Arhitectii TESSERACT, singurul studio de arhitectura din Romania specializat in proiectare medicala si unul dintre putinele de acest tip din Europa Centrala si de Est semneaza conceptul de design si amenajare interioara a noii clinici Neuroaxis din centrul Bucurestiului. Clinica este amplasata la parterul noii cladiri de birouri U Center si reprezinta o insertie medicala fluenta, aliniata standardelor cladirilor moderne de birouri si in special nevoilor pacientilor, in contextul in care segmentul de neurologie este inca slab dezvoltat in Romania.
Conceptul interior continua prin design ideea de baza Neuroaxis – conexiunea dintre membrii unei echipe pluridisciplinare pe baza careia s-a dezvoltat conceptul de «one stop shop» al clinicii. Neuronul prezent in identitatea clinicii este conector si transmitator de informatie si este reprezentat direct in conceptul interior, prin elementele de design si subtil prin fluiditatea spatiului, prin felul in care lumina naturala leaga diferitele incaperi de hol si care face ca legaturile invizibile ochiului (serviciile unei echipe pluriudisciplinare de profesionisti) sa se realizeze. Nucleul clinicii este dat de un centru de imagistica inconjurat de o circulatie perimetrala. De-a lungul acestui perimetru, unul din holuri se largeste suficient cat sa permita o zona de asteptare bine conectata la cele 7 cabinete din zona de ambulatoriu. Spitalizarea de zi si zona de tratamente si investigatii sunt orientate catre spatiile pietonale si verzi, pentru a oferi o atmosfera relaxanta.
“In Romania proiectam inca dupa normative invechite, din anii `70, care au fost actualizate nesemnificativ in anii `90, iar aceasta este o provocare majora pentru arhitecti, pentru ca nevoile de azi ale pacientilor si ale echipelor medicale au evoluat major. De fiecare data cand vrem sa aducem inovatie si sa proiectam un spatiu medical „ca afara” procesul de autorizare este lung si de multe ori solutiile tehnice inovatoare testate si utilizate in alte colturi ale lumii trebuiesc „negociate”, fundamentate prin memorii tehnice ce detaliaza aceste solutii. Iata ca noua clinica Neuroaxis este un nou exemplu ca #sepoate si ca nu ne lasam descurajati de sistem,” declara Arh. Raluca Soaita, fondator TESSERACT. Solicitarile de proiectare in segmentul medical privat au crescut semnificativ in ultimul an, pe fondul pandemiei si al lipsei de acoperire a totalului necesar din sectorul public, iar anumite nise medicale acum inexistente in Romania - precum segmentul de paleatie, geriatrie sau recuperare medicala vor creste in perioada urmatoare, completeaza arhitectul.
„Am ales sa relocam clinica Neuroaxis intr-un spatiu mai mare, intr-o cladire de birouri moderna din zona centrala a Bucurestiului, pentru a extinde gama de servicii destinate diagnosticarii, monitorizarii si tratamentului pacientilor. Exista o cerere foarte mare pe acest segment, avand in vedere ca incidenta bolilor neurologice si psihiatrice in populatia generala este de 10%, adica aproximativ 500.000 de pacienti din teritoriul Bucuresti-Ilfov, Prahova, Arges si localitatile din jur,” declara Dr. Dan Mitrea, medic neurolog si fondatorul Neuroaxis.
Studioul de arhitectura TESSERACT este proiectantul celui mai amplu proiect recent de spital din Romania – Spitalul Marie Curie, primul Spital National de Copii pentru Cancer, Boli Grave si Trauma si semneaza de asemenea doua mari spitale judetene in lucru in acest moment - spitalele regionale de la Focsani si Sibiu.
TESSERACT a realizat si primele 7 spitale modulare din Romania in ultimul an, de la declansarea pandemiei, iar in total, arhitectii studioului au proiectat pana in prezent peste 500.000 de metri patrati de spitale si facilitati industriale, de productie si diferite cladiri cu functiuni comerciale.