La finele lunii octombrie 2019, in Paris, Consiliul European al Arhitectilor (ACE-CAE) si Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA) au prezentat o declaratie comuna despre concursurile de arhitectura, proiectare si design arhitectural, intitulata „Concursul de proiectare arhitecturala: un instrument-cheie pentru asigurarea calitatii in mediul construit”. Declaratia a fost data cu ocazia conferintei internationale privind concursurile de proiectare arhitecturala, care a avut loc la sediul UNESCO, in Paris, la data de 25 octombrie 2019.
In declaratia comuna, reprezentantii europeni si mondiali ai arhitectilor atrag atentia ca, dintre toate modalitatile prin care factorii de decizie ce raspund de investitiile publice pot apela la serviciile de arhitectura, „concursurile de proiectare arhitecturala (ADC) sunt printre cele mai eficiente procedee de a atinge excelenta in proiectarea cladirilor si in viata comunitatii. Aceste concursuri asigura concepte si planuri optime pentru un anumit program de constructie, de planificare sau de proiectare peisagistica. Deoarece se bazeaza exclusiv pe calitatea solutiilor propuse, concentrate pe nevoile specifice ale unui proiect definit cu atentie, competitiile de arhitectura au ca rezultat solutii de inalta valoare, de un real beneficiu pentru utilizatorii finali, adaugand la calitatea generala a vietii si excelenta proiectarii mediului construit. Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA) si Consiliul Arhitectilor din Europa (ACE-CAE) indeamna factorii de decizie si organele guvernamentale sa includa concursurile de proiectare arhitecturala ca procedura recomandata in legislatia achizitiilor publice, pentru a promova solutii durabile, excelente si responsabile pentru cladiri si comunitati. Concursurile de proiectare arhitecturala se concentreaza pe proceduri bazate pe calitate, bazate pe proiecte. Competitiile in arhitectura, urbanism si amenajare peisagistica asigura o modalitate excelenta de a evalua mai multe propuneri de proiectare intr-o procedura formala, condusa profesional, pentru a selecta cel mai bun proiect, care sa corespunda cerintelor definite in prealabil. In conformitate cu criteriile de evaluare stabilite intr-un caiet de sarcini al concursului, un juriu independent, format din profesionisti, evalueaza schitele si partea desenata prezentate de concurenti. Competitiile de arhitectura sunt bazate pe calitate, deoarece juratii iau decizii numai pe baza calitatii propunerilor. Acestea sunt orientate spre proiect, deoarece obiectivul lor este de a oferi solutii optime, adaptate cerintelor clientilor si specificului amplasamentului respectiv”.
Oficialii celor doua organizatii care apara interesele arhitectilor mai subliniaza in declaratie ca, prin concursurile de proiectare arhitecturala, s-au realizat multe cladiri semnificative din punct de vedere cultural de pe tot globul, printre care se afla Opera din Sydney, Centrul Pompidou, Bibliothèque Nationale de France, Forumul International de la Tokyo si Biblioteca Nationala Egipteana din Alexandria.
„Solicitam organismelor guvernamentale, autoritatilor publice si clientilor privati sa urmareasca excelenta in materie de calitate si proiectare prin concursurile de arhitectura”, concluzioneaza oficialii ACE-CAE si UIA. Pentru a vizualiza declaratia completa, click aici!