazele unui proiect fara precedent de modernizare a infrastructurii. „2018 a fost anul finantarilor si al semnarilor de contracte si mai ales anul finantarilor din fonduri europene. Consider ca etapa cea mai importanta pentru administratia judeteana este obtinerea finantarilor care ne permite ulterior sa proiectam investitiile si sa selectam constructori pentru lucrarile propriu zise.
„Incheiem un an bun pentru Consiliul Judetean Arad, chiar daca a inceput sub auspicii extrem de nefaste. Anul 2018 a fost, pentru noi, anul proiectelor europene. Continuam, astfel, pe directiile definite prin strategia pe care am enuntat-o in anul 2016, atunci cand echipa de conducere a Consiliului Judetean Arad isi prelua mandatul. Este pentru prima data in istoria acestei institutii cand a fost depus un numar atat de mare de proiecte de finantare, majoritatea pentru accesarea fondurilor europene, si cand sunt initiate proiecte de asemenea anvergura in domeniile-cheie ale administratiei publice aradene, infrastructura, sanatate publica, servicii sociale si cultura.
In domeniul sanatatii publice, realizam cele mai mari investitii din sistemul medical al judetului Arad. In urma acestora, suma adusa de Consiliul Judetean Arad pentru modernizarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, de la preluarea sa in anul 2010, va depasi 90 de milioane de euro. Construim trei spitale noi Psihiatrie, Oncologie, un complex de Pediatrie-Matern, modernizam cele si importante sectii de spital (Cardiologie, Pediatrie Infectioase - in parteneriat cu societatea civila -, Infectioase Adulti). In anul 2018, datorita parteneriatului si colaborarii dintre Consiliul Judetean si Primaria Arad, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad a fost dotat saptamanal cu cate un aparat medical nou si modern! Datorita strategiei noastre de dezvoltare a sanatatii publice si a parteneriatelor cu Facultatea de Medicina si organizatiile non-guvernamentale, astazi, la Arad, functioneaza sectii care sunt printre cele mai moderne din Romania: Unitatea de Primire Urgente (cu aprox. 200 de pacienti deserviti zilnic), Hematologie, Pediatrie Infectioase, Chirurgie, TBC” - a precizat presedintele Iustin Cionca.
Anul acesta am pus temelia unor lucrari importante, in anii urmatori vom utiliza aproximativ 120 de milioane de euro, fonduri europene, pentru o serie de investitii. Cele mai importante sunt drumul Arad - Siria - Buteni, centura de sud-est a Aradului, intre Aradul Nou si Vladimirescu, investitie care prevede inclusiv un pod peste Mures si un pasaj peste calea ferata si proiectul transfrontalier, prin care vom moderniza reteaua de drumuri care leaga Curtici, Nadlac, Pecica si Chisineu Cris. Urmatorii ani vom avea deschise santiere in mai toate zonele judetului, va trebui sa gestionam aceasta problema, vom crea un disconfort cetatenilor, dar sunt convins ca rezultatele vor fi pe masura.
Anii 2019 si 2020 vor fi anii lucrarilor, anul in care implementam majoritatea proiectelor pe care le-am gandit pentru a ne apropia de obiectivul cunoscut al mandatului: reabilitarea a 300 km de drumuri judetene”, a declarat Sergiu Bilcea, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad.
In implementarea acestor proiecte isi da concursul conducerea Consiliului Judetean Arad, alaturi de consilierii judeteni si de aparatul de specialitate din Consiliu.
Aceasta echipa a demonstrat ca are capacitatea sa realizeze proiecte de interes strategic pentru dezvoltarea Aradului si in interesul aradenilor, si ca, asa cum a promis, a schimbat ritmul in administratia judetului!
Rata de absorbtie a fondurilor europene prin proiectele depuse de Consiliul Judetean este de aproape 100%, de peste doua ori mai mare decat media nationala. Acesta este si motivul pentru care conducerea Consiliului Judetean Arad a solicitat ca fondurile europene alocate Romaniei sa nu mai fie gestionate la nivel national, ci regional.