Directia de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara a elaborat si publicat o prima varianta a Strategiei de dezvoltare urbana Timisoara Nord, un plan care va seta directiile de investitii pe urmatorii 10-15 ani intr-un nou cartier al orasului care se intinde pe o suprafata de peste 1000 de hectare, similara cu cea ocupata de comuna Dumbravita.
Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, si arhitectul-sef Gabriel Almajan au prezentat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, propunerile pe care urbanistii din cadrul Primariei Timisoara le fac pentru a ridica standardul de viata din acest viitor cartier si pentru a crea un nou pol de atractie al orasului.
„Preconizam ca aceasta zona de nord a Timisoarei va cunoaste o dezvoltare masiva in urmatorii ani si de aceea vrem sa ne asiguram inca de acum ca timisorenii care isi vor construi case aici sau isi vor cumpara apartamente vor avea acces facil la toate serviciile publice, dar si la zone de recreere sau de practicare a sportului”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Zona studiata este situata intre Calea Aradului (la est), Grigore Alexandrescu/Ovidiu Balea/Aleea Viilor (la sud), calea ferata (la vest) si canalul Beregsau (la nord).
„Stim ca in aceasta zona detin terenuri cateva sute de timisoreni, terenuri pe care in viitor se vor construi case, dar exista in lucru si mai multe investitii imobiliare mari. De aceea este foarte important ca noi sa incepem inca de pe acum sa planificam viitoare investitii publice in reteaua de drumuri, de transport public, educationala sau de infrastructura verde”, a declarat si Gabriel Almajan, arhitectul-sef al Timisoarei.
Printre multele obiective propuse de urbanistii Primariei Timisoara se numara constructia a sase centre de cartier si sase scoli in aceasta zona, amenajarea celei mai mari zone de recreere si sport din municipiu, infiintarea a 21 de statii de transport in comun, constructia de noi strazi de legatura si largirea bulevardelor care traverseaza acest nou cartier (de exemplu Calea Torontalului), constructia unui centru expozitional si de cercetare, constructia viitorului Medical City.
Strategia a fost publicata pe portalul decidem.primariatm.ro, iar in perioada 3-15 mai va fi prezentata celor care vor fi direct impactati de aceasta (proprietari, investitori, arhitecti, urbanisti, institutii, decidenti).
Luni, 9 mai, de la ora 17:00 sunt invitati la o discutie deschisa toti cetatenii interesati de strategie, in mod particular fiind vizati investitori sau proprietari de terenuri din zona. Toate detaliile sunt disponibile aici.
Dupa aceasta perioada in care se pot primi propuneri si sugestii de la actorii implicati, strategia se va concretiza intr-un proiect de Hotarare de Consiliu Local. Proiectul va fi prima data lansat in consultare publica, iar mai apoi supus votului Consiliului Local Timisoara.