RO EN
Coșul este gol

ZEEN DESIGN: Domeniul arhitecturii se va dezvolta semnificativ dupa 2015

In contextul economic actual, domeniul arhitecturii va cunoaste o usoara revigorare in acest an, insa cresterile semnificative vor fi observate doar incepand cu 2015, este de parere arh. Mihai Suarasan, directorul general al biroului de proiectare Zeen Design Studio. In opinia sa, cel mai bun proiect, cu sanse de reusita, este „Noua Casa”, care ar putea determina cresterea cererii in sectorul de locuinte noi, ceea ce ar genera relansarea pietei constructiilor. Sprecialistul apreciaza, insa, ca o oportunitate pentru revigorarea activitatii firmelor din domeniul de profil o constituie organizarea de conscursuri de arhitectura pentru toate investitiile in constructii.

- Care sunt problemele intampinate de birourile de arhitectura?
- Criza financiara a avut si are, in continuare, un impact semnificativ asupra sectorului constructiilor, generand o scadere a investitiilor, dar si a preturilor serviciilor de proiectare. Diminuarea numarului de investitii din domeniul privat si public, precum si reducerea bugetelor dezvoltatorilor sunt principalele obstacole intalnite in desfasurarea activitatii unui birou de proiectare. De asemenea, dificultati apar si la participarea in cadrul licitatiilor, care au clauze ce favorizeaza in general companiile mari. Din aceasta cauza, accesul pe piata licitatiilor este limitat. Totodata, promovarea criteriului de selectie „pretul cel mai mic”, si nicidecum calitatea solutiei arhitecturale, este un impediment suplimentar. Acest fapt conduce incet, dar sigur, catre o arhitectura mediocra.

- Ce solutii trebuie adoptate pentru revigorarea domeniului proiectarii?
- Problemele existente in sectorul arhitecturii pot fi rezolvate prin investitii finantate din fonduri europene si din bugetul de stat, cum ar fi proiectele pentru reabilitarea, modernizarea sau constructia de noi sedii administrative, gari, aeroporturi, scoli, gradinite etc. Pe de alta parte, trebuie incurajate investitiile din domeniul privat. De asemenea, piata constructiilor se poate dezvolta prin reabilitarea/modernizarea imobilelor de patrimoniu existente si prin inlocuirea fondului arhitectural vechi cu cladiri noi, construite si folosite in mod responsabil fata de mediul inconjurator. Obiectivele noi trebuie sa se autosustina din punct de vedere al producerii de energie electrica, incalzire si ventilare. Pe de alta parte, consider ca pentru investitiile din domeniul constructiilor trebuie organizate concursuri de arhitectura, care sa asigure un fond arhitectural modern si eficient. Totodata, concursurile reprezinta si oportunitati de relansare a firmelor din domeniul de profil. Deficientele s-ar putea solutiona si odata cu relansarea finantarilor din fonduri europene, care pot debloca capitalurile din multe sectoare de activitate. In acest fel, implicit domeniul proiectarii poate cunoaste o crestere semnificativa.

- Cum credeti ca vor evolua piata constructiilor si domeniul arhitecturii/proiectarii in perioada 2013-2014?
- Avand in vedere proiectul de buget pentru 2013, nu cred ca sunt suficiente proiectele de investitii demarate de autoritatile locale. Cel mai bun proiect, cu sanse de reusita, este „Noua Casa”, care ar putea determina cresterea cererii in sectorul de locuinte noi, ceea ce ar putea relansa piata constructiilor. In contextul economic actual, domeniul arhitecturii va cunoaste o usoara revigorare in acest an, dar cresteri semnificative vor fi observate doar incepand cu anul 2015.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter